ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem
Apetyczna babeczkacoraz zimniej. Ugotowałam więc pyszną zupę jarzynową z dodatkiem serków topionych. Do tej zupy dodałam nietypowy składnik bo do jarzynowej raczej się go nie dodaje. A jest nim biały burak ćwikłowy. Pamiętacie ? Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem. Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało. Szkoda wyrzucić, więc pokroiłam
Ewa w kuchnipokroić na cztery części wzdłuż. Marchew oskrobać i przekroić na pół, fasolę umyć i odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę
Kuchnia Pokoleńpodaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula kiełbasa marchew buraki sól, pieprz kilka wierzchnich liści kapusty Wszystkie składniki należy pokroić w niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej. Na dnie kociołka najlepiej położyć skórę od boczku. Ścianki kociołka
Codzienne GotowanieDodaję ten przepis dziś w związku z konkursem , w którym postanowiłam wziąć udział. kilka płatów wędzonego łososia (200g) opakowanie serka Philadelphia Light (200g) 3 - 4 małe ugotowane buraki starte na grubej tarce lub pokrojone w cienkie słupki 2-3 łyżeczki tartego chrzanu 3 łyżki czystej wódki kawior (opcjonalnie) pieprz, koperek cytryny pieczywo tostowe i masło (opcjonalnie) W miseczce
Codzienne Gotowaniejeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam! Ryba: Filety z białej ryby, ja użyłam łupacza Pasta madras Salsa buraczkowa: 4 średnie ugotowane buraki 1 mała czerwona cebila 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2-3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rybę natrzeć
Codzienne Gotowaniepolędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy
Codzienne Gotowaniebędę musiała zrezygnować z pozostałych propozycji na ten miesiąc. Pastę kanapkową opublikowali: Lejdi , Bartoldzik , Zuzia , Mirabelka , Pela i Mopsik . Składniki : 150g chudego białego sera 2-3 ugotowane buraki starte na tarce o małych oczkach 1-2 łyżki chudego jogurtu naturalnego kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie) Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić
Codzienne GotowaniePiekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo
greenscarfbardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO
smacznieinatematCzerwone buraczki idealnie nadają się do wielu dań obiadowych. W moim przypadku w duecie z roladą wołową i kluskami. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 cebula 1 korzeń chrzanu duża szczypta kminku sól, pieprz WYKONANIE Buraczki umyć, ugotować na miękko, ochłodzić i obrać. Przetrzeć na tarce na dużych oczkach. Średnie wielkości cebulę obrać i zmielić lub zetrzeć. Korzeń chrzanu
Passions hobbies lifezimę. Bardzo lubimy buraczki na ciepło, ale takie z papryką i cebulą też nam bardzo posmakowały. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Zachęcamy do spróbowania! 3 kg buraków ćwikłowych 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli Zalewa: 1,5 szklanki octu 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 2 łyżki soli 5 łyżek cukru Buraczki ugotować i zetrzeć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieproduktom albo grupom produktów: I Szparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce
Moja pasja smaku