Robiłam już wiele rodzajów pesto: tradycyjne z bazylii , różowe z buraków , czy nieco egzotyczne z pieczonej papryki . Pomyślałam, dlaczego nie spróbować zrobić pesto z bobu? Spróbowałam i zrobiłam. Wyszło niezwykle ;) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu + kilka do dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion
Kolizje Smakówfasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych
Kulinarne przygody Gatityniej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną
GRUBY WAŁEKfasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek
Kulinarne przygody Gatitywrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę, wlewamy ocet. Po chwili wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę- buraki oraz liście z łodyżkami (posiekane drobno).Po około 20 minutach wlewamy zahartowaną śmietanę . Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Można podać z kulką śmietany oraz gotowanym
Z Kuchni Do Kuchniregulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie, czy podczas rekonwalestencji. W menu Polaków często pojawia się kapusta kiszona i ogórki , ale kisić możemy też inne warzywa np. rzodkiewki , buraki . Kiszone warzywa są świetnym dodatkiem do kanapek, do surówek, ja ostatnio wykorzystałam kiszoną marchew do burgerów wołowo-jagnięcych . Jak się kisi marchew? Wystarczy kilka ciepłych dni, kroimy marchew
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświetną poduchę. Za moment zakwitnie i będzie pachnieć. Fioletowa dziewanna właściwie już przekwitła- za to rozwinął się ciemny nachyłek przed nią. Aster jeszcze dłuższą chwilę będzie tylko kępką liści. Buraki liściowe pięknie wyglądają na rabatach, ich kolorowe liście są ozdobą przez cały sezon. Te tutaj trochę słabo zniosły przeniesienie, ale wierzę w nie. Pigwowiec kwitnie najwcześniej, zanim ruszy amorfa
les mirabellesBardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Co ciekawe, zauważyłam że botwinkę albo się kocha i czeka na nią z utęsknieniem cały rok albo
BullioSKŁADNIKI 100 g rukoli 100 g kolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę. Oscypki pokrój w kostkę. Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół. Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem
ClauditteMissCookingszczęście wiosna wróciła, a razem z nią wysyp młodych warzyw. Uwielbiam czas nowalijek, kryje się w nich ogrom możliwości i oczywiście zdrowia. Tym razem padło na botwinę, młode buraki ćwikłowe i nowy makaron Mini 5 warzyw od Lubelli. Słoneczko i długi dzień trzeba wykorzystać na maxa, więc danie musi być szybkie, sycące i lekkie, nikt nie ma ochoty sterczeć
Farmażonyjestem zadowolona; pod koniec pracy, gdy nastąpiło już pewne rozluźnienie świadomością, że czego nie zrobi się dzisiaj, zrobi się jutro , razem z Mette płakałyśmy ze śmiechu. Dosłownie. Czerwone jak buraki, zalane łzami, wzbudzałyśmy ogólną wesołość. A jeden z kolegów tylko nas napędzał, wydając z sienie odgłosy, które i na sawannie, i w wielkim mieście, mogłyby wzbudzić niepokój
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrochę zmięknie zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby
Quinoa Raz!już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam
PatiGotujeOgórki małosolne w plastrach . Korzystając z sezonu na bieżąco kisimy ogórki . buraki , rzodkiewki. Ogórki małosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwraz z buraczkami) 2 upieczone buraczki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz cukier do podania posiekany koperek ugotowane jajka Botwinkę umyć, odciąć buraczki. Liście botwinki drobno pokroić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Upieczone buraczki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Na dno garnka dodać masło, roztopić, a następnie wsypać posiekaną botwinkę
Ugotować