odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że większość z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą
PaleoSMAKwymieszaj. Gdy nie ma już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć całkiem sporo. Do wyliczeń ilości węglowodanów poniżej użyłem właśnie
PaleoSMAKMieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby
Karo in the Kitchenczyli dodatek! - jest często bardzo niedoceniane i spychane na dalszy plan. Przecież w tej kwestii też można się wykazać i to jak! Nie musimy ograniczać się do surówki lub buraków ;) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta: gotowaną marchewkę! Idealnie pasuje do przeróżnych zestawów i zapewniam, że zakochacie się w niej ;) Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką Składniki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki: 4 ziemniaki ( 410g po obraniu), 3 marchwie (200g po obraniu), 5 jaj, 1 por, 2 buraki, 5 ogórków konserwowych, 6 płatów filetów śledziowych w oleju a'la matjas ( 350g), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki układać w misce warstwami: Pokroić na mniejsze kawałki śledzie. Jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej. Śledzie popieprzyć. Por przekroić
W kuchni u Monikimnie wybrałam, a potem zdjęcia oglądałam i tak dwie sałatki wybrałam. Książka „Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem do Asagoth powędruje, bo przepis na „Sałatkę z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje. Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego
Moniki Smakołykizapachnie i zasmakuje jesienną nutą. Jak już wspominałam, uwielbiam wszelkie domowe pasty na kanapki. Mistrzem w tej kategorii jest oczywiście HUMMUS. Jakiś czas temu proponowałam Wam hummus z pieczonymi burakami , teraz przyszedł czas na - hummus z pieczoną dynią! Można spożywać go nie tylko na kanapce, ale jako d ip do nachos'ów czy innych smakołyków . Palce lizać! Składniki
Be Fit Be StrongSkładniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko
Darcia w kuchniSkładniki: 6 kg buraczków 2 kg papryki 8 dużych cebul zalewa 0,5 litra octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Sposób wykonania: buraki ugotować , ostudzić obrać ze skórki i potarkować na grubych oczkach paprykę i cebulę obrać i pokroić w paski 2 szklanki wody zagotować z cukrem solą i octem. Do gotującej się
Darcia w kuchniskładniki: 300 ml świeżego soku wyciśniętego z buraka i jabłek 2 gałązki jarmużu 1 banan, dojrzały wykonanie: Liście jarmużu myjemy, usuwamy twardą łodygę i wkładamy do blendera lub Thermomix. Dodajemy banana, wlewamy sok. Wszystko miksujemy na najwyższych obrotach
Domowy Smak Jedzeniamózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12 Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4 µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości
Fit & Healthy LifePyszna pasta do ulubionego chleba. kostka sera białego 1 upieczony burak (mały) odrobina soli pół łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny Buraka blendujemy, dodajemy twarożek i razem miksujemy, sól i sok z cytryny. Do masy dodajemy kminek i mieszamy łyżką
AZgotuj!korzystny wpływ na układ limfatyczny, ponoć przyczynia się do zmniejszania guzów. Codziennie należy przyrządzić świeży sok, powinno spożywać się jedną porcję dziennie przez ok. 5 dni. w tygodniu): 3 buraki z liśćmi, 1 cm. korzenia imbiru, 1 świeża papryczka chilli (można zmniejszyć ilość), 2 jabłka, 1 ząbek czosnku, 2 łodygi selera CZOSNKOWO - CEBULOWY (ma najsilniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne
Naturalna Kuchniazwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie) a do tego całość podkręcona słonym, kozim serem. Świetna przekąska na pochmurny dzień świetnie zastąpi ci ulubioną sałatkę. Burak faszerowany
Wielki apetyt