buraki - 8865 przepisów (strona:368/591)

Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli 215

szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec(...)szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód) 3 łyżki

moj przepis na
PIECZONE FRYTKI Z TOPINAMBURA 183

Ziemniaki, buraki, selery, chylcie bulwy topinamburowi. Spróbujcie kilka razy tego warzywa, a ziemniaki już nigdy Wam nie będą smakować jak wcześniej. Napisałam "kilka razy", bo do smaku topinambura niekiedy trzeba się przekonać.  A gdy to już nastąpi, to będziecie po niego często sięgać.  Dla mnie frytki z topinambura smakowo przerosły nawet te z ziemniaka lub selera. Dlatego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kiszone rzodkiewki 184

moja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często z Piotrem przygotowujemy kiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki , cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ćwikła czarny bez z chrzanem 142

też na co dzień jako dodatek do mięs. Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze. W sezonie (późne lato) możemy zrobić własne przetwory

Ugotowane pozamiatane
Frittata z botwinką i szpinakiem 110

Botwinka to kolejny wiosenny przebój. Ma malutkie młode buraczki, które smakują każdemu, nawet jeśli nie jest fanem zwykłych buraków, oraz chrupiące liście i łodyżki. I oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni botwina od boćwiny / mangolda. Nieśmiertelnym klasykiem jest też tarta z botwinką. Tutaj w trochę

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z buraczka 144

Zawsze po gotowaniu buraków kilka zostaje mi kilka wolnych. Zazwyczaj trzymam je na drugi dzień jako przystawkę, ale tym razem zrobiłam sałatkę. Kawałki buraczków do tego kminek i... ser pleśniowy. Razem pyszna sałatka. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Sok z ananasa i gruszki i dlaczego warto go pić? 114

musów. Codziennie, rano i po południu, pijemy owocowe lub warzywne soki. Warto dbać o swoje zdrowie. Do domu z zakupów przynoszę kilogramy jabłek, marchwi, gruszek. Taszczę kalarepki, naciowego selera, buraki. Ostatnio moje serce podbił ananas. Niedoceniany przez długi czas, teraz wręcz na piedestale w mojej kuchni. Zawsze jest. Ze swym pióropuszem sztywnych liści i szorstką, nieprzystępną skórką

Raj dla Podniebienia
Przywrócić zdrowie żywieniem 161

odpornościowe łatwiej dzięki temu wyłapują to, co szkodliwe i wyniszczające. Zasady diety. Co jeść, a czego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 161

szans na to, że uda się uzyskać żywy, malinowy kolor rabarbarowego curdu bez dodatkowego wspomagania. Jeśli macie pod ręką dobry, mocno słodki i rubinowy sok z buraków – zamieńcie 50ml wody podanej w przepisie na curd właśnie na niego. SKŁADNIKI na 2 kruche spody o średnicy 19cm 300g mąki pszennej typ 450, przesianej 150g zimnego masła 82% tłuszczu 90g drobnego

Karo in the Kitchen
ZUPA BOTWINKOWA JAK U BABCI 150

już do Nas na dobre. Jest to świetna zupa dla całej rodziny, lubią ją też dzieci. Zupę robi się bardzo szybko!  SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży pęczek botwinki i buraków  (albo dwa małe) - 2 marchewki - 4 ziemniaki - 1/2 część pora (zielonego) - 2 -3 buraczki - botwinka  - 150 ml śmietanki - 1 pietruszka - 3 litry wody - sól, pieprz, 1 listek

SMYKWKUCHNI
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 142

dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój

kolorowotorcikowo
Biała kiełbasa pieczona w piwie z dodatkami 128

łyżka musztardy   kieleckiej delikatesowej sól himalajska różowa drobna mielony pieprz ziołowy piwo ciemne niepasteryzowane do pieczenia kiełbasy mix sałat umytych i gotowych do spożycia berberys suszony marynowane plastry buraka oliwki zielone opcjonalnie rzeżucha olej lniany lub oliwa z oliwek czarnuszka Dodatkowo u mnie nowa Radler Warka  malina z cytryną Wykonanie Cebulę obierz, połowę pokrój w pióra a drugą(...)więcej 1/3 wysokości kiełbasy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie z kiełbasą i piecz około 40 minut- góra i dół. Międzyczasie wyłóż sałatę na półmiski. Posól, dołóż plastry buraka, oliwki, czarnuszkę, skrop olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Gotową kiełbasę połóż na sałacie. Posyp kiełbasę suszonym berberysem oraz całość , jeśli lubisz, dość obficie-rzeżuchą. Podałam z piwem. Niektórzy jednak

Z Kuchni Do Kuchni
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 166

dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana

SMYKWKUCHNI
BURACZKI ZASMAŻANE, SMAŻONE Z CEBULKĄ 201

oliwek. Odkąd przetestowałam do nich masło klarowane, nie wyobrażam sobie innych dodatków. Masło klarowane nadaje im super maślanego smaku, są jeszcze lepsze niż były zazwyczaj. Ja używam swoich własnych buraków, które w dużych ilościach wekuję jesienią. Gdy nie macie takowych (buraczki muszą być łagodne, podgrzanie ich wyostrzy jeszcze bardziej ostry smak, dlatego nie wszystkie się nadają) polecam wykorzystać wtedy

Smaczne Zdrowe