Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 218Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonaej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje
królestwo garów
Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 354błonnika niż u osób zdrowych. Powinniśmy częściej sięgać po owoce i warzywa. Niestety nie wszystkie. Bogate w błonnik i bezpieczne dla naszego układu pokarmowego są: jabłka, brzoskwinie, marchewki, buraki, avokado, migdały, kiełki. Czy można żyć bez pszennego pieczywa? Zdecydowanie TAK! Wyeliminowanie go z diety nie stanowiło dla mnie problemu. Zastąpiłam
Pan i Pani Smith w kuchni
Buraczki z jogurtem 223także do samodzielnego jedzenia, np jako przekąska do pracy. Ponadto sałatka z buraczków ma fantastyczny, intensywny kolor, który ożywi każdy talerz. Polecam! Składniki : 500g ugotowanych buraków 200ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie : Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski, dodać jogurt, sól i pieprz i opcjonalnie sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać, aż jogurt nabierze
Codzienne Gotowanie
Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 254środowisko kwaśne to ulubione środowisko do rozwoju chorób, odkryto również, że komórki nowotworowe wręcz uwielbiają takie pH, zatem co jeść ? Większość warzyw i owoców ma taki odczyn (w szczególności buraki, cukinia, papryka) oraz owoce (zwłaszcza jagody, jabłka, mango, ananas) a także kasze jednak najbardziej zasadowa jest kasza jaglana, w książce znalazłam mnóstwo inspirujących przepis na jej wykorzystanie w taki
zdrowa vege kuchnia
Kasza jaglana z czarną fasolą 281kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie
Smakuje zdrowo
Sokowirówka 3 w 1 Ultimate Juicer - wrażenia z użytkowania 251urządzeniu Russell Hobbs mamy odpowiedni otwór, który pomieści nawet całe jabłko. Przygotowanie soku jest czystą przyjemnością. Sokowirówka w kilka sekund radzi sobie z jabłkami, marchewką czy burakami, resztki owoców czy warzyw są delikatnie wilgotne, ale nie mokre. Nie ma szans, że z resztek wyciśniemy resztki soku. Ogromnym atutem jest wyjmowany pojemnik na resztki, bez konieczności rozkładania całej sokowirówki
Gotowanie i blogowanie
Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą 334mięs czy ryb, ale także wspaniale sprawdzi się w roli samodzielnego dania np. jako lunch do pracy/szkoły. Polecam! Składniki: 500g ugotowanego i obranego bobu 3 ugotowane buraki pokrojone w małą kostkę 150g fety pokrojonej w kostkę lub pokruszonej opakowanie ulubionej mieszanki sałat/zieleniny oliwa sok z cytryny ząbek czosnku rozmaryn sól, pieprz Przygotowanie : W dużej misce
Codzienne Gotowanie
Sałatka z buraczków z fettą 202Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem. W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać. Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy, na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
KISZONE RZODKIEWKI 214ilości znikają zawsze przed następnym sezonem. Oprócz ogórków kisiłam już szparagi (i choć te nie cieszyły się u nas wielkim powodzeniem, to było to ciekawe doświadczenie...), kisiłam także buraki na zakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także pić samego). To hitem jesieni i zimy (wszak dostępna jest cały rok) była u nas kiszona papryka, miałam słoik
Smaczne Zdrowe
Zupa krem z cukinii 235doprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy zupę krem polaną śmietaną, ozdobioną miętą w towarzystwie ptysiowego groszku. Inne zupy krem: Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym Zupa krem z buraków Zupa krem cebulowa
Kuchnia Bazylii
Czy lody odchudzają? 348arbuzowe - link. Żadna filozofia, a jest o niebo zdrowiej niż w przypadku sklepowych sorbetów, słodzonych ogromnymi ilościami cukru. Do takich lodów możemy też przemycić niektóre warzywa (np. szpinak czy buraki), których wbrew pozorom wcale nie wyczujemy w smaku. Kremowe lody - tu królują przepyszne lody bananowe. Jedyne co musimy zrobić, to zblendować zamrożone wcześniej bardzo dojrzałe banany (obrane i pokrojone
Powiedz dietom nie
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW I KOLOROWYCH POMIDORÓW 178stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie. SKŁADNIKI na 2 porcje 2 średnie pomidory malinowe 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry 1 średni upieczony burak * 2-3 łyżki pokruszonej fety 2-3 łyżki listków świeżej kolendry SOS WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej ( lub ½łyżeczki miodu + ½ łyżeczki musztardy Dijon) szczypta soli 1 łyżka soku
cool and minty
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 206ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę
e-PrzepisyKulinarne
Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. 183trochę urozmaicone. Składniki; 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 opakowanie sera gouda w plastrach MOŃKI (15 dag) 2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski
Radość kipiąca uśmiechem.
BARSZCZ UKRAIŃSKI 166SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi
Kulinarne Fantazje Marioli