buraki - 8865 przepisów (strona:365/591)

Buraczki zasmażane z cukinią 147

jabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane  cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy Wykonanie: Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy

Smak mojej kuchni
Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki 316

Surówka z kiszonych buraków jest bardzo zdrowa, ale nie kiszę tych warzyw specjalnie żeby zrobić warzywny dodatek do obiadu. Są raczej "produktem ubocznym" pozostającym po ukiszeniu zakwasu buraczanego, co jednak nie znaczy wcale, że można je ot tak, po prostu, wyrzucić! To byłoby marnotrawstwo i lekkomyślność. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Historia i efekty: "Zapobiegając moim migrenom" 161

mnie, a stało się jasne dzięki jednej rozmowie!    Zawsze mogę liczyć na wsparcie Mariusza i radę. Często zaglądam na jego blog szukając nowych pomysłów np: kotlet i buraki zamiast stosowanych wcześniej ziemniaków. Zaczęłam zwracać uwagę na to co jem . Wybieram zdrowe produkty: warzywa, owoce, ciemne pieczywo. Zapominam o słodyczach. Do niczego mi nie pasują. Stało się

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z surowych buraków, jabłka, marchwi i ogórków 171

Smaczna i zdrowa sałatka z surowych buraków w wersji na słodko. Taką surówkę możemy podać do drugiego dania o dowolnej porze roku. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Tarta z warzywami pod parmezanowo-owsianą kruszonką 185

jajka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki mleka 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 1 duża marchew 1 duża pietruszka pół selera 1 duży burak pół czerwonej papryki ok. 2/3 młodej cukinii sól, pieprz, dowolne zioła Kruszonka: 1 szklanka mąki żytniej (lub pszennej) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 100 g miękkiego masła szczypta soli 1/3 szklanki(...)startego drobno parmezanu Wyszorowane warzywa korzeniowe ugotować w łupinach (osobno gotować buraka). Umytą cukinię pokroić w plastry, a paprykę w dużą kostkę. Zgrillować posypane solą i ziołami. Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować kruszonkę. Płatki i mąkę wymieszać z parmezanem

Czerwień i błękit
Sałatka z pieczonych buraków i awokado z jajkiem 191

potrawy. Zamiast nich wybieram bogate w witaminy i minerały sałatki. Można się nimi objadać do woli, nie martwiąc się zbytnio o talię. Dziś na moim talerzu znalazły się pieczone buraki, rukola, awokado, zielony ogórek, jajko, orzechy nerkowca i natka pietruszki. Wszystko skropione dressingiem na bazie octu porzeczkowego i oleju z pestek dyni. Zajadałam tę pyszną sałatkę z kromką mojego

Wiem co jem
Peruwiańska causa po mojemu 215

marchewek z tej samej firmy, można ich też użyć do dekoracji dania, wyglądają słodko ;) Zamiast aji dodałam żółtą papryczkę pepperoni, a limonki zastąpiłam cytrynami. Majonez zabarwiłam sokiem z kiszonych buraków, bo akurat stoją u mnie na stole w słoju, więc mnie podkusiło i dobrze ;). Nie mogło zabraknąć quinoy, tym razem czarnej, bardzo fajnie przełamuje kremową konsystencję dania. Moja causa

Quinoa Raz!
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 224

dukkah. Możemy też obtoczyć w niej kuleczki z serka labneh , wykorzystać jako panierkę, dodać do pasty kanapkowej, albo posypać nią sałatkę. Szczególnie dobrze w jej towarzystwie czują się marchewka, buraki oraz użyte w dzisiejszym przepisie brokuły i kalafior. Ta sałatka jest trochę bardziej pracochłonna niż moje typowe przepisy, ale na pewno warta zachodu. Przepis jest bez wątpienia niebanalny, kryjący

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaja faszerowane pastą z plastrami piersi i buraczkami 195

buraczki z czosnkiem. Składniki na 4 porcję; jaja 6 szt masło 70 g musztarda sarepska 2 łyżki sól i pieprz do smaku  pierś z kurczaka ugotowana w rosole burak 1 szt sol i  pieprz do smaku  czosnek 3 ząbki Wykonanie:   Pierś gotujemy w rosole najlepiej.Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy na cienkie plastry. Burak jeden ścieramy

Różowa kuchnia
Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem 147

niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z  nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa ( pieczona kapusta ,  jesienne pieczone warzywa ,  pieczony kalafior ,  pieczone kolorowe buraki ,  pieczony bakłażan z zata'arem ,  pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa ,  pieczona dynia ) ale obok pietruszki przechodziłam z  obojętnością... Wszystko do czasu

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 181

Warzywa pieczone trochę przypominaja frytki, ale robione w domu są zdrowsze, bo możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: warzywa obrać, umyć i ugotować al dente. Następnie pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać

Państwo Wojtczuk gotują
Dwa zdrowe puddingi w kokosowych miseczkach 220

agawy) 1/3 ziarenka bobu tonka 1 łyżeczka likieru amaretto 2 łyżki nasion chia 150 ml mleka kokosowego 40 ml 100% soku z wiśni 10 ml soku z kiszonych buraków garść rodzynek 1 łyżka nasion chia (do posypania) kilka malin 2 plasterki kiwi 2 małe kokosy Wykonanie: Nasiona chia moczymy przez noc w mleku kokosowym, wcześniej należy je kilka razy

Quinoa Raz!
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 359

propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr(...)może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce.   Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa

To co kocham
BURACZKI ZASMAŻANE ZE ŚMIETANĄ I SEZAMEM 162

ziemniaczkami i mięsem lub gulaszem.Zdrowe , pachnące i nieziemskie w smaku. 0.5 kg.malych buraczków 150 g. Śmietany kremówki 1 ząbek czosnku Oliwa  0.5 łyżeczki sezamu Sól i pieprz ****************************** Buraki ugotować ,zmiksować.Oliwę rozgrzać na patelni , włożyć buraczki,5 minut przesmażyć,wlać śmietanę tyle ile uważacie,wymieszać.Wcisnąć czosnek , doprawić solą i pieprzem.Wymieszać ,smażyć jeszcze 1-2 minuty, dołożyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak leczyć się domowymi sposobami?- czyli recenzja książki "Domowa Apteka Siostry Marii" 199

Sokiem jagodowym płuczę jamę ustną. Zabieg powtarzam kilka razy dziennie. Sok jagodowy ma wiele właściwości zdrowotnych, a przede wszystkim działa przeciwzapalnie. Sok warzywny na zgagę SKŁADNIKI: 500g marchwi lub buraków lub ogórków zielonych. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, kroję na kawałki i wkładam do sokowirówki. Wyciskam sok. Piję 1 szklankę soku. Warzywa moją odczyn zasadowy i przynoszą ulgę, kiedy piecze

Tradycyjna kuchnia Kasi