buraki - 8865 przepisów (strona:401/591)

Razowe wege babeczki 170

ktoś lubi warzywa to je polubi, jeśli nie. To do wersji marchewkowej można dodać łososia a do groszkowej boczek. 2 średnie marchewki 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni burak Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, wiec wstawiamy go pierwszego, po 30 minutach marchewkę i na koniec groszek, bo jego tylko kilka minut. Ugotowane warzywa blendujemy

AZgotuj!
Zupa botwinkowa z awokado 160

czosnku olej jaja na twardo awokado sól, pieprz, ziele angielskie, lisć laurowy zioła: koperek i szczypiorek Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony. Buraki odetnij od naci, obierz i przekrój na cztery cząści. Marchewkę porój w talarki. Do wrzacej wody dodaj przyprawy, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok 15 minut. Po tym czasie

AZgotuj!
Obiad na leniwca 158

postaci purée. Wystarczy 20 minut i nasz obiad na leniwca gotowy. Bez ruszania głową i wydziwiania :) Kotleciki sojowe z ziemniaczanym purée i podsmażonym buraczkiem składniki: 8 kotlecików sojowych 1 burak sól

wegetalerze
Prywatny spożywczak 127

krzaczysko wyrośnie Groszek i bób już prawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent

greenscarf
Sałatka z liści botwiny 160

Sałatka z liści botwiny Połączyłam przyjemne z pożytecznym i przerywając w ogródku zbyt gęsto posiane buraki, wykorzystałam liście, do prostej sałatki, idealnej jako dodatek do głównego dania, na grilla, bądź też jako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek

na moim stole...
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 158

ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru (ok. 1 łyżeczki) oraz octem. Odstawiamy do lodówki na kilka

Poezja smaku
Pierogi z kurczakiem i botwinką 176

się bardziej treściwa.  Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1 filet z kurczaka 2 młode marchewki 1 pęczek botwinki z dużymi burakami olej sól, pieprz 1. Przygotowujemy farsz: kurczaka gotujemy wraz z pokrojoną marchewką. Studzimy. Kurczaka i marchew rozdrabniamy za pomocą widelca. 2. Buraczki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, liście

Szefowa kuchni
Pizza z młodymi ziemniakami 122

poszukiwaniu nowych smaków. Albo raczej łącząc niespodziewane. Bo cóż można nowego w temacie pizzy? Nawet połączenia, które wydają się nam nieprawdopodobne, ktoś gdzieś polubił lub znienawidził. Szpinak z burakami, kozi ser z ogórkiem, awokado z winogronami. W tym towarzystwie pizza z młodymi ziemniakami i kozim serem to nic specjalnego

Gotuj z Blue Raven
Duszony filet z kaczki 109

duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek dymek ze szczypiorem 600 ml bulionu

R'n'G Kitchen
Koktajl z buraka czerwonego 154

Burak czerwony w koktajlu spotykany jest rzadko, a najlepiej jeść go właśnie w  postaci surowej. Bogaty w składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fluor, cynk, bor, lit, sód, mangan, cez i witaminy: A, większość witamin z grupy B i C. Wpływa korzystnie na odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki

Apetyt na Zielone
Botwinka 136

jadłospisie :) Przyznaję się szczerze, że botwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :) Polecam!     Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem(...)liśćmi na paski. Botwinę dodajemy do wywaru. Do wywaru dodajemy również obranego i pokrojonego w plastry buraka. Całość gotujemy około 30 minut i doprawiamy do smaku cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozmieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Botwinkę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami. Smacznego

paapilotkaa
Botwinka 179

śmietana listek ziele sól sok z cytryny Porcje rosołową umyć.Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.Następnie dodać buraczki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę [oprócz liści buraka].Dodać przyprawy i wszystko razem gotować. Na koniec dodać pokrojone liście buraka razem z łodygami,doprawić do smaku sokiem z cytryny . Dodać śmietaną i w razie potrzeby doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik litewski 189

ogórek 1 litr maślanki naturalnej duży jogurt naturalny pęczek koperku pół pęczka szczypiorku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego koncentrat do barszczu * jajka na twardo do podania Botwinkę myjemy.  Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut.  Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki, dolewamy wody, tak aby wszystko

Czerwona Porzeczka
Letnia klasyka obiadowa, Europejski Stadion Kultury 171

fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej).  Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie:  Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym stylu zwanym  freak cabaret , do tego muzyka średniowiecza i ukraiński folk. Prawdziwa

Qlinarnie i Qlinarnie
Chłodnik z botwinki i agrestu 71

kawałki buraczków „pod zębem”. Do botwinki wlać przetarty agrest, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Ewentualnie dolać trochę wody. Zagotować. Odstawić do ostudzenia. Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Udekorowałam burakiem marynowanym - odłożyłam jednego buraka, pokroiłam w julienne (zapałka), włożyłam do miseczki, zalałam octem (z kwiatów czarnego bzu), wymieszałam i odstawiłam. Do przygotowania chłodnika użyłam żółtej botwinki. Zapraszam również na: chłodnik

królestwo garów