fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bernadetta (fantastyczna żywa sałatka) Mariola (najlepsi kumple twojego niejadka) Agnieszka (sałatka z burakami) Dziewczyny proszę o kontakt na priva (na facebook'u) i podanie danych do przesyłki. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za fajne pomysły i zapraszam do udziału w kolejnych
Wielki apetytkupnych buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od buraczków tartych te są fajnie chrupkie. Całości dopełnia naturalny skład - buraki, woda, ocet, cukier i sól - czyli tak, jak się robi w domu, bez żadnych polepszaczy i konserwantów:) Przypominam też o trwającym konkursie
Kto ugości moich gości?Produkty: 3 buraki-ugotowane w łupinie 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 cytryny-sok 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz Wykonanie
Ugotujmy Cośtych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty. CZERWONY - dodajemy zmiksowane pieczone buraki. Ja na 100 g hummusu dodałam 1 małego buraczka ZIELONY - dodajemy pesto, zmiksowany szpinak lub zmiksowaną roszponkę ( do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) ŻÓŁTY - dodajemy kurkumę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) * a jeżeli ktoś jeszcze
Pora na pora i pomidoracelach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby
Qlinarnie i Qlinarnieniezwykle smaczna! :) czas na różowe, a nawet purpurowe naleśniki ze szpinakiem. U nas podane z musem z banana i serka naturalnego. Na 5 naleśników potrzebujemy: Sok z 2 dużych buraków (około 3/4 szklanki) 1 jajko 3-4 łyżki mąki (wszystko zależy od tego ile tego soku uzyskamy) łyżka oliwy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstało ciasto naleśnikowe. Konsystencja gęstej
MamaOskarkaoleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej mniejszych , 2 łyżki masła , 1 mała cebula , 2 ząbki czosnku , 2-3 łyżki słodkiej śmietany , 2 łyżeczki mąki pszennej , sól , cukier , ocet winny - do smaku. Buraczki wyszorować
Codzienna kuchnia niecodziennaidealnie ugotowany i bez ości !. Szpinak jak trzeba. Wspaniały placek ziemniaczano łososiowy na spodzie… . Danie kompletne. Na zakończenie „Comber z sarny podany z sosem jałowcowym, szpinakowymi szpeclami oraz karmelizowanymi burakami” (97 zł). I od czego zacząć? Od tego, że sarna delikatna, idealnie różowa w środku… że szpecle szpinakowe bardzo smaczne… że sosu jałowcowego zdecydowanie za mało… bo można
królestwo garówfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany
królestwo garówgrilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas
królestwo garówktórej przedstawionych zostało kilka dań. Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax, ikra łososia Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu
królestwo garówjeść”, w Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana
królestwo garówograniczonych ilościach. Wino bardzo wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz
królestwo garówkostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course: pierogi po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por; sandacz, kapusta; jeleń, dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle. Desserts: ciasteczka maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada; sosnowe lody, borówki, jabłka. Wszystkie dania dostarczały nam wspaniałych doznań smakowych i wizualnych. Dodatkową atrakcją
królestwo garówznając Szefa Pawła Oszczyka na pewno będą na tym samym, albo jeszcze wyższym, to warto zaplanować chociaż jedną niedzielę w sezonie. Terrina z królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki
królestwo garów