buraki - 8865 przepisów (strona:395/591)

Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 172

mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12  Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4  µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości

Fit & Healthy Life
Pasta z twarożku z pieczonym burakiem i kminkiem 120

Pyszna pasta do ulubionego chleba. kostka sera białego  1 upieczony burak (mały) odrobina soli pół łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny Buraka blendujemy, dodajemy twarożek i razem miksujemy, sól i sok z cytryny. Do masy dodajemy kminek i mieszamy łyżką

AZgotuj!
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 106

korzystny wpływ na układ limfatyczny, ponoć przyczynia się do zmniejszania guzów. Codziennie należy przyrządzić świeży sok, powinno spożywać się jedną porcję dziennie przez ok. 5 dni. w tygodniu): 3 buraki z liśćmi, 1 cm. korzenia imbiru, 1 świeża papryczka chilli (można zmniejszyć ilość), 2 jabłka, 1 ząbek czosnku, 2 łodygi selera CZOSNKOWO - CEBULOWY (ma najsilniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne

Naturalna Kuchnia
Burak faszerowany serem kozim, żurawiną z malinami zwieńczony rukolą i orzechami 115

zwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie) a do tego całość podkręcona słonym, kozim serem. Świetna przekąska na pochmurny dzień świetnie zastąpi ci ulubioną sałatkę. Burak faszerowany

Wielki apetyt
EkoBazar - jedyny taki w Lublinie 129

Pani Eugenia Budzyńska, która oprócz świeżutkich warzyw i owoców oferowała bardzo dobre i na dodatek prażone pestki dyni. Dla amatorów miodu oraz soków jabłkowych, z czarnej porzeczki i buraków znajdzie się także co nie co na EkoBazarze. Miodu nie próbowałem ale zakładam, że słodki... natomiast soki... wyśmienite! Naturalnie gęste, a skład? 100% owoców/warzyw i ewentualnie odrobina cukru. Pyszota

Right Behind The Kitchen
Placki z buraków 110

małe buraczki 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 1 szczypta cynamonu (nie co więcej) sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Ugotowane i obrane buraki zmiksować blenderem. Dodać jajko, mąki, wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć (na rozgrzanym tłuszczu) pod przykryciem przez około 5 minut, po czym patelnię odkryć, placki przewrócić i zarumienić

Di gotuje
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 338

tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących. Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową

Smaczna Pyza
Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami 160

puszystą pianę (piana nie musi być sztywna), dodać żółtka i olej  oraz mleko, dokładnie zmiksować. 3. Dodać suche składniki, zmiksować żeby nie było grudek. 4. Dodać starte buraki i wymieszać. 5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawać posypane cukrem  pudrem

KreatywnePiny
Sałatka z buraka, sardynek i pomidorów 144

Polecam sałatkę, która Was porządnie nasyci. Zastąpi niejeden obiad i niejedną kolację. Sałatkę pyszną i akurat na czasie. Składniki -burak czerwony -pomidorki śliwkowe -sardynki z puszki -nać selera -czarna oliwka -rzodkiewka - Ziołowo Mi! od Ziarenkowo -sos czosnkowy  Folwark -czarny sezam Najpierw zajmiemy się burakiem. Umyj go i ugotuj w skórce. Następnie wystudz i obierz. Pokrój na kawałki razem

Z Kuchni Do Kuchni
Imbir marynowany 132

końcu zdecydowałam się na przepis Ani . Imbir marynowany.     Składniki: - kawałek imbiru (150g) - ½ łyżeczki soli morskiej Marynata: - ¼ szklanki octu ryżowego - 30 ml wody - 1/8 szklanki cukru - sok z buraka       Imbir obieramy łyżeczką. Ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki lub bardzo cienko szatkujemy. Posypujemy solą, którą następnie wcieramy w imbir (ja go lekko wygniotłam z solą). Wkładamy(...)najmniej godzinę do lodówki. Tuż przed wyjęciem imbiru gotujemy marynatę. Do rondelka dodajemy ocet ryżowy, cukier i wodę. Mieszamy i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy sok z buraka. Imbir lekko odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i zalewamy przygotowaną marynatą. Zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień imbir marynowany jest gotowy do spożycia

mojewypiekiinietylko
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 179

odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej   sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami    sałatkę śledziową z jabłkiem  śledzie z czosnkiem i majerankiem  śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem

potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 435

grubych oczkach Dodałam śmietanę I na koniec musztardę i pieprz Wszystko wymieszałam i pyszna sałatka gotowa. Można dodać jeszcze namoczone rodzynki. Smacznego! Polecam  Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami

potrawyregionalne
SOK WARZYWNO OWOCOWY 121

przeróżne owoce i warzywa. Zależy od pory roku i naszych smaków.   Polecam rónież   WYCISKANY SOK Z MARCHWI I JABŁEK       WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW         WYCISKANY SOK Z POMARAŃCZY I MARCHWI           Mój sok zawiera: marchew jabłka pietruszkę pomarańczę cytrynę Warzywa umyłam Obrałam i pokroiłam

potrawyregionalne
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 148

różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej   śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem sałatkę śledziową z jabłkiem sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami

potrawyregionalne