buraki - 8865 przepisów (strona:375/591)

Śledzik w warzywach 189

Śledzik w warzywach Składniki : filety śledziowe  marynowane - 4 szt marchewka - 1 szt pietruszka  - 1 szt buraki - 2 szt cebula - 1 szt majonez  2 - 3 łyżki sól pieprz szczypiorek - 2 łyżki natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie : Warzywa ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać drobno pokroić. Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić w paseczki. Ugotowane

Kuchnia Danusi
15 sałatek na Sylwestra 187

Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka śledziowa z burakami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka z tortellini i pesto Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Hekele. Sałatka śledziowa Sałatka z kaszą pęczak Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi

Codziennik Kuchenny
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 150

fakt, że zasmakował bardzo Miśce (7 lat). Standardowo też, jak to u mnie bywa zrobiłam farszu od razu na dwa kulebiaki, w wigilię zagryzaliśmy nim kremową zupę z pieczonych buraków, a dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta

greenscarf
Barszczyk czerwony na zakwasie 140

zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów. składniki: 1 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe garść suszonych grzybów kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek ziela angielskiego

Monia miesza i gotuje
Pierniczki z lukrem królewskim 109

cytryny. Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami. Odstawiamy, aż lukier wyschnie. Do lukru można dodać np. sok z buraków, a otrzymamy, w zależności od ilości dodanego soku, kolor różowy

Moja smaczna kuchnia
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami. 143

Składniki : 1 kg ciemno czerwonych buraków ćwikłowych ( np. odmiany "Opolski " ) 2 średnie pietruszki  2 średnie marchewki kawałek selera 1 cebula 4-5 ziaren ziela a ngielskiego 4 ząbki czosnku sól pieprz troszkę cukru kwasek cytrynowy Sposób wykonania :   B uraczki, pietruszkę, marchew i selera obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na cienkie plasterki. Wsyp

Przepisy i porady kulinarne
Zupa rybna 172

przepisy pojawiły się na tym blogu ;)  Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest

pyszne zdrowości
SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA 183

sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU W ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych dań ze śledziem w roli głownej, które tylko

Z Majeczką w kuchni
Menu na Wigilię 4203

Ryba po grecku 3.        Ryba po japońsku 4.        Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków.  Słodkości: 1.        Domowe

Ugotować
Barszczyk czerwony wigilijny bez zakwasu 197

nastawiłeś zakwasu na barszcz ? Trudno, już nie zdążysz. Ale zobacz jak możesz przygotować pyszny barszczyk na Wigilię bez wcześniej ukiszonych buraków. Zrobienie barszczu czerwonego bez zakwasu jest proste choć wymaga trochę czasu bo wywar musi naciągnąć. Trzeba nastawić całość najpóźniej po południu dzień przed Wigilią. Ale nie potrzeba do takiego barszczu ani zupy w proszku ani koncentratu z butelki

Smaczna Pyza
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 195

cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki 1/2 selera kawałek pora 2 kości żeberkowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, kilka ziarenek pieprzu 2-3 łyżki octu 1 łyżka majeranku Nalesniki: wszystkie

Smakołyki Asi
Chipsy ze szpinaku 158

tylko 15 minut pieczenia, więc bierzcie się do roboty! Zachęcam Was również do wypróbowania innych zdrowych przekąsek takich jak: mrożone winogrona , odtłuszczone frytki z ziemniaków i batatów , chipsy z buraków , chipsy z jarmużu , pieczone kasztany oraz dip serowy z ziemniaka . Składniki: – dowolna ilość szpinaku (u mnie 250g) – oliwa z oliwek – ulubione przyprawy (np. papryka słodka, sól

Be Fit Be Strong
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 446

świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka

Kulinarne Inspiracje
Staropolska ściągawka wigilijna 164

żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowy sok z buraka ćwikłowego. 141

Składniki : 1 średni burak ćwikłowy 1 jabłko 2 marchewki 3-4 świeże śliwki węgierki Sposób wykonania :   W szystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Z jabłka i śliwek usuń pestki, ale nie obieraj ze skórki. Burak i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z wyciskarce lub sokowirówce i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne