buraki - 8865 przepisów (strona:375/591)

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 156

sztucznego miodu. Jeżeli wolicie możecie zgodnie z przepisem użyć wyłącznie syropu klonowego. Moje proporcje podaję w nawiasie, reszta zgodnie ze wskazówkami Liski . Składniki: 150 g melasy , syropu z buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu

Pełny talerz
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 116

przepisów, zgodnie z naszą polską wspaniałą wigilijną tradycją : zupę z borowików z nalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijna zupa grzybowa 162

smakował tak, jak ten mojej babci, czy mamy to nie lada sztuka. Dlatego, w ubiegłym roku, kiedy po raz pierwszy samodzielnie organizowałam Wigilię postawiłam ba bezpieczniejszy barszcz z czerwonych buraków. W tym roku natomiast postanowiłam przetestować wigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa

Kulinarne Inspiracje
Tatar ze śledzia 171

śledzie: Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Tatar ze śledzia Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 200 g filetów ze śledzia 2 konserwowe ogórki

Kulinarne przygody Gatity
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 134

www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/kruche-pieczone-pierozki-wigilijne-kapusniaczki2-1024x764.jpg Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne

Moja Delicja
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 192

był przygotowany samodzielnie przez całą rodzinę. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sok z jabłek i buraków 182

Naturalny sok z jabłek i buraków z dodatkiem soku z cytryny, jest pełen witamin, odmładza i dodaje energii. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 326

dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo go w zielonych warzywach, np. szpinaku, jarmużu czy burakach liściastych. Azotyn sodu zapewnia surowemu mięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego.   Łopatkę koniecznie i zawsze oczyszczamy – musimy wykroić z niej

Karo in the Kitchen
Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami 180

mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :) Składniki na 4 osoby: około 6-7 średnich buraków 1/2 cytryny tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;) warzywko majeranek sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 cytryny 3 łyżki mleka + 4 łyżki śmietany

Gotowanie...to proste !
Pomidory faszerowane twarożkiem z papryką 101

pomidorów średnich • po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej • 3 łyżki twarożku śmietankowego • 1 łyżka majonezu • sól, pieprz do smaku • kilka liści sałaty zielonej • kiełki buraka Wykonanie: • Z pomidorków ściąć czubki i wydrążyć miąższ ze środka, posolić i odwrócić, aby nie było w środku wody. • Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać(...)twarożkiem i majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Pomidorki nafaszerować twarożkiem z papryką. • Podawać na sałacie posypane kiełkami buraka

To co kocham
Sałatka z buraczkami i papryką na zimę 107

cebuli • 1 kg papryki Zalewa • 1 szklanka octu 10% • 1 szklanka wody • 1 szklanka oleju • 1 szklanka cukru • 1 łyżka soli • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego Wykonanie: • Buraki ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Składniki zalewy zagotować. Dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Gotować

To co kocham
Sałatka śledziowa z burakiem i ananasem 154

kolorowa. Wyszukane składniki i smak gwarantują kulinarny sukces każdej gospodyni. Składniki: • 3 filety śledziowe w oleju • 5 plastrów ananasa w syropie • 1 gotowany czerwony burak • 1 cebula • 1 łyżka octu • 1 łyżeczka musztardy • 4 łyżki oliwy • 1 łyżeczka posiekanego koperku • pieprz do smaku Wykonanie: • Buraka i filety śledziowe pokroić w grubszą kostkę. • Plastry ananasa

To co kocham
Wiosenna zupa botwinkowa 155

nowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli

To co kocham
Pieczone warzywa korzeniowe 215

sera koziego - ser podkręci smak pieczonych warzyw i bardzo fajnie zaprezentuje się na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki ćwikłowe 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 duży seler rukola sałata lodowa Marynata: 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu 3 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka

sierotka maRysia w kuchni
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego 989

grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne