buraki - 8865 przepisów (strona:410/591)

ABC zdrowia. Domowy syrop na kaszel. 97

witamina C - poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w:  owocach kiwi,  czarnych porzeczkach,  malinach,  w owocach cytrusowych,  kiszonej kapuście, natce pietruszki.  SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem

ClauditteMissCooking
Grzaneczki z pieczonym burakiem 113

Składniki: 1 duży burak ser feta lub kozi świeży tymianek, sól, pieprz orzechy włoskie 3 kromki chleba 3 łyżki oleju 1 łyżka parmezanu Przygotowanie:  Buraka umyć, obrać owinąć w folię i piec w 200st C przez 1 godz, aż będzie miękki. Wystudzić, zmiksować z parmezanem i łyżką oliwy, doprawić do smaku solą. Przygotować grzanki ( u mnie okrągłe lub kanciate

Gaździnka warzy
Pieczone buraki z ziołami i ziemniakami 218

Składniki: 3 buraki 2 ziemniaki sól, pieprz, rozmaryn, tymianek zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na ćwiartki. Skropić lekko olejem, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Dodać czosnek zawinąć w folię, piec godzinę w 160 st C. Na talerzu oprószyć natką i serem feta

Gaździnka warzy
Walentynkowe serduszka pełnoziarniste | zdrowe | niskokaloryczne ciasteczka 256

ciasteczek: 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g zmielonych płatków owsianych górskich Szczypta soli 3 łyżeczki stewii w proszku 60 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 13 łyżek soku z buraka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z płatkami, proszkiem, stewią i solą. Przesypać na stolnicę. Masło drobno posiekać. Wyłożyć na suche składniki, wyrobić dziurkę w środku i wlać(...)buraka. Wyrabiać ciasto aż do momentu gdy będzie gładkie. Podzielić na 2 części. Cienko rozwałkować ciągle podsypując. Wykrawać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach

Czarnawisienka
Warzywne chipsy 151

się chipsy ze szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny. Chipsy z buraka i marchwi są słodkawe ale podczas pieczenia z rozmarynem i odrobiną oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam chipsy do zdjęcia miałam problem co nasmażyłam to schrupałam ... więc robiłam nowe SKŁADNIKI(...)burak  1 marchew  garść szpinaku  oliwa lub olej do głębokiego smażenia  tymianek świeży opcjonalnie    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry - szpinak myjemy osuszamy i odrywamy "ogonek" - są dwa rodzaje możemy wrzucać je na głęboki tłuszcz w małych porcjach odwracając je po chwili, po upieczeniu odkładamy na papierowy ręcznik

Basia w kuchni
Botwinka 145

Składniki 1 mięsna kość od schabu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania

A Ty Smakuj Mnie
Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca 178

wyczekuję z utęsknieniem! Zobacz również inne przepisy na sałaty ----->  Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata w śmietanie , Sałata z gruszką i orzechami , Sałata z burakami i mozzarellą , Sałata z owocami , Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu

Moje Qulinaria
Hamantaschen 221

były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków.  Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem

KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 149

drożdży. Nie tworzy się tez skórka, jak w innych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. *  Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać

KUCHARNIA
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 147

jednym zdecydowanym i niepodlegającym żadnym negocjacjom warunkiem - musi być bazyliowy! Uwielbiam te pozornie naruszające zasady kulinarne rewolucje, przewrotności, eksperymenty, które z czasem stają się powszechnie panującą klasyką. Brownie z buraków czy cukinii, ciasto czekoladowe z bakłażanem (klik) , karmel z solą morską, truskawki z pieprzem...Chyba nikogo już dziś nie dziwią. Klasycznie uwielbiane przez większość. Kolejnym kandydatem jest biszkopt bazyliowy

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 118

menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 155

rozwiewa wszelkie wątpliwości. Głęboki, słodki, z orzechowo-korzenną nutą.  Czy wiecie, że do XVIII wieku był jednym z podstawowych warzyw, zastępując nieznane wówczas w Polsce ziemniaki, marchewkę czy buraki? Nazywano go wówczas "ptasim gniazdem" za sprawą charakterystycznych baldachów, które często były kryjówką dla drobnego ptactwa.  Pasternak posiada całe mnóstwo wartości leczniczych - m.in. uspokaja i pobudza trawienie. Jest

KUCHARNIA
Chlodnik Litewski-Lituano freddo 129

CHŁODNIK LITEWSKI Pyszny, orzeźwiający różowy chłodnik z buraków i mnóstwa ziół Fantastyczny pomysł na letni skwar, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie, a chętnie sięgamy po wszelkie orzeźwienie.  Lekko kwaskowaty smak złamany jest słodkim smakiem młodziutkich czerwonych buraczków. Orzeźwienia dodaje pachnący zielony ogórek, rzodkiewki i mnóstwo koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Chłodnik ten świetnie smakuje z ugotowanym

w mojej kuchni
Świeży sok ----Succo fresco spremiagrumi - 118

wyśmienity. Zdrowy sok,bez nagrzewania ,bez napowietrzania,bez utleniania. Sok wyciskany na świeżo to taki ekspresowy rodzaj transportu dla witamin, minerałów i żywych enzymów. Pychaaaaa świeży sok :))))) Składniki: 2 buraki 6 marchewek 1 jabłko Wykonanie: Umyć warzywa i owoc, pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć sok w wyciskarce do soków. Na zdrowie

w mojej kuchni
czarno białe ----in bianco e nero 157

przyprawy). czarny - to efekt działania atramentu z kałamarnicy (kałamarnica wypuszcza płyn gdy się boi, w Polsce jest niedostępny) czerwony jest efektem barwników z papryki, suszonych pomidorów lub puree z buraków brązowy jest robiony z mąki razowej z pełnego przemiału żółty uzyskiwany z dodania szafranu szary robiony jest z mąki gryczanej Mam nadzieję, że ta informacja przekona chociaż kilkoro

w mojej kuchni