Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 219jestem zadowolona; pod koniec pracy, gdy nastąpiło już pewne rozluźnienie świadomością, że czego nie zrobi się dzisiaj, zrobi się jutro , razem z Mette płakałyśmy ze śmiechu. Dosłownie. Czerwone jak buraki, zalane łzami, wzbudzałyśmy ogólną wesołość. A jeden z kolegów tylko nas napędzał, wydając z sienie odgłosy, które i na sawannie, i w wielkim mieście, mogłyby wzbudzić niepokój
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka wegańska botwinka na mleku kokosowym z czarną quinoą i plasterkami ogórka 247trochę zmięknie zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby
Quinoa Raz!
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 228już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam
PatiGotuje
Ogórki małosolne w plastrach 521Ogórki małosolne w plastrach . Korzystając z sezonu na bieżąco kisimy ogórki . buraki , rzodkiewki. Ogórki małosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z botwinką i jogurtem naturalnym 205wraz z buraczkami) 2 upieczone buraczki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz cukier do podania posiekany koperek ugotowane jajka Botwinkę umyć, odciąć buraczki. Liście botwinki drobno pokroić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Upieczone buraczki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Na dno garnka dodać masło, roztopić, a następnie wsypać posiekaną botwinkę
Ugotować
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli 277szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec(...)szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód) 3 łyżki
moj przepis na
PIECZONE FRYTKI Z TOPINAMBURA 243Ziemniaki, buraki, selery, chylcie bulwy topinamburowi. Spróbujcie kilka razy tego warzywa, a ziemniaki już nigdy Wam nie będą smakować jak wcześniej. Napisałam "kilka razy", bo do smaku topinambura niekiedy trzeba się przekonać. A gdy to już nastąpi, to będziecie po niego często sięgać. Dla mnie frytki z topinambura smakowo przerosły nawet te z ziemniaka lub selera. Dlatego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Kiszone rzodkiewki 246moja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często z Piotrem przygotowujemy kiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki , cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ćwikła czarny bez z chrzanem 227też na co dzień jako dodatek do mięs. Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze. W sezonie (późne lato) możemy zrobić własne przetwory
Ugotowane pozamiatane
Frittata z botwinką i szpinakiem 168Botwinka to kolejny wiosenny przebój. Ma malutkie młode buraczki, które smakują każdemu, nawet jeśli nie jest fanem zwykłych buraków, oraz chrupiące liście i łodyżki. I oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni botwina od boćwiny / mangolda. Nieśmiertelnym klasykiem jest też tarta z botwinką. Tutaj w trochę
Ugotowane pozamiatane
Sałatka z buraczka 213Zawsze po gotowaniu buraków kilka zostaje mi kilka wolnych. Zazwyczaj trzymam je na drugi dzień jako przystawkę, ale tym razem zrobiłam sałatkę. Kawałki buraczków do tego kminek i... ser pleśniowy. Razem pyszna sałatka. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Sok z ananasa i gruszki i dlaczego warto go pić? 173musów. Codziennie, rano i po południu, pijemy owocowe lub warzywne soki. Warto dbać o swoje zdrowie. Do domu z zakupów przynoszę kilogramy jabłek, marchwi, gruszek. Taszczę kalarepki, naciowego selera, buraki. Ostatnio moje serce podbił ananas. Niedoceniany przez długi czas, teraz wręcz na piedestale w mojej kuchni. Zawsze jest. Ze swym pióropuszem sztywnych liści i szorstką, nieprzystępną skórką
Raj dla Podniebienia
Przywrócić zdrowie żywieniem 241odpornościowe łatwiej dzięki temu wyłapują to, co szkodliwe i wyniszczające. Zasady diety. Co jeść, a czego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 259szans na to, że uda się uzyskać żywy, malinowy kolor rabarbarowego curdu bez dodatkowego wspomagania. Jeśli macie pod ręką dobry, mocno słodki i rubinowy sok z buraków – zamieńcie 50ml wody podanej w przepisie na curd właśnie na niego. SKŁADNIKI na 2 kruche spody o średnicy 19cm 300g mąki pszennej typ 450, przesianej 150g zimnego masła 82% tłuszczu 90g drobnego
Karo in the Kitchen
ZUPA BOTWINKOWA JAK U BABCI 220już do Nas na dobre. Jest to świetna zupa dla całej rodziny, lubią ją też dzieci. Zupę robi się bardzo szybko! SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży pęczek botwinki i buraków (albo dwa małe) - 2 marchewki - 4 ziemniaki - 1/2 część pora (zielonego) - 2 -3 buraczki - botwinka - 150 ml śmietanki - 1 pietruszka - 3 litry wody - sól, pieprz, 1 listek
SMYKWKUCHNI