buraki - 8865 przepisów (strona:375/591)

Falafele buraczane (lub z botwinki) 189

więc kto wie. Może zbiłabym interes? Jak sądzicie, bylibyście chętni? :P Przepis na falafele buraczane przygotowywałam jeszcze w kwietniu specjalnie do mojej książki kucharskiej , dlatego użyłam do nich "zwykłego" buraka. Jednak Wam polecam wykorzystać do tej receptury buraczki z botwinki. Szukajcie pęczków z młodymi, niedużymi listkami i dodajcie je do pity z falafelami zamiast sałaty. Falafele buraczane Składniki(...)sztuki: 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula posiekana 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik 118

ładnymi buraczkami , sok z cytryny, sól, cukier, 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu, śmietana 12%, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków*, 9 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych, kiełki buraków, koperek, Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować. Doprawić

królestwo garów
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 167

Oznacza to, że po zbiorach leżakują w kadziach lub beczkach od 5 do nawet 14 miesięcy na osadzie drożdżowym. Sauvignon blanc i crème brullee z koziego sera,pieczone buraki, porzeczka. Les Caracteres 2014 Sauvignon blanc ( importer E.Leclerc cena 19,99 zł.) Apelacja Touraine położona jest w pod-regionie Doliny Loary o tej samej nazwie. Klimat jest tu oceaniczny

królestwo garów
Pudding buraczany z borówkami 185

Następnego dnia dodajemy ulubione dodatki oraz owoce. Buraczany pudding chia. Warstwy, od dołu: 1. musli 2. pudding chia wymieszany z 1/2 startego na tarce, na małych oczkach ugotowanego wcześniej buraka. 3. topping stanowią borówki oraz migdały Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE pudding chia z 1/2 gotowanego buraka bez owoców 210kcal 10,8B/9,2T/24W PUDDING CHIA orzechowy -  PUDDING CHIA: KLIK PUDDING CHIA

Tetiisheri
Produkty dobre dla dzieci 173

pożywieniu kwasów tłuszczowych DHA, które wspomagają rozwój intelektualny. To również białko. – Jajko po benedyktyńsko z ziemniakami i fasolką szparagową Warzywa zielone – rośliny, takie jak por, korzeń pietruszki, burak, rzepa, są to pokarmy pełne witamin – dzięki ich użyciu dziecko będzie zdrowe. – Krem z buraka z makaronem   Post Produkty dobre dla dzieci pojawił się poraz pierwszy w Magazyn

Codogara
Gorące Kubki Knorr 213

odwrotnie, wszystko przyciąga, od fantastycznego zapachu, po fajną konsystencje, na wyglądzie kończąc. No, ale najważniejsze… smak? Smak zdecydowanie fantastyczny. Zupa cebulowa z prawdziwą nutą cebuli, barszcz czerwony aż kipi burakami, a ogórkowa niemal jak u mamy. Szesnaście wariantów smakowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy tutaj zarówno borowikową, serową, zieloną cebulkę, czy gulaszową. Zupki mają różne

Kolizje Smaków
HUMMUS 211

smarowidło do pieczywa, chlebka pita,  grillowanych lub surowych warzyw, Idealny zamiennik dla majonezu. Do hummusu można dodawać przeróżne składniki. Idealny z wędzoną papryką, suszonymi pomidorami, pieczoną dynią lub burakami. Dip ze świeżymi warzywami zamiast chipsów! Polecam! Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2-3 łyżki pasty tahini 1-2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie

potrawyregionalne
Polędwiczki wieprzowe smażone 473

pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Ja podałam polędwiczki z ziemniakami z wody i  sałatką z pieczonych buraków

kuchnia doski
Sałatka z zielonych szparagów 194

najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól  pieprz Dodatkowo idealnie pasują

Jemy Pijemy
Botwinka 144

może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować. Dodatki: buraka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do gorącej marynaty i odstawić

królestwo garów
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 195

drugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Różowe naleśniki z owocami. 120

sosu. Wyszło bardzo fajne, lekkie danie deserowe. A co najważniejsze różowe! :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 2 jaka 2 łyżki oleju 2-3 łyżki soku z buraków dżem malinowy dowolne owoce (u mnie truskawki i kiwi) sos: banan, 5 truskawek (zmiksowane blenderem) Wykonanie: Składniki na naleśniki wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron. Owoce pokroić

zadanie-gotowanie
Warzywne fit frytki 301

Kilka jakże zdrowych i kolorowych warzyw. Smacznego! Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 40 minut pieczenia, 2 porcje. Produkty 2 x marchewka, 1 x pietruszka, 1 x burak, 2 x ziemniaki, odrobina masła, sól, pieprz. Przygotowanie To bardzo proste! Wszystkie warzywa obierz i umyj, a następnie pokrój na paseczki tak jak frytki. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Pokrojone warzywa

Fit&Fast Kitchen
Sałatka z botwinką i boczkiem 115

cienkie plasterki. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy. 3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą

Szefowa kuchni
Ciasto czekoladowe z cukinią 150

Tydzień temu pokazałam Wam przepis na brownie z dodatkiem buraków , a dzisiaj zachęcam do upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią. Wbrew pozorom cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Poniższe ciasto to typowy wypiek czekoladowy. Ponadto ciasto jest lekkie, puszyste i szybkie do przygotowania. Dodatkowo do jego przyrządzenia nie potrzebujemy miksera! Składniki na formę o wymiarach

Ugotować