buraki - 8865 przepisów (strona:361/591)

Kotlety jaglane z pieczarkami (wegańskie i bezglutenowe) #14 200

mojej rodziny, nawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie jest mój, znalazłam go w sieci i tylko odrobinę zmodyfikowałam. Na oryginalny przepis zapraszam tu ->  Wegańskie burgery: kotlety z buraków i kaszy jaglanej Jeżeli użyjecie bezglutenowej bułki tartej, wtedy kotlety będą całkowicie bezglutenowe. Przyznaję się bez bicia, że używam zwykłej bułki tartej, ponieważ cena tej bezglutenowej jest nienormalna

Kawa z mlekiem
Barszcz czerwony postny z fasolą 152

zimną wodą dzień wcześniej i odstawiamy. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie ok. 1 godziny, tak aby była al dente, trzeba pilnować żeby jej nie rozgotować. 2. Buraki zalewamy wodą i już na samym początku dodajemy ocet aby barszcz nie stracił koloru. Gotujemy z warzywami i suszonymi grzybami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Najlepiej zupę

Apetyczna babeczka
Buraczki z chrzanem 120

się tylko sposobem starcia buraczków. Mój mąż nie lubi , gdy surówki starte są na papkę, więc ze względu na niego buraczki starłam na grubych oczkach. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: buraki 500 g, chrzan 1,5 łyżki, sok z cytryny do smaku, cukier do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Buraczki myjemy i gotujemy w łupinie do miękkości

kulinarne odsłony pati
Sernik. 172

Zbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i  świąteczne przygotowania. Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy. Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt  jeszcze spokojnie zdążycie zakisić. A tym czasem, może przyda Wam się przepis na sernik. Wypróbujcie, może zagości w święta na Waszym stole. Składniki na ciasto: 2 szklanki

Agusiowe smakołyki
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 180

studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie. Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych buraków, bułeczki na parze z portobello i kozim serem oraz strudel z mango z tajską bazylią, który na pewno przygotuję i podzielę się z Wami przepisem Przepis na czarne pierogi

Kuchnia Bazylii
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 172

moim domu suszone grzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce

nietylkopasta.pl
Różowa sałatka śledziowa 114

szczególny czas. Jako, że ja uwielbiam śledzie to co roku staram się zrobić jakiś nowy przepis. Tym razem pomyślałam o różowych śledziach, a właściwie sałatce śledziowej z burakami. Przepis na to danie znajdziecie też w książce blogerów, której jestem współautorką, a do której zakupu gorąco zachęcam. Jeszcze zdążycie zrobić sobie lub bliskim prezent. Kupić można ją tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielone puree 139

fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu – pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina – po dodaniu buraków, koloru różowego wina – po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne

Zasmakuj Kuchni
Warzywne frytki 129

Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki 2 buraki sól,pieprz pęczek koperku szczypta suszonych pomidorów szczypta bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Warzywa pokroić w słupki. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem, suszonymi pomidorami i bazylią. Dodać oliwę i wymieszać. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Warzywne frytki podałam z rybą

Olga Piecze i Gotuje
Surówka z buraczków 134

łyżkę cedzakową, ewentualnie sitko. Przygotuj składniki: 3-4 buraczki, 1 niedużą cebulę, ocet, sól, cukier, ewentualnie wrzątek. Buraczki umyj i ugotuj. Miękkie buraczki wyjmij i odstaw do przestudzenia. Wystudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupinek i drobno posiekaj*. Do buraczków dodaj cebulę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, octem oraz cukrem i ponownie dobrze

blog.moje-pasje.info
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 150

wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz : – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń selera – 1 korzeń pietruszki – 6 ząbków czosnku -4 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – 4 suszone grzybki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Jesienne suropieki 133

hasło ZDROWA-JESIEŃ) SUROPIEKI Składniki: 600 g łopatki lub szynki wieprzowej 3 łyżki mąki sól i tłuszcz do smażenia sos: 1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak 100 g pieczarek 1 cebula 5-6 śliwek suszonych 1 łyżeczka rodzynek 1/4 szkl jasnego piwa 1/2 szkl śmietany 1 łyżeczka koncentratu 4 ziela angielskie odrobina tymianku  do podania:  bułka(...)mące. Smażymy na tłuszczu. sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.  Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu . Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki

Bon appetit mon amie
Kokosanki według Weganona i "Pyszności z roślin" 157

dania na tłusty czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Udka gęsie pieczone w cydrze. 134

wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie skórka na udkach powinna się przypiec i zrumienić. Udka podać z sosem, pieczonymi kawałkami jabłka, opiekanymi ziemniakami i gotowanymi burakami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 156

szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym A może masz ochotę na: Azjatycki bulion z wolnowaru Chińska zupa bogów Pikantna zupa krem z pieczonych buraków   #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata