wilgotne - 500 przepisów (strona:18/34)

Jesienne ciasto cynamonowe z mąki orkiszowej z jabłkami 234

Pyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką.  Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską.  Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie.  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru trzcinowego 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 łyżeczka

Pora na pora i pomidora
Dyniowo-pomarańczowe cupcakes 167

Babeczki dyniowe to mój hit tej jesieni. Aromatyczne, pachnące cynamonem i wilgotne. Nie za słodkie, świetnie komponują się z kawą i każdą herbatą. Z kremem dyniowo-pomarańczowym to już prawdziwa deserowa rozkosz :) Dodałam do nich puplę owocowo-warzywną, która została mi po wyciskaniu soku na śniadanie. Nie lubię gdy się marnuje, więc zawsze staram się ją do czegoś wykorzystać

Mienta blog
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 132

samo, z masłem czy polany oliwą. Najpyszniejszy jest oczywiście na ciepło, ale potem też będzie Tobie smakował.  Uwagi: Po upieczeniu skórka chleba od wewnętrznej strony chleba pozostała lekko wilgotna. To zapewne z uwagi na utrudniony dostęp ciepłego powietrza. Mimo to chleb w środku był dopieczony. Ale dobrze jest zadbać o odpowiednio duży otwór wewnątrz wieńca.  Inspirowałam się

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki marchewkowe 135

blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto jaglano-marchewkowe 182

warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe.Wiedziały już o tym nasze babcie. W tym  wypieku użyłam mleka kokosowego i płatków jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się uda, okazało się że niepotrzebnie. Do pełni szczęścia brakuje tylko

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto buraczane 150

Dziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie martwcie się, są absolutnie niewyczuwalne. Dodatkowym atutem ciasta jest to, że długo zachowuje świeżość, chociaż nie wiem, czy będzie Wam dane się o tym przekonać ;) Polecam serdecznie ;)  Składniki:  50 g kakao

Czerwona Porzeczka
Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym (długa świeżość) 133

Przepis autorski (mój). Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Olej kokosowy nadje im cudownego aromatu i delikatności. Zrobiłam test świeżości i jedną babeczkę schowałam na 2 dni. Dłużej nie mogłam jej tak trzymać, bo strasznie kusiła i przyznam, że była tak samo smaczna - jak bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam!   (9 sztuk)   100g mąki

Di gotuje
Ciasto serowe z rodzynkami mieszane 170

Zapraszam na pyszne i wilgotne ciasto serowe z rodzynkami.Ciasto przygotowałam w 10 minut i już tylko trzeba było poczekać aż się upiecze. Składniki: 500 g serka wiejskiego 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szkl mąki+ 1 łyżeczka do obtoczenia rodzynek 1/2 szkl rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Przygotowanie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 143

drożdżowego), w których naprawdę jest niezastąpiony. Przepis na bułeczki można znaleźć w podstawowej bazie przepisów TM5. Ja go przetworzyłam na własne potrzeby urozmaicając skórką pomarańczową. W efekcie otrzymałam, puszyste, wilgotne i aromatyczne bułeczki, które zniknęły szybciej niż się pojawiły ;-) Dla osób nie posiadających Termomixa zamieszczam równie wskazówki do wykonania tych pysznych bułeczek w sposób tradycyjny. Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

peggiwkuchni
Tort Sachera 159

wielbicieli czekolady gorzkiej.  Od dawna nie przepadam już za słodką czekoladą, choć kiedyś potrafiłam zjeść od razu całą tabliczkę ;) Tort  jest jest bardzo mocno czekoladowy, ciężki, wilgotny i miękki. Uwielbiam takie czekoladowe desery, jeśli Wy też to zachęcam do spróbowania!  Tort Sachera /na tortownice 20 cm/ 140 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biały fartuszek
Fantastyczne, zdrowe i czekoladowe ciasto z cukinią 179

pieczenia. W mokrych składników dodać suche dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min. Ciasto będzie wilgotne po włożeniu patyczka, ale tak ma być. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Pokroić na kwadraty. Czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do worka cukierniczego uciąć rożek rękawa, aby dziurka była bardzo

moj przepis na
Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) 2046

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się […] The post Ekspresowy murzynek

Kulinarne Przeboje
Ciasto dyniowe 305

Delikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia (klik po przepis). Moja foremka ma 20 cm średnicy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 jajka 1 szklanka puree z dyni

Ciastkozercy
Marchewkowe ciasto 97

Marchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :) Składniki: 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z notatnika
Próżniowe przechowywanie żywności 138

żadnej styczności z powietrzem, co uniemożliwia bakteriom dotarcie do żywności. W efekcie żywność zachowuje właściwy wygląd i świetną formę. Korzyści płynące z próżniowego przechowywania żywności Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnej żywności, gdyż odcina jej dostęp do powietrza, które pochłania wilgoć. Z tego samego powodu jedzenie suche, np. cukier trzcinowy, nie staje się dzięki takiemu przechowywaniu twardsze. Pakowanie próżniowe jest rewelacyjnym

Kuchcik gotuje