buraki - 8865 przepisów (strona:366/591)

Jaglane muffiny myszki (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 126

ryżowo-kokosowy - ½ szkl. ryżu białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka + mąka ryżowa -wykałaczki MUFFINY JAGLANE Kaszę kilka razy wypłukać we wrzątku. W nieprzywierającym garnuszku wymieszać mleko kokosowe, wodę, olej, morele, chia i ugotować w tym kaszę na małym ogniu(...)już nie gotować).  Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli jest zbyt gęsta dodać odpowiednią ilość wody). Z marcepanu ulepić duże mysie uszy, kawałek marcepanu wymieszać z sokiem z buraka zagniatając wraz z mąką ryżową do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji. Dorobić środki uszu oraz każde nabić na połowę wykałaczki. Na muffiny wycisnąć ze szprycy krem ryżowy oraz wbić marcepanowe

Candy Pandas
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 163

zrobić z tymi składnikami, to po kliknięciu w ich nazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta

Ugotowane pozamiatane
Chłodnik z buraków 164

Chłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Pełen zdrowej zieleniny zatopionej w wywarze z buraków

Przepisy Kulinarne
Młoda kapusta kiszona 169

Młoda kapusta kiszona. Kiszona kapusta jest pyszna, krucha, delikatna w smaku, najlepsza z moich kiszonek! Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Często kupuję młodą kapustę kiszoną, tym razem postanowiłam zrobić sama kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty to bardzo prosta rzecz. Wystarczy kapusta, marchew i sól, oraz 1,5 litrowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pesto z bobu z makaronem 172

Robiłam już wiele rodzajów pesto: tradycyjne z bazylii , różowe z buraków , czy nieco egzotyczne z pieczonej papryki . Pomyślałam, dlaczego nie spróbować zrobić pesto z bobu? Spróbowałam i zrobiłam. Wyszło niezwykle ;) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu + kilka do dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion

Kolizje Smaków
Sałatka z bobem i rzodkiewką 140

fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych

Kulinarne przygody Gatity
Wielka księga słoików 145

niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną

GRUBY WAŁEK
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 125

fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka 159

wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę, wlewamy ocet. Po chwili wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę- buraki oraz liście z łodyżkami (posiekane drobno).Po około 20 minutach wlewamy zahartowaną śmietanę . Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Można podać z kulką śmietany oraz gotowanym

Z Kuchni Do Kuchni
Kiszona marchew 193

regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie, czy podczas rekonwalestencji. W menu Polaków często pojawia się kapusta kiszona i ogórki , ale kisić możemy też inne warzywa np. rzodkiewki , buraki . Kiszone warzywa są świetnym dodatkiem do kanapek, do surówek, ja ostatnio wykorzystałam kiszoną marchew do burgerów wołowo-jagnięcych . Jak się kisi marchew? Wystarczy kilka ciepłych dni, kroimy marchew

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poskromienie złośnicy 172

świetną poduchę. Za moment zakwitnie i będzie pachnieć. Fioletowa dziewanna właściwie już przekwitła- za to rozwinął się ciemny nachyłek przed nią. Aster jeszcze dłuższą chwilę będzie tylko kępką liści. Buraki liściowe pięknie wyglądają na rabatach, ich kolorowe liście są ozdobą przez cały sezon. Te tutaj trochę słabo zniosły przeniesienie, ale wierzę w nie. Pigwowiec kwitnie najwcześniej, zanim ruszy amorfa

les mirabelles
Botwinka (zupa z botwiny) 126

Bardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Co ciekawe, zauważyłam że botwinkę albo się kocha i czeka na nią z utęsknieniem cały rok albo

Bullio
Sałatka z oscypkiem i jamon curado 200

SKŁADNIKI 100 g rukoli 100 g kolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę. Oscypki pokrój w kostkę. Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół. Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem

ClauditteMissCooking
LubelLOVE Inspiracje - wiosenny makaron z botwiną i groszkiem. 199

szczęście wiosna wróciła, a razem z nią wysyp młodych warzyw. Uwielbiam czas nowalijek, kryje się w nich ogrom możliwości i oczywiście zdrowia. Tym razem padło na botwinę, młode buraki ćwikłowe i nowy makaron Mini 5 warzyw od Lubelli. Słoneczko i długi dzień trzeba wykorzystać na maxa, więc danie musi być szybkie, sycące i lekkie, nikt nie ma ochoty sterczeć

Farmażony
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 167

jestem zadowolona; pod koniec pracy, gdy nastąpiło już pewne rozluźnienie świadomością, że czego nie zrobi się dzisiaj, zrobi się jutro , razem z Mette płakałyśmy ze śmiechu. Dosłownie. Czerwone jak buraki, zalane łzami, wzbudzałyśmy ogólną wesołość. A jeden z kolegów tylko nas napędzał, wydając z sienie odgłosy, które i na sawannie, i w wielkim mieście, mogłyby wzbudzić niepokój

Pożeraczka, czyli raz adobrze