buraki - 8865 przepisów (strona:386/591)

{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 209

też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie, ale z wiekiem

Fill The Bowl
Warianka zupa łemkowska na kwasie z kapusty 156

kwasie z kapusty kiszonej a nie samej kapuście. Kwas z kapusty nazywany jest warem, stąd nazwa potrawy. Spotkałam się z odmianą galicyjską warianki i tam gotowana jest na burakach. Zupa jest dość ostra w smaku, ale mu lubimy takie ostre smaki, więc dodałam nawet więcej czosnku i to wyciśniętego przez praskę. Jeśli chcecie spróbować nowych smaków, to naprawdę warto

Mieszam w Garnku
Sałatka śledziowa z buraczkami i groszkiem 192

cytryny 2 łyżki majonezu 150 ml gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Marchew i ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ugotowane i obrane buraki oraz odcedzone z zalewy śledzie. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zalać je sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać jogurt z majonezem

Trzeci talerz
Różowe jajka z kiełkami 136

Składniki: 5 jajek 3 buraczki 2 szklanki wody 1 szklanka octu winnego Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, wystudzić. Obrać ze skorupek. Buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i octem. Gotować przez 20 minut. Wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć zimne jajka. Jajka muszą być całkowicie zakryte wywarem. Odtawić na 1 godzinę

kulinarnyswiatdomi
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 186

ekstra od kuchni. Tym razem na serwis nie trzeba było czekać ale i tak tapenada była miłym akcentem na start degustacji. Przystawka  - tatar łososiowo - śledziowy z blinami z buraka Generalnie za tatarem rybnym nie przepadam. Zdecydowanie wolę wołowinę. Ale tu mnie spotkało miłe zaskoczenie. Połączenie łososia i śledzia fajnie zgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko(...)poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się

Right Behind The Kitchen
Sałatka spontaniczna 129

czasu (a może zawsze?) robi taką sałatkę. Idę do warzywniaka lub na targ i kupuję co maja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki i buraka - wspaniały zastrzyk witamin u progu wiosny. Wiem, że to jeszcze nie sezon na pomidory, ale te koktajlowe zawsze są pyszne i słodkie. Za smakiem rzodkiewek bardzo się stęskniłam(...)lubisz, to co jest w sezonie. U mnie były to: 1 ogórek garść rzodkiewek garść pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Chili con carne z „polskim kawiorem” 167

Taki kulinarny psikus. Pomysł na „polski kawior” podsunęła mi znajoma. Składniki 1 puszka chili con carne firmy Bonduelle 1 kiełbaska śląska 1 torebka kaszy jaglanej 1-2 buraki 1 łyżeczka koncentratu czosnkowego firmy Proeco Polska sól 1. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach 158

smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :)  Składniki: 18 jajek przepiórczych 4 łyżki suszonych buraków 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu winnego 1/4 szklanki cukru łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 goździki Przygotowanie: Buraczki zalewamy wodą i zagotowujemy wraz z liśćmi laurowymi, goździkami

Taste Therapy
Sałatka ryżowa z buraczkami, żurawiną, szynką i chrzanem 159

którą śmiało można podać na Wielkanocny stół, bo zawiera buraczki, chrzan i szynkę. A dodatek żurawiny nadaje jej słodyczy. Składniki: 2/3 szklanki ryżu 3 grube plastry szynki słoiczek marynowanych buraków (kulek) 80 g suszonej żurawiny 3 łyżki łagodnego chrzanu (dałam żurawinowy) 3 łyżki majonezu sól i pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Odcedzić. Szynkę i buraczki pokroić

Czerwień i błękit
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 150

obowiązkowo serwuje się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas

Mieszam w Garnku
Jajka, sałatki i przekąski na Wielkanoc 1081

sera Lazur  Pasta jajeczno-serowo-oliwkowa w rulonach z szynki Jajka sadzone w papryce Awokado z sałatką wiosenną Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem  Sałatka z buraków po ukraińsku Wiosenna sałatka z szynką Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem  Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa

Czerwień i błękit
Naturalne barwienie jajek wielkanocnych 175

każdy barwnik jest trwały, ale jajka marmurkowe też wyszły ładne, a dodatkowo są naturalne :) Przygotowanie: - Brązowe jajka - z liści cebuli oraz szyszek leszczyny  - Czerwone jajka - wywar z buraków  - Zielone jajka - młoda trawa - Niebieskie jajka - liście czerwonej kapusty - Żółte jajka - wywar z rumianku Jajka powstały na wsi gdzie dostęp do natury bliski

Łycha smaków
Buraczki z chrzanem czyli ćwikła 188

mnie buraczki były zawsze słodko-pikantne. Ostrości dodawał im nie tylko chrzan, ale i musztarda oraz pieprz. I w takiej właśnie wersji kontynuuję tę tradycję :) Składniki: 6 średnich buraków 1 łyżka startego chrzanu (lub 1 łyżeczka ostrego chrzanu ze słoiczka) 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku Buraczki myjemy, wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy

Trzeci talerz
Baba drożdżowa z ziemniakami. 177

warzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach. I właśnie z tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków

Malinowa Kawiarenka
Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami 277

podane właśnie razem. Pewnie ze względu na sentymentalne wspominki. Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała

Smaczna Pyza