zamiast klasycznych dodatków do chleba. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na różne chlebowe smarowidła . Szczególnie polecam Wam hummus z południowych Włoch , turecką pastę z bakłażana i dip z buraków za'atarem . Uwielbiam pasty robić, uwielbiam je jeść, ale niestety nie lubię ich fotografować, bo z punktu widzenia fotografa to po prostu bezkształtna masa o często bliżej nieokreślonym kolorze
Chilli Czosnek i Oliwakrajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło
Smaki EdytySkładniki: 1/2 kolby kukurydzy, 3 garście rukoli, 1/2 marchewki, 2 plasterki żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz Specialite Kamis, sól morska Specialite Kamis. Przygotowanie: Rukolę układamy(...)talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się
Aga w kuchnidodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól, pieprz WYKONANIE Buraczki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu buraki oraz jabłko ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ocet balsamiczny, miód, odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy- surówka gotowa SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyTaki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów czy pasztecików. składniki: 1,5 kg czerwonych buraków 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe 3 łyżki majeranku sól 3 litry wody 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki maki pszennej 3 łyżki soku
Monia miesza i gotujeburaków sok z cytryny 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik) 75 g rodzynek Wykonanie: Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem
Kulinarne przygody Gatitywiosnę kolorami ! Słodkawe pieczone buraki i słona feta, do tego sos czosnkowy... A na koniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta Składniki: 3-4 buraki upieczone w piekarniku 15 dag fety kilka różyczek brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy
Kulinarne przygody Gatityblogu W kuchni Danusi wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich
Kulinarne przygody Gatitytaką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie(...)najbardziej pracochłonną czynnością było obranie i pokrojenie składników. Obrane ziemniaki pokroiłem w średnio grube plastry - około 5 mm, w trochę cieńsze półplasterki (3 mm) pokroiłem obranego selera i buraka. Marchewki po ich obraniu pokroiłem w plasterki o tej samej grubości, co seler i burak. Cebule obrałem z łupinek i pokroiłem w półcentymetrowe półplasterki. Ząbki czosnku również obrałem z łupin
Wyprawy kulinarnebardzo dobry. A przede wszystkim - niesłychanie czekoladowy! Dzisiejsza wersja - buraczana, z dodatkiem żurawiny. Przepis znaleziony na Vegeliocious, nieco zmieniony. BURACZANE BROWNIE Z ŻURAWINĄ /źródło: Vegelicious:/ 3-4 średnie surowe buraki (około 400g) 1 banan 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mleka 1,5szklanki mąki 2 łyżki zmielonego(...)siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 180g gorzkiej czekolady 100g suszonej żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię
W kuchni Karmel-itkiprzygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia 1 jajko 1 limonka, pokrojona w 4 łódeczki na krem(...)doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie
Gorący kąsekkopytkami. Smacznego! :) Przepis na buraczki na ciepło Składniki: 4 buraki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Buraki zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy do miękkości (mi to zajęło lekko ponad godzinę). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dokładnie
My Culinary Artkoniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy ze szklanką maślanki :) Rada: Tak przygotowane ziemniaczki fantastycznie smakują z burakami (ja niestety nie miałam...) Jeżeli dodajecie buraki, dodajcie również więcej liści kapusty pekińskiej na dno parownika - w przeciwnym razie parownik nieodwracalnie zmieni kolor na różowy (ale może nie wszystkim to przeszkadza :) ) TUTAJ znajdziecie instrukcję
My Culinary Artdomowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały przepis na barszcz
w kuchni i w ogrodzie