zagotować. Zdjąć z gazu, dodać cukier i sól, zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Warzywa umyć i obrać ze skórki. Pietruszkę i marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części, buraki na mniejsze ćwiartki. Do zimnej wody dodajemy warzywa, obrany czosnek (duże ząbki można przekroić na pół) oraz kminek. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy do zakiszenia
kulinarnyswiatdomiKażdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwizycie w ogrodzie i przerwaniu mojego buraczkowego zagonu,wrocilam z pieknym peczkiem botwinki.U mnie latem to zupa niemal obowiazkowa i jedna z ulubionych. Botwina,czyli mlode listki buraka cwiklowego zawiera duzo witamin: zelaza,wapnia i ogrom antyoksydantow.Zupa z botwinki pobudza apetyt,odkwasza i odtruwa organizm.Wedlug naukowcow liscie botwiny zawieraja substancje o dzialaniu podobnym do estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zima ,oprocz rozgrzewajacych straczkowych kroluja na naszych stolach warzywa korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie pisalam juz tu: zdrowa marchew i tu: Surowka z marchewki .Jest lekkostrawna i niskokaloryczna ( 100 g to okolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetykow.I choc bardzo ja lubimy ,to jadamy najczesciej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)! Śledzie pod pierzynką Składniki: 8 płatów śledziowych 1-2 cebul 2-3 ugotowane ziemniaki 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków 3-4 ugotowane jajka natka pietruszki majonez sól, pieprz, sok z cytryny Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin
UgotujmyTo.pldodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Smakuje wybornie. A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni. ok 1/2 małej dyni kilka czerwonych ziemniaków ze skórką 2 marchewki 1 cukinia 1/2 świeżego brokuła 1 burak kilka ząbków czosnku olej przyprawy Warzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam olejem. Pozostały
Z butelką mleczka w tleoraz ciasta. Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami Śledź po kaszubsku Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze
Sto kolorów kuchnidziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią , od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate ), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać bułkę tartą. Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy
Gospodyni MiejskaCzas przygotowania: 20 minut Porcje: 10 Składniki: Newella wędzona 200 g, 2 marchewki, 4 liście jarmużu, 10 grzybów shitake, 10 płatów różowych, 2 łyżki soku z buraka, Świeża kolendra, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego(...)papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby, gotować 4 minuty, odsączyć na sicie, pokroić w paski. Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z buraka, na każdy nałożyć porcję przygotowanych składników, zwinąć, przeciąć na pół. Przybrać ziarnami prażonego sezamu, podawać z sosem
SzczyptaSmaQPopularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki
Moje domowe kucharzenieBożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie . Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Ja najbardziej lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek pieprzu 2 litry przegotowanej letniej wody piętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków) Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać
Monia miesza i gotuje