buraki - 8865 przepisów (strona:392/591)

Jaglany słoik zdrowia z pieczonym burakiem,jabłkiem i pestkami dyni 140

pracy , na uczelnię. Składniki na 1-2 porcje -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej .U mnie od producenta i dystrybutora certyfikowanej żywności ekologicznej  Symbio -1 średni upieczony w folii burak -1 jabłko -pestki dyni  Symbio Dressing -4-6 łyżek oliwy -sok z połowy cytryny -1 łyżeczka syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu -szczypta soli morskiej do smaku Wymieszaj(...)dokładnie wszystkie składniki dressingu, aby uzyskać gładką i jednolita konsystencję. Dosmacz solą i spróbuj. Buraka , upieczonego wcześniej w folii i wystudzonego, pokrój w kostkę. Jabłko również pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny- jabłko zachowa jędrność oraz kolor. Dodaj zimną, ugotowaną na sypko kaszę jaglaną. Wymieszaj bardzo dokładnie z przygotowanym wcześniej dressingiem,posyp pestkami dyni i przełóż do słoiczka

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem 204

Kasze sprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula pęczek koperku 150 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki

kolorowotorcikowo
Bitki wołowe w sosie 352

ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy

Poezja smaku
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 357

odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że większość z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą

PaleoSMAK
Chleb paleo śródziemnomorski 275

wymieszaj. Gdy nie ma już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć całkiem sporo. Do wyliczeń ilości węglowodanów poniżej użyłem właśnie

PaleoSMAK
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby

Karo in the Kitchen
Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką 125

czyli dodatek! - jest często bardzo niedoceniane i spychane na dalszy plan. Przecież w tej kwestii też można się wykazać i to jak! Nie musimy ograniczać się do surówki lub buraków ;) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta: gotowaną marchewkę! Idealnie pasuje do przeróżnych zestawów i zapewniam, że zakochacie się w niej ;) Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką Składniki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka śledziowa z buraczkami 382

Składniki: 4 ziemniaki ( 410g po obraniu), 3 marchwie (200g po obraniu), 5 jaj, 1 por, 2 buraki, 5 ogórków konserwowych, 6 płatów filetów śledziowych w oleju a'la matjas ( 350g), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki układać w misce warstwami: Pokroić na mniejsze kawałki śledzie. Jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej. Śledzie popieprzyć. Por przekroić

W kuchni u Moniki
Wyniki konkursu 132

mnie wybrałam, a potem zdjęcia oglądałam i tak dwie sałatki wybrałam.   Książka „Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem do Asagoth   powędruje, bo przepis na „Sałatkę z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje.  Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego

Moniki Smakołyki
Hummus z pieczoną dynią, czyli pasta z ciecierzycy 180

zapachnie i zasmakuje jesienną nutą. Jak już wspominałam, uwielbiam wszelkie domowe pasty na kanapki. Mistrzem w tej kategorii jest oczywiście HUMMUS. Jakiś czas temu proponowałam Wam hummus z pieczonymi burakami , teraz przyszedł czas na - hummus z pieczoną dynią! Można spożywać go nie tylko na kanapce, ale jako d ip do nachos'ów czy innych smakołyków . Palce lizać!  Składniki

Be Fit Be Strong
buraczki z cukinią 114

Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko

Darcia w kuchni
Buraczki z papryką 97

Składniki: 6 kg buraczków 2 kg papryki 8 dużych cebul zalewa 0,5 litra octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Sposób wykonania:  buraki ugotować , ostudzić obrać ze skórki i potarkować na grubych oczkach  paprykę i cebulę obrać i pokroić w paski 2 szklanki wody zagotować z cukrem solą i octem. Do gotującej się

Darcia w kuchni
napój z burakiem i jarmużem 138

składniki: 300 ml świeżego soku wyciśniętego z buraka i jabłek 2 gałązki jarmużu 1 banan, dojrzały wykonanie: Liście jarmużu myjemy, usuwamy twardą łodygę i wkładamy do blendera lub Thermomix. Dodajemy banana, wlewamy sok. Wszystko miksujemy na najwyższych obrotach

Domowy Smak Jedzenia
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 181

mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12  Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4  µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości

Fit & Healthy Life