wilgotne - 500 przepisów (strona:25/34)

Babka "Coco Jambo" 155

Prawda, że idealnie pasuje? ;) Natomiast skorzystałam z przepisu z tej strony ( klik ) zmieniając nieznacznie proporcje mąki i dodając od siebie polewę czekoladową. Babeczka wyszła przepyszna! Idealnie kokosowa, mięciutka i wilgotna! Dokładnie taka, jaką lubię. Innymi słowy - miłość od pierwszego kęsa <3 Składniki: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2,5 szklanki mąki

My simple kitchen
Orkiszowe ciacho na maślance :) 163

Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego  Dodatkowo: truskawki  Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie 243

Przepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła

codojedzenia
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 185

ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Zagniatamy na jednolite ciasto przez 5-10 minut. Przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką

My Culinary Art
Ciasto gruszkowo-imbirowe 81

Jedno z moich ulubionych ciast - uwielbiam gruszki, które w połączeniu z wilgotnym ciastem doprawionym świeżym imbirem smakują niezapomnianie. Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com

Milion Smaków
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 234

rozmiksowały się, pozostały całe i są pięknie widoczne po upieczeniu chleba. Widoczne zwłaszcza, że kasza gryczna była biała. Chleb pyszny, ale nie ma aromatu typowego dla prażonej kaszy. Stosunkowo wilgotny dzięki tejże kaszy. Fajne w nim jest jeszcze to, że jest niezwykle łatwy do zrobienia. Najpierw zaczyn, następnie ugotować kaszę, wymieszać wszystko, do foremki, wyrastanie, potem hajda do piekarnika

Grahamka, weka i kajzerka
Cytrynowe babeczki do wielkanocnego koszyka. Rodzinnych i smacznych świąt Wam życzę :) 105

jotę ściągnięty z bloga CZEKOLADOWA KSIĄŻKA   to po szczegóły serdecznie zapraszam do źródła mej inspiracji. Zapewniam, że warto. Babeczki robi się bardzo prosto, a wychodzą przepysznie aromatyczne i wilgotne. Czas pieczenia należy dostosować do "zdolności" piekarnika oraz wielkości i rodzaju formy. Gorąco polecam. W koszyczku jak i na stole będą się pięknie prezentować, a potem smakować ;) WESOŁEGO ALLELUJA

Kuchnia po mojemu
Kotleciki Ziemniaczane z Sezamem 142

ziemniaków dodać jajko, obie mąki, jajko, 4 łyżki sezamu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki jednocześnie zagniatając ciasto. 2 łyżki sezamu wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je ze wszystkich stron w bułce z sezamem. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać np. z sosem jogurtowo

Mama Gotuje
Chleb orkiszowo pszenny 127

miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle wilgotne że ciężko zrobić klasyczną kopertę) i przekładam do formy. Piekę w 180 stopniach godzinę

Lubczyk i Wanilia
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 169

Jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam.  Przepis odkryłam dopiero dwa tygodnie temu dzięki Kasi, a już upiekłam 6 takich bochenków.  Jest wilgotny, z chrupiącą skórką, ogromną ilością ziaren.  Do tego wszystkiego naprawdę banalny w wykonaniu.  Powinien się udać nawet początkującym piekarzom.  Ciasto jest dość rzadkie, ale pięknie wyrasta i mimo moich początkowych obaw

Sto kolorów kuchni
Wielkanocny tulipan 254

wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już

Ratunku obiad
Dyniowe gofry / gofry z dynią 130

Pyszne, delikatne, wilgotne i cynamonowo-dyniowe gofry. Idealne na sobotnie śniadanie czy na jesienną wycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni, to do dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, lub co z nim zrobić

CookYourself
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 213

najstarszy przepis na babkę jaki posiadam. Przepis dostałam od mojej Mamy, "wieki temu". Piekę ją od lat i zawsze wychodzi równie smaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła cudowna- waniliowo-czekoladowa zebra. Polecam na wielkanocny stół, ale nie tylko

Smaczne Zdrowe
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 212

wyjść Najlepszą nagrodą dla mnie jest fakt, że miałam baaardzo wymagających degustatorów: Pan Sz., Panienki Z. i M. A pamiętajcie, gotowanie dla dzieci, to dopiero jest wyzwanie Bułeczki są wilgotne, delikatne i mocno serowe SKŁADNIKI Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka

zabawa smakiem
Pierogi z mięsem + film 128

wyrabiamy masę mięsną do połączenia się wszystkich składników. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko i gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno

Smakowite Dania