Ciężki wilgotny, aromatyczny. Pachnie przyprawami korzennymi i jest prosty w przygotowaniu. To taki słodki chlebek, który równie dobrze można zjeść na deser lub śniadanie. Spora zawartość słodkiej marchwi sprawia, że dodatkowo jest pełen witamin:) POTRZEBUJEMY 6 średniej wielkości marchewek startych na tarce o drobnych oczkach 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych
WYSPA SZCZĘSLIWAsię to zmieniło. Do wykorzystania mam póki co 2 ogromne dynie.. i masę pomysłów na ich przygotowanie. Po wczorajszych plackach z dyni , czas na ciasto dniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest
Czarnawisienkaczęścią szczypioru i resztą składników. Uważać z ilością szpinaku i szczypioru w stosunku do mięsa, aby farsz nie był nazbyt zielony. Odmrożone arkusze na wontony zabezpieczyć przed wysychaniem np. wilgotną ściereczką. Wyjmując po jednym arkuszu umieszczać pośrodku małą kulkę mięsa (ok. 1 łyżeczki), zwilżyć dookoła mięsa ranty ciasta wodą i ścisnąć ciasto razem tworząc saszetkę. Związać saszetki źdźbłem cienkiego szczypiorku
Sztuka gotowania w/g SamiryZapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone są w plasterki i kawałki szarlotki wyglądają bardzo apetycznie. Piekłam ją w tym tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej
Mała Cukierenkamożna. Robiłam już ciasto z cukinią , szpinakiem a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 3/4 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujeJesień to czas gruszek. Wiele odmian właśnie teraz smakuje najlepiej. Te twarde, jędrne, nie mocno dojrzałe warto zapiec w mocno kakaowym, wilgotnym cieście..które wręcz rozpływa się w buzi i tak kusi..aż do ostatniego kawałka. Gruszki smakują wyjątkowo, a ciasto dzięki nim nabiera nowego smaczka. Podane w całości na stół zachwyci Waszych gości prostotą ;) Składniki: kostka margaryny 6 jajek
Z Majeczką w kuchniokoło 30 minut. W tym czasie przygotuję farsz serowy do naleśników: Twaróg przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję jogurt naturalny (ilość jogurtu zależy od tego jak wilgotny mam ser, ja dodaję około 4 łyżek, ser nie powinien być zbyt rzadki ale też nie suchy po dodaniu jogurtu, w konsystencji powinien przypominać pastę na kanapki ). Dodaję cukier
Uwaga Babcia GotujeMusiałam uruchomić piekarnik, ale nie u siebie, a u mamy i na ekspresa powstało to ciacho. Wilgotne, w smaku przypominające ucierane, z jeżynami z nalewki oraz z małą gałązką rabarbaru ;) Składniki na blaszkę 27 x 17 cm lub 24 x 24 cm 2 jajka klasy L 1/2 szkl oleju 100 gr cukru 170 gr mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku
Gotowanie...to proste !Wilgotne i mięsiste ciasto z tartą dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz do filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem
cool and mintyskoro mowa o rodzinnych wypadach, to mam dziś dla Was propozycję, która na wycieczki do lasu czy nad wodę idealnie się nadaje. Muffiny z dodatkiem twarogu to moje ulubione. Wilgotne w środku, z wierzchu chrupiące za sprawą brązowego cukru. Zapraszam... :) Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany
Czerwień i błękitsmaku oraz czosnek niedźwiedzi. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto nie może być zbyt zwarte. Na patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia. Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnylink do przepisu tutaj ) to przygotowanie jasnej wersji tego ciasta. Składniki, których użyłam do stworzenia przepisu są dosyć nietypowe choć jak najbardziej oddają niebywały charakter brownie. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, mój mąż nawet pokusił się o stwierdzenie że było zakalcowate i bardzo smaczne. Co je odróżnia od zwykłego ciemnego klasycznego brownie ???. Jest lżejsze i trochę bardziej puszyste, z uwagi
vaniliowoczekoladowaprasowania, dodatkowo czas umilił mi kawałek babki. Zwykła – niezwykła babka. Niezwykła, bo bez grama masła, za to ze śmietaną kremówką zamiast niego. A zwykła, ponieważ to cały czas babka, wilgotna, o pysznym śmietankowo-waniliowym smaku. Podjadałam ją sobie między prasowaniem koszul i ściereczek do naczyń. Lubię prasować! Babka śmietankowa (bez masła) duża forma z kominkiem przepis autorstwa Lauren Chattman
Posadzone i zjedzonemalinami. Dobrze się składało, bo trochę ich uzbierałam u znajomych. Upiekłam szybkie i proste ciacho. Ciasto jest słodkie, ale słodycz zrównoważył cierpki smak malin. Wyszło ono miękkie i lekko wilgotne, a smakowało naprawdę przepysznie. Przepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni
Zakątek rozkoszy kulinarnychmogę jej przerobić. Ale wpadł mi w ręce przepis na ciasto czekoladowe z cukinią i postanowiłam je wypróbować. Jestem pod dużym wrażeniem smaku tego ciasta. Jest puszyste, mocno czekoladowe, wilgotne i wcale nie czuć, że jest w nim cukinia. Nikt z domowników nie zgadł z czym jest to ciasto. Z pewnościom będę do niego wracać a was zachęcam do upieczenia
Ala piecze i gotuje