buraki - 8865 przepisów (strona:394/591)

Sok buraczano-marchewkowy z dodatkami 109

naszej krwi, korzystnie wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, pomaga przy anemii, problemach układu krążenia, ogólnie wzmacnia nasz organizm. Jego zalety można wymieniać bez końca. Jeśli nie lubicie smaku czystych buraków wspaniale sprawdzą się tu obok marchewek także jabłko czy arbuz. Sok najlepiej spożywać po odstaniu 2-3 godzin w ciemnym miejscu

Milion Smaków
Golonka z indyka pieczona z warzywami 187

odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową. Golonki

Poezja smaku
Kukurydziane naleśniki z buraczanym farszem i fasolką szparagową 218

Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki: mąka kukurydziana, mleko roślinne, pół rozgniecionego banana, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej. Farsz: duży ugotowany burak kostka wędzonego tofu łyżka octu balsamicznego ćwiartka limetki Buraka ścieramy na tarce, blendujemy razem z tofu i octem i sokiem z limetki. opakowanie fasolki szparagowej (rozmrażamy), podsmażamy 3 minuty wrzucając na patelnię z 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez

greenscarf
Quinoa na śniadanie. Jak ugotować quinoa? 165

składników. Świetna śnadaniowa alternatywa dla kaszy jaglanej i płatków owsianych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański nie jest typem zboża, należy do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Quinoa zawiera komplet aminokwasów egzogennych, jest więc idealnym pokarmem dla wegeterian, wegan i małych dzieci. Nie zawiera glutenu i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest bardzo bogatym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konkurs z Fit & Easy-wyniki 88

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bernadetta (fantastyczna żywa sałatka) Mariola (najlepsi kumple twojego niejadka) Agnieszka (sałatka z  burakami) Dziewczyny proszę o kontakt na priva (na facebook'u) i podanie danych do przesyłki.  Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za fajne pomysły i zapraszam do udziału w  kolejnych

Wielki apetyt
Sałatka z jajkiem i buraczkami z sosem jogurtowo-chrzanowym 231

kupnych buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od buraczków tartych te są fajnie chrupkie. Całości dopełnia naturalny skład - buraki, woda, ocet, cukier i sól - czyli tak, jak się robi w domu, bez żadnych polepszaczy i konserwantów:) Przypominam też o trwającym konkursie

Kto ugości moich gości?
buraczki z zasmażką 111

Produkty: 3 buraki-ugotowane w łupinie 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 cytryny-sok 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz Wykonanie

Ugotujmy Coś
Kolorowy hummus - czerwony, zielony i żółty 181

tych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty. CZERWONY - dodajemy zmiksowane pieczone buraki. Ja na 100 g hummusu dodałam 1 małego buraczka ZIELONY - dodajemy pesto, zmiksowany szpinak lub zmiksowaną roszponkę ( do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) ŻÓŁTY - dodajemy kurkumę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) * a jeżeli ktoś jeszcze

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 215

celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby

Qlinarnie i Qlinarnie
Różowe naleśniki :) 198

niezwykle smaczna! :) czas na różowe, a nawet purpurowe naleśniki ze szpinakiem. U nas podane z musem z banana i serka naturalnego. Na 5 naleśników potrzebujemy: Sok z 2 dużych buraków (około 3/4 szklanki) 1 jajko 3-4 łyżki mąki (wszystko zależy od tego ile tego soku uzyskamy) łyżka oliwy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstało ciasto naleśnikowe. Konsystencja gęstej

MamaOskarka
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 203

oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej mniejszych , 2 łyżki masła , 1 mała cebula , 2 ząbki czosnku , 2-3 łyżki słodkiej śmietany , 2 łyżeczki mąki pszennej , sól , cukier , ocet winny - do smaku. Buraczki wyszorować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Akademia na Różanej 111

idealnie ugotowany i bez ości !. Szpinak jak trzeba. Wspaniały placek ziemniaczano łososiowy na spodzie… . Danie kompletne. Na zakończenie „Comber z sarny podany z sosem jałowcowym, szpinakowymi szpeclami oraz karmelizowanymi burakami” (97 zł). I od czego zacząć? Od tego, że sarna delikatna, idealnie różowa w środku… że szpecle szpinakowe bardzo smaczne… że sosu jałowcowego zdecydowanie za mało… bo można

królestwo garów
Wigilia w królestwie garów 146

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem   sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany

królestwo garów
grillowanie 160

grilla II    polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód    ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków    sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 136

której przedstawionych zostało kilka dań. Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax, ikra łososia    Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu

królestwo garów