buraki - 8865 przepisów (strona:382/591)

Risotto z botwinką i kozim serem 111

Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego(...)wywar dokładnie zakrywa ryż. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty

Kuchnia Bon Appetit
Pęczotto z botwinką i kozim serem 133

Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego(...)wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty

Kuchnia Bon Appetit
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 152

brakuje mi najbardziej. Jesień stawia wyzwania , również w kuchni. Teraz potrzebujemy potraw, które wzm ocnią nasz ą odporność dodadzą energii i poprawią nastrój. Stawiam na kasze, rośliny strączkowe, buraki, rozgrzewające przyprawy , mi ody i owoce zamknięte latem w słoiczkach . Jest zdrowo i  pysznie !    Bywa, że j esieni ą stajemy się rozdrażnieni, niecie rpliwi, brak nam energii

WYSPA SZCZĘSLIWA
Muke Mu2G - najwolniejsza na rynku wyciskarka do soków 133

standardy norm unijnych. W zestawie znajdują się 3 sita. Każde z nich można wykorzystać w innym celu kulinarnym. Sito z małymi otworami przeznaczone jest do twardych warzyw i owoców (buraki, jabłka) oraz soczystych takich jak pomarańcze czy gruszki. Wytwarza klarowne soki z niewielką ilością miąższu. Dodatkowo można przygotować mleka roślinne np. z migdałów czy soi. Mleko sojowe możemy następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa buraczkowa z ziemniakami 377

wskazówek w przepisie Wywar na żeberkach wołowych po ugotowaniu wywaru wyjmij z niego mięso i warzywa, cebulę zostaw warzywa z wywaru pokrój w kostkę i odstaw dodaj pokrojone buraki, 1 łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki

Szybko Szybkowar
Ciasto czekoladowe z cukinią 110

powstało ciasto czekoladowe z cukinią. Powiem szczerze, że cukinii w ogóle w nim nie czuję. Jeśli lubicie warzywne klimaty to zachęcam Was także to wypróbowania przepisu na Murzynek z burakami - również pycha! Poniżej przepisu znajdziecie listę blogów, które także biorą udział w tej cukiniowej akcji! Dla kogo: dla fanów ciast typu "Murzynek" dla kochających wilgotne ciacha dla czekoladoholików

Mania Wypiekania
Retro warzywa 140

jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów są różnorodne...sałatki, pierogi, gołąbki, jajecznica, zapiekanki, ciasta ,  i wiele wiele innych ciekawych pomysłów .Lody z buraków, sernik z topinamburem i kasztanami, miodownik z pasternakiem...mhm..świetne pomysły..kto by pomyślał , że można zrobić takie potrawy z wykorzystaniem warzyw..a jednak można i jak widać na zdjęciach

Moje domowe kucharzenie
jesienna zupa dyniowa 159

Jesienna zupa dyniowa  Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi

Aromatyczne Podróże
Ogród warzywny na pięć zagonów 166

używamy jej, gdy rośliny zaczynają kwitnąć i owocować. Już do końca sezonu podlewamy żywokostem, a pokrzywą tylko na początku. W tym roku wygląda to tak: Korzeniowe: marchewka, pietruszka, seler, buraki Kapustne: kalafior, brukselka, kalarepka, pak choi, Zagony są tematyczne, podzieliłam je na rośliny z tych samych lub spokrewnionych rodzin. Każdy zagon dostał ekstra wsparcie w postaci ziół specjalnie dobranych

Posadzone i zjedzone
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 108

Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree 1-2 cebule drobno posiekane i zeszklone

Posadzone i zjedzone
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 130

później okazało – i przyjemnie porozmawiać, nie tylko z kucharzami, ale i organizatorami całej akcji. Na pierwszy ogień do spróbowania poszły Policzki wołowe w bułce z piklami i marynowanym burakiem w estragonie i Lubczyku z kuchni Jacka. Ależ to było fajne połączenie ! Brakowało mi trochę ostrości, ale połączenie policzków z burakiem było dla mnie totalnie zaskakujące i z całą pewnością

Ostra na Słodko
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 147

geniusz i filantropię, przecież dzielę się z Wami sekretami udanego biznesu :D Deser o nazwie Glaðar dansandi álfar (radosny taniec elfów). Składniki: zmielone nasiona goji, daktyle, sok z grillowanych buraków, czarny miód egipski, mięta, lawenda, przyprawy. Przystawka Lostæti vitlaus úlfalda (smakołyk szalonego Wielbłada). Składniki: galaretka z malin, olej kokosowy rafinowany, smalec gęsi, mus gruszkowy, chipsy z leśnych grzybów, przyprawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 26.08.2016r. 106

gruszką Magdalena  Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami   Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa z pleśniowym serem Marzena  Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni   Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej  Justyna  Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem Diana Grzyby marynowane   Ela Kasza gryczana

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z buraków 137

Tegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny! Składniki: 2 średnie buraki 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/3 selera 1 średni ziemniak 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli woda Sposób przygotowania

Truskawkowa Fiesta
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 142

Składniki : 2,5 kg buraków ćwikłowych  ( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski ) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % sól pieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych

Przepisy i porady kulinarne