arbuz (ale zupy z niego nie zrobię). Teraz dodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie pewne wątpliwości. Stojąc nad tymi gotującymi się burakami, cały czas zastanawiam się - to później dodać kefir, jogurt i takie zimne to jeść? W już schłodzonym zatapiam swoją pierwszą łyżkę, po czym... dla mnie niebo w gębie
pink envelopepoczątku tego miesiąca wyszedł kolejny numer magazynu Kocioł . Jeżeli jeszcze nie zaglądaliście do niego, to Was zachęcam. Znajdziecie tym razem mnóstwo przepisów z wykorzystaniem buraków oraz orzechów. Również zapachnie karpiem i przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na smaczne prezenty. A jak padło na orzechy to przygotowałam prosty keks z ich wykorzystaniem oraz z dodatkiem czekolady
pink envelopenabytym kakao. A o tym kakao warto wspomnieć. Przy okazji wizyty w Zielonym Centrum (sklep ogrodniczy na obrzeżach Wrocławia; zakupiona macierzanka, bylinka do dekoracji szklarni, nasiona czarnej malwy i buraków...) natrafiłam na świetną markę z Obornik Śląskich- Pizca del Mundo. Ich produkty są ekologiczne, zdrowe i etyczne (certyfikat Fair Trade) a na dodatek przepięknie przyozdobione. Co do smaku- prawdziwe
les mirabellesciepło (choć na zimno też daje radę). Polecam! Z tym zestawem smaków satysfakcja gwarantowana! Pozdrawiam wszystkich sylwestrowo-noworocznie i uciekam- może jeszcze uda mi się zrobić czekoladowe ciasto z burakami na jutro. No i jeszcze to nieszczęsne pranie
les mirabelleseksperyment- kurczaka nadziewanego mirabelkami. Efekty? GRILLOWANY KURCZAK NADZIEWANY MIRABELKAMI podwójna pierś z kurczaka ok. 10 mirabelek kilka gałązek tymianku cytrynowego pieprz cytrynowa sól Do podania sałata masłowa kilka listków buraka kwiaty begonii odrobina oliwy sól i pieprz Mirabelki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Dodajemy pieprz i listki tymianku cytrynowego. Można dodać brązowego cukru dla złamania kwaśności mirabelek(...)posypywać nawet zimne potrawy, a ona się rozpuszcza. Jeśli mięso posolimy przed pieczeniem, kurczak stwardnieje. Oto rzeczona sól, Sałatę myjemy i liście rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone liście buraka i kwiaty begonii. Są one kwaskowym akcentem i wyglądają bardzo dekoracyjnie. Pamiętajcie jednak, że jeśli begonię kupiliście w sklepie to trzeba odczekać jakiś czas, ponieważ nie wiadomo czym była wcześniej
les mirabellesowsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić
Qlinarnie i Qlinarniefareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka ziaren sezamu 1 filiżanka pestek słonecznika 1 opakowanie daktyli (25 dag) ½ fil iżanki cie mnego kakao (niesłodkiego) 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych/innego słodkiego syropu (lub więcej, jeśli lubisz) 2 łyżki masła orzechowego (lub oleju kokosowego) 2-3 krople aromatu waniliowego szczypta soli do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao, sezam Normal
Qlinarnie i Qlinarniefont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2-3 ziemniaki 1 mały por 1 burak ½ brokułu ½ cukinii 2 marchewki 1 żółta papryka* 1 czerwona papryka* sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione) oliwa * Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz marchewki, ziemniaki i buraka. Oddziel różyczki brokułu, resztę warzyw pokrój na kawałki (np. talarki i paski). Połóż na wysmarowanej oliwą blaszce (ja użyłam również folii aluminiowej), skrop oliwą i posyp solą, pieprzem i ziołami
Qlinarnie i Qlinarniewpływem ciepła traci swoje lecznicze właściwości. Lepiej więc dać jakiś słodki syrop lub cukier. Składniki: 4 duże jabłka 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny 4 łyżki syropu z buraków cukrowych (lub cukru) cynamon Nagrzej piekarnik do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Qlinarnie i Qlinarnieoknem kilka dni temu było tak: Składniki na 4 małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź
Qlinarnie i Qlinarniefareast-language:EN-US;} Zainspirowane tym przepisem . Składniki: 1 filiżanka mąki ½ filiżanki mleka szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 2-3 plastry ananasa z puszki marmolada jabłkowa* syrop z buraków cukrowych/inny słodki syrop * Możesz kupić gotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj odrobinę
Qlinarnie i Qlinarniesposób można przygotować kisiel np. z truskawek, malin, porzeczek, itp. Składniki: 1 filiżanka suszonej żurawiny 2 filiżanki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie: słodzik/cukier brązowy/syrop z buraków cukrowych, itp. Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część płynu zagotuj. Wlej płyn ze skrobią do gotującej się wody zmiksowanej
Qlinarnie i Qlinarnieniebo lepszy niż sklepowe muesli (te pyszne chrupiące kawałki też tutaj są). Idealne również jako przekąska. No i przede wszystkim, wiesz, co jesz! Składniki: 3 łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu
Qlinarnie i Qlinarniezdrowsze (nawet wegańskie) i mniej pracochłonne... Składniki: około 10 migdałów 1 filiżanka prażonych płatków migdałowych 1 filiżanka wiórków kokosowych 1 filiżanka mleczka kokosowego syrop z agawy/syrop z buraków cukrowych/inny środek słodzący – dowolna ilość do obtaczania: wiórki kokosowe Migdały umieść w kubku, wlej gorącą wodę i odstaw na około godzinę. Zmiksuj lub zblenduj wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi, słodzikiem
Qlinarnie i Qlinarnie