buraki - 8865 przepisów (strona:378/591)

Dorsz w ziołach z folii 179

naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :) Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Recenzja książki Lidl Kuchnia Polska wg. Karola Okrasy. 155

smaki prowadzi nas Karol Okrasa znawca, koneser i wielki propagator rodzimych kulinariów. Myślę że wszystkim miłośnikom gotowania książka przypadnie do gustu :)  W książce znajdziecie wspaniałe przepisy z kapusty, buraków, ryb leśnych skarbów a nawet królika.Dania mięsne i przepisy tradycyjne na święta. Książka jest w pięknej oprawie z kolorowymi zdjęciami. Jeśli jesteście zainteresowani nabyciem tej książki to podpowiadam

Sama słodycz i szczypta chili
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 137

zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym 332

Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Gołąbki w kapuście kiszonej 134

Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.  Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje

królestwo garów
Just Nicole: La Veganista. Wypieki. RECENZJA + KONKURS 187

Znajdziecie tu przepis na pizzę, chleb czy też quiche. Na mojej liście do zrobienia znajduje się tarta flambee z sosem paprykowym, tarta z nadzieniem migdałowo-pomidorowym oraz tarta z burakami z dodatkiem chrzanu. Nicole Just udowadnia, że bez dodatku mleka, jajek i masła można wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Przepisy nie są skomplikowane, składniki łatwo dostępne a wypieki łatwe

Moja pasja smaku
"Sceny kuchenne" Maria Pakulnis i Janusz Mizera 165

również kilka, które będą wymagały więcej czasu. Oto kilka propozycji: Chleb faszerowany pieczoną papryką i tuńczykiem - mniam :-) Placek na cieście francuskim z pomidorami cherry i serami :-) Sałatka z pieczonych buraków z malinami :-) Czy pieczony indyk :-) Oprócz zdjęć potraw znajdziemy również zdjęcia szczęśliwych autorów :-) A na deser ;-) Książkę mogę szczerze polecić, jest do poczytania, pooglądania i ugotowania czegoś smacznego. Idealna

kruche babeczki
Buraczki konserwowe 174

lekko winny smak.  Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Przepis znalazłam w internecie,ale nie pamiętam już autora ani strony skąd pochodzi.    ok. 3 kg buraków zalewa: 1 litr wody 3/4 szkl. octu 10% 1,5 łyżki soli 3/4 szkl. cukru 125 ml oleju rzepakowego Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube

Kolorowa kuchnia Elki
Polski przewodnik Paleo - recenzja 127

odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy są opatrzone takimi zdjęciami, że aż ślinka cieknie, ja nabrałam smaku na kilka z nich, a póki co przygotowałam krem z buraków na który przepis znajdziecie w kolejnym wpisie (klik). .   Podsumowując po lekturze jestem książką absolutnie zachwycona, zarówno częścią teoretyczną jak i smakowicie się zapowiadającymi przepisami, zwłaszcza, że autorki bazują

Cynamonowe szczęście
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 171

WARZYWA LIOFILIZOWANE  Do warzyw liofilizowanych zaliczają się także przyprawy i zioła, które swoją drogą są niezwykle aromatyczne, a mieszankę ziołową szczególnie polubiłam :) Z typowych warzyw otrzymałam groszek i buraka - są pyszne, chrupiące, słodkawe, jak na te warzywa przystało i bardzo naturalnie smakują. Czosnek niedźwiedzi odznacza się intensywnym zapachem i chyba nieco większymi kawałkami niż spotykałam się dotychczas. Szczypiorek, pietruszka(...)MIESZANKA ZIOŁOWA   W skład mieszanki wchodzą: koper 20%, pietruszka 20%, bazylia 20%, cząber 20%, szczypior 17%, pieprz zielony mielony 3% PIETRUSZKA / KOPEREK / SZCZYPIOREK  GROSZEK  BURAK  Jedliście żywność liofilizowaną? Jakie macie zdanie na jej temat? Co chętnie byście spróbowali z powyższych  produktów

Zdrowie na języku :P
SOK SZCZEGÓLNIE POLECANY KOBIETOM W CIĄŻY LUB PLANUJĄCYM CIĄŻĘ. BOMBA FOLIANOWA! 106

mamy prawdziwą bombę witaminową. Pijcie Kochane na zdrowie! To lepsze, zdrowsze, smaczniejsze i przyjemniejsze niż łykanie chemicznych tabletek.  Składniki na 0,5 litra soku: liście z 4 młodych buraków, 3 marchewki, 2 jabłka, garść natki pietruszki. Wykonanie: Warzywa i owoce przeciskamy w wyciskarce (najlepiej zacząć od zieleniny). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 149

przygotowane ogórki są przydatne do spożycia przez minimum pół roku. Kiszoną cukinię przygotowujemy w identyczny sposób. Przed włożeniem do słoików kroimy ją w słupki. KISZONE BURACZKI Co potrzebujemy? - buraki, - ziele angielskie, - liście laurowe, - czosnek, - osolona woda, - słoiki wraz z nakrętkami. Jak zrobić? Buraczki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Filtrowaną wodę gotujemy i solimy (1 łyżka soli

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 181

wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki(...)danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak w wersji botwinkowej z burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie jak słodko-kwaśne pieczarki z bryndzą i pietruszką czy grzanki z kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku

Mr. Taste
ZIEMNIAKI PIECZONE Z MARCHEWKĄ I BURAKAMI 147

kawałki, buraczki w plastry, marchewkę w paski. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Do rękawa do pieczenia przekładamy ziemniaki, oraz marchew i buraki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Podajemy posypane koperkiem

słodki bratek
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 150

często idzie w parze lub jest skutkiem ubocznym niewłasciwej diety zbyt bogatej w tłuszcze zwierzęce (mięso, masło), oczyszczone, szybko przyswajalne cukry, alkohol, nikotynę, środki pobudzające, glutaminian, owoce morza, buraki. Czynnikiem dodatkowo pogarszającym sytuację jest nadmierna konsumpcja soli, często idąca w parze z niedoborem takich składników jak magnez, potas, wapn i inne pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL Ale nie wystarczy mniej

MODA NA BIO