buraki - 8865 przepisów (strona:405/591)

Gravlax 241

skandynawski. Odpowiednio przyrządzonego, surowego łososia możemy wykorzystać tak samo jak jego "okopcony" odpowiednik. Nadaje się świetnie do sałatek lub kanapek. Znaną wariacją na jego temat jest dodanie do marynaty buraków. Zyskuje wtedy krwistą, intensywną barwę. Muszę przyznać, że przy okazji tego skandynawskiego miesiąca zakochałam się w przygotowywaniu mini kanapek. Cóż może być lepszego niż ulubiony serial i talerz przekąsek

W kuchni wieczorem
Tort Red Velvet 128

tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy kolor, dlatego aby przyciemnić barwę dodawano do ciasta kakao(...)łyżki kakao 300 ml maślanki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka białego octu winnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub skoncentrowany sok z buraka Tort Red Velvet – krem: 250 g serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki

Poezja smaku
Kolorowe naleśniki ze szpinakiem, burakiem, sałatą, szynką, pomidorami i papryką 176

olej. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodatkowo do naleśników: Szpinak  2 łyżki soku z buraka  Ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną.  Usmażyłam na suchej patelni

W kuchennej krainie
Wytrawna chałka buraczana 55

smakiem - doskonała z samym masłem! Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. mąki krupczatki 4 łyżki otrębów żytnich 1/2 szkl. letniego mleka 8 g suszonych drożdży 3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem) szczypta soli 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania otręby żytnie do posypania Sposób przygotowania: Do dużej

Kolorowy Przepisownik
Wytrawne naleśniki z kozim serem w buraczkach (z miodem i melisą) 87

łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli morskiej Nadzienie: 230 g sera koziego pasteryzowanego 1 pęczek melisy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula dymka 2 łyżki mrożonych buraków tartych Hortex 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Naleśniki: Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło

Kolorowy Przepisownik
Botwinka 60

Botwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze

Milion Smaków
Sok buraczano-marchewkowy z dodatkami 77

naszej krwi, korzystnie wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, pomaga przy anemii, problemach układu krążenia, ogólnie wzmacnia nasz organizm. Jego zalety można wymieniać bez końca. Jeśli nie lubicie smaku czystych buraków wspaniale sprawdzą się tu obok marchewek także jabłko czy arbuz. Sok najlepiej spożywać po odstaniu 2-3 godzin w ciemnym miejscu

Milion Smaków
Golonka z indyka pieczona z warzywami 139

odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową. Golonki

Poezja smaku
Kukurydziane naleśniki z buraczanym farszem i fasolką szparagową 166

Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki: mąka kukurydziana, mleko roślinne, pół rozgniecionego banana, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej. Farsz: duży ugotowany burak kostka wędzonego tofu łyżka octu balsamicznego ćwiartka limetki Buraka ścieramy na tarce, blendujemy razem z tofu i octem i sokiem z limetki. opakowanie fasolki szparagowej (rozmrażamy), podsmażamy 3 minuty wrzucając na patelnię z 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez

greenscarf
Quinoa na śniadanie. Jak ugotować quinoa? 128

składników. Świetna śnadaniowa alternatywa dla kaszy jaglanej i płatków owsianych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański nie jest typem zboża, należy do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Quinoa zawiera komplet aminokwasów egzogennych, jest więc idealnym pokarmem dla wegeterian, wegan i małych dzieci. Nie zawiera glutenu i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest bardzo bogatym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konkurs z Fit & Easy-wyniki 59

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bernadetta (fantastyczna żywa sałatka) Mariola (najlepsi kumple twojego niejadka) Agnieszka (sałatka z  burakami) Dziewczyny proszę o kontakt na priva (na facebook'u) i podanie danych do przesyłki.  Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za fajne pomysły i zapraszam do udziału w  kolejnych

Wielki apetyt
Sałatka z jajkiem i buraczkami z sosem jogurtowo-chrzanowym 186

kupnych buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od buraczków tartych te są fajnie chrupkie. Całości dopełnia naturalny skład - buraki, woda, ocet, cukier i sól - czyli tak, jak się robi w domu, bez żadnych polepszaczy i konserwantów:) Przypominam też o trwającym konkursie

Kto ugości moich gości?
buraczki z zasmażką 86

Produkty: 3 buraki-ugotowane w łupinie 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 cytryny-sok 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz Wykonanie

Ugotujmy Coś
Kolorowy hummus - czerwony, zielony i żółty 149

tych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty. CZERWONY - dodajemy zmiksowane pieczone buraki. Ja na 100 g hummusu dodałam 1 małego buraczka ZIELONY - dodajemy pesto, zmiksowany szpinak lub zmiksowaną roszponkę ( do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) ŻÓŁTY - dodajemy kurkumę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) * a jeżeli ktoś jeszcze

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 160

celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby

Qlinarnie i Qlinarnie