wilgotne - 500 przepisów (strona:12/34)

Ciasto gryczane z truskawkami (bezglutenowe) 303

Przepyszne ciasto gryczane, które upiekłam specjalnie na zajęcia na mojej uczelni. Wilgotne, lekki i bezglutenowe. Smakuje wyśmienicie. Jak na ciasto z mąki bezglutenowej wyszło doprawdy przesmaczne! Składniki (na blachę 25 cm x 25 cm) 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej  1/ i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki kwaśnych powideł  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mango Papaja
O imionach. I drożdżówkach z morelowym twarożkiem 163

kroi i zawija, ale za to wynagradza te niedogodności smakiem. Delikatna nutka pomarańczy świetnie się bowiem z morelowym smakiem komponuje. Należy też pamiętać, że drożdżowe na maślance jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość; choć oczywiście, najlepsze i tak jest zaraz po upieczeniu. Słodkie, owocowe, drożdżowe bułeczki z pewnością wzbudzą wiele achów . Przepis bazowy znalazłam u Doroty , po czym nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosty placek jogurtowy z morelami 142

już trzecia blacha jogurtowego w ostatnim czasie, bo tak wszystkim smakuje :) Mięciutkie, puszyste, słodkie, soczyste od pysznych owoców i przepięknie pachnące. Dzięki jogurtowi jest delikatne i wilgotne samo w sobie. Prostota jego wykonania sprawia, że każdego dnia można delektować się smakiem jogurtowego ciasta i za każdym razem dodać do niego inne owoce :) Morele pasują tutaj wyśmienicie ze swoją soczystością

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ucierane ciasto z rabarbarem otulone słodką kruszonką 139

Uwielbiam ucierane ciasta.  Z różnymi dodatkami, od rabarbaru po śliwki.  Cudownie miękkie, delikatnie wilgotne i przede wszystkim rozpływające się w ustach ! Ja dzisiaj zaprezentuję Wam ciasto z rabarbarem. Sezon wprawdzie się już kończy, ale na bazarkach jeszcze jest spotykany. Ja rabarbar mam z rodzinnego domu, w ogrodzie rodziców jest jeszcze mnóstwo pędów. Według mądrej książki* rabarbar posiada magnez

Justa próbuje gotować
Wegańskie, owsiane ciasto czekoladowe z malinami 143

Czekolada i maliny… Och, cóż za szkoda, że moich pomruków zadowolenia nie mogę przełożyć na pisemną formę, oddającą doznania smakowe, jakie duet ten dostarcza. Za sprawą wilgotnego, mocno kakaowego ciasta, ze skąpanymi słodkimi malinami oraz kawałkami czekolady te doznania są wszak po wielokroć silniejsze. A kiedy owe ciasto jest w dodatku umiarkowanie słodkie, przygotowane na bazie pełnoziarnistej mąki owsianej

Even Better Food
Orkiszowa wytrawna rolada i "Nic nie trwa wiecznie" 152

wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 5-7 mm. Ciasto posypać suszonym majerankiem i czosnkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango 81

ciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki oleju

Raj dla Podniebienia
Placuszki z ziemniaków i cukinii 147

Pyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale można też polać odrobiną śmietany. Szybkie ,proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków 7-8 łyżek

Różne smaki w kuchni
Proste ciasto cytrynowe – bez miksera 1453

Proste i szybkie ciasto cytrynowe , które przygotujecie bez użycia miksera . Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne do popołudniowej kawki. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny :) Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne

Moja Delicja
Ciasto mocno kawowe 123

Choć nie jestem kawoszem, to ciasto mi zasmakowało:). Jest ciężkie, wilgotne i naprawdę mocno kawowe. Konsystencją przypomina lżejsze brownie. Nie rośnie wysokie. Całości dopełnia kawowy lukier:). Polecam! Ciasto: 20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki 250g miękkiej margaryny 1/2 szklanki mleka 4 jajka L 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 2/3 szklanki cukru pudru

Szefowa kuchni
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 168

chlebek jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :) SKŁADNIKI 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Mała w garnku miesza
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 200

ziaren. Duży orkiszowy (jasny), z małym dodatkiem mąki pełnoziarnistej (mój mały nałóg) i mąki żytniej, której dodatek bardzo lubię. Jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży i wilgotny (pomimo braku ziaren). Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej, w moim odczuciu czym starsze tym smaczniejsze, muszą być tylko odpowiednio przechowywane

Smaczne Zdrowe
Chleb bezglutenowy - gryczany 141

głodne" - czyli nie sycą na długo i za chwilę znowu chce się jeść no i praktycznie nie zawierają błonnika... Mój chlebek znakomicie syci, jest miękki i lekki, lekko wilgotny i nie kruszy się. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki jeszcze gorące lub najdalej lekko ciepłe. Ten chleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu

Ze smakiem bez glutenu
Bananowe babeczki bezglutenowe 136

wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki piekły się 30 minut a ciasto w keksówce - 40 minut.  Pomimo tego, że ciasto niezbyt wyrasta to jest mięciutkie i wilgotne... Nawet moje Maleństwo wsunęło dwa kawałki:-) Smacznego:-) Dodam jeszcze, że piekłam już to ciasto i babeczki wielokrotnie i zawsze się udaje. W zasadzie nie można go zepsuć

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami 131

Biszkopt z truskawkami to must have sezonu truskawkowego. Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny. Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-) Składniki: 200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki 5 jaj 200 g cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Jaja, ogrzane do temperatury

Ze smakiem bez glutenu