pojemnik na tofu -szczoteczka wielofunkcyjna -popychacz CO MOŻEMY WYCISKAĆ? Dosłownie wszystko co ma sok! Zarówno OWOCE jak i WARZYWA ( jabłka, gruszki, brzoskwinie ( bez pestki ), winogrona, pomarańcze, mandarynki, kiwi, ananasy, buraki, marchew, pietruszka, warzywa korzeniowe, seler naciowy i wiele wiele innych rzeczy, w które obfitują nasze targi i stragany ). CENA A JAKOŚĆ: Pewnie wielu z Was teraz powie, że wszystko
Ostra na Słodkodziś wracamy do korzeni. Najbardziej typowym chrzanowym dodatkiem do mięs jest ćwikła. Po co kupować, skoro można ją zrobić samemu Składniki: ćwierć kilo upieczonych lub ugotowanych w mundurkach buraków 2 czubate łyżki kupnego chrzanu ze słoika sok i skórka starta z połowy cytryny szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Jak przygotować ćwikłę z chrzanem? Buraczki obrać
Ugotowane pozamiatanedodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine (wkrótce przepis) jest bardzo smacznym dodatkiem do zup w tym zupy z czerwonych buraków z imbirem ( tutaj przepis ), zupy ogórkowej i wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub suszonymi owocami mąka z quinoa może być stosowana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie
karmelowyogień idzie spiralizer (tzw. krajalnica do warzyw ). Bardzo fajny sprzęt, który można znaleźć już za około 99zł. W szczególności fajnie sprawdza się przy warzywach o dużym kalibrze, jak cukinia, burak lub przerośnięte marchewki. Niestety z małymi marchewkami sobie nie radzi. Makaron warzywny , który uzyskamy przy jego pomocy, najbardziej przypomina spaghetti. Model który posiadam, nie jest to co prawda lamborgini wśród(...)linki i poczytać opinie innych ludzi (z dystansem) oraz sprawdzić informacje na stronie sklepu na temat wykonania konkretnego modelu i gwarancji, jaka jest udzielana. Do wykonywania makaronu z cukinii, buraka i innych dużych warzyw tylko i wyłącznie pierwsza propozycja. Robi fenomenalne warzywne sznureczki, które do złudzenia przypominają makaron spaghetti. A Wy jakie macie wrażenia z korzystania z takich sprzętów? Któryś
Blendmanjednak był mocno wyczuwalny smak buraczka , czyli o to nam chodziło w zrobieniu tego dipu.Polecam do kanapek,dań obiadowych i na dietę , krakersów ,grzanek itp.Zapraszam. 35 dąb.buraków 0.5 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 0.5 kubka jogurtu greckiego 0.5 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Odrobinę wasabi lub polskiego chrzanu( 1 łyżeczka) 0.5 łyżeczki sezamu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór
Ugotowane pozamiatanenaprawdę można je jeść bez jakiejkolwiek obróbki, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepszymi są te, podawane na ciepło . Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na przystawkę z oscypkiem , burakami i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu . Więcej
Okolice Palnikajabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy Wykonanie: Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy
Smak mojej kuchniSurówka z kiszonych buraków jest bardzo zdrowa, ale nie kiszę tych warzyw specjalnie żeby zrobić warzywny dodatek do obiadu. Są raczej "produktem ubocznym" pozostającym po ukiszeniu zakwasu buraczanego, co jednak nie znaczy wcale, że można je ot tak, po prostu, wyrzucić! To byłoby marnotrawstwo i lekkomyślność. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamnie, a stało się jasne dzięki jednej rozmowie! Zawsze mogę liczyć na wsparcie Mariusza i radę. Często zaglądam na jego blog szukając nowych pomysłów np: kotlet i buraki zamiast stosowanych wcześniej ziemniaków. Zaczęłam zwracać uwagę na to co jem . Wybieram zdrowe produkty: warzywa, owoce, ciemne pieczywo. Zapominam o słodyczach. Do niczego mi nie pasują. Stało się
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSmaczna i zdrowa sałatka z surowych buraków w wersji na słodko. Taką surówkę możemy podać do drugiego dania o dowolnej porze roku. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnejajka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki mleka 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 1 duża marchew 1 duża pietruszka pół selera 1 duży burak pół czerwonej papryki ok. 2/3 młodej cukinii sól, pieprz, dowolne zioła Kruszonka: 1 szklanka mąki żytniej (lub pszennej) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 100 g miękkiego masła szczypta soli 1/3 szklanki(...)startego drobno parmezanu Wyszorowane warzywa korzeniowe ugotować w łupinach (osobno gotować buraka). Umytą cukinię pokroić w plastry, a paprykę w dużą kostkę. Zgrillować posypane solą i ziołami. Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować kruszonkę. Płatki i mąkę wymieszać z parmezanem
Czerwień i błękitpotrawy. Zamiast nich wybieram bogate w witaminy i minerały sałatki. Można się nimi objadać do woli, nie martwiąc się zbytnio o talię. Dziś na moim talerzu znalazły się pieczone buraki, rukola, awokado, zielony ogórek, jajko, orzechy nerkowca i natka pietruszki. Wszystko skropione dressingiem na bazie octu porzeczkowego i oleju z pestek dyni. Zajadałam tę pyszną sałatkę z kromką mojego
Wiem co jemmarchewek z tej samej firmy, można ich też użyć do dekoracji dania, wyglądają słodko ;) Zamiast aji dodałam żółtą papryczkę pepperoni, a limonki zastąpiłam cytrynami. Majonez zabarwiłam sokiem z kiszonych buraków, bo akurat stoją u mnie na stole w słoju, więc mnie podkusiło i dobrze ;). Nie mogło zabraknąć quinoy, tym razem czarnej, bardzo fajnie przełamuje kremową konsystencję dania. Moja causa
Quinoa Raz!