khao niew nam prik ong taka jest oryginalna nazwa tej tajskiej potrawy. W oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki:2 łyżki oleju2 ząbki czosnku drobno posiekane2 łyżeczki czerwonej pasty curry75 gr mięsa mielonego (wołowiny)1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru1 łyżka soku
Kulinarna rozmowastronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem i odbierały od piekarza następnego dnia(...)świeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka oliwa z oliwek2 kg ziemniaków, obranychprzygotowanieW dużej misce, wymieszać cebulę, pory, marchew, czosnek, liście laurowe, jagody jałowca, tymianek, pietruszkę , wino , wołowinę, wieprzowinę , jagnięcinę , 1 1/2 łyżeczki soli , i 1 łyżeczka pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć lub przełożyć do foliowej torby i zamknąć. Przechowywać w lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać
Stare Garyzapasy mieć w spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć(...)makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest część poradnikowa (zarówno wstęp jak i porady umieszczane pomiędzy przepisami). To kulinarne podstawy (wielu osobom nieznane) jak sprytnie
WojnaNaSmaki.plmomentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko.Szaszłyki robione są z każdego(...)mięsa. Zazwyczaj podaje je się z cebulą. Tutaj kurczakA tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulcaW wielu miejscach dostaniemy kebab a’la turecki – mięso baranie lub wołowe z przyprawami zawinięte w cienki naleśnik.Gruziński kebabPopularny kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku.Kurczak w wersji fusion
Poezja smakusmakować. Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :) Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem. Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz(...)kapustą kiszoną. Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału. Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego duży słoik kapusty kiszonej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżeczki słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie
Walijskie PichcenieWyobraźcie sobie moją radość, gdy znalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli
My Culinary Artklops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie.Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny. ROZWIŃ
Smaczna Pyzawieprzowe (ok.500g)2 łyżki śmietany1 łyżka chrzanu tartegoprzyprawa do wieprzowinymajeranekczosnekzioła prowansalskiesól, pieprz1 łyżka masłaewentualnie - łyżeczka mąkiPRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi) ilością majeranku i ziół prowansalskich.Wkładamy do naczynia do zapiekania, kładziemy na nich plasterki masłai podlewamy odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
Moje Kuchenne Rewelacjesię z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7. PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne(...)słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana
Słodkości i nie tylkomasła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków papryka ostra przyprawa do wieprzowiny lub mięsa mielonego (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości około 1cm, posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny, aż puszczą wodę (pozbędziemy się(...)mięsa. Dusimy razem, aż odparuje nadmiar wody ( około 30 minut). Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą
Czerwona Porzeczkapropozycja na spotkanie ze znajomymi na wieczorne grillowanie. Podajemy z sałatką i dipem czosnkowym. Polecam :)Zaczynamy: Składniki:2 piersi z kurczakakawałek bekonu- boczkuokoło 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej2 paprykisól, pieprz, papryka, czosnek2-3 łyżki oliwy z oliwekpatyki do szaszłyków Wykonanie:Patyki zamaczamy w wodzie- na około 1 godzinę. To uchroni je przed spaleniem.Mięso myjemy(...)Piersi z kurczaka, wieprzowinę I boczek kroimy w kostke . Dodajemy przyprawy I oliwę z oliwek. Odstawiamy do lodówki na min 30 min.To samo robimy z papryką. Mięso I paprykę nakładamy na patyki.Kładziemy na rozgrzanego grilla- pieczemy około 6-8 min. Od czasu do czasu obracając.Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytyróżniący się od pozostałych dni roku. Ja mam w zwyczaju, w dniu Walentynek przygotować nie - zwykłą kolację. A w tym roku było naprawdę pysznie... Danie główne to - wieprzowina w bułce Wieprzowina w bułce - przepis Składniki: około 350 g mięsa z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 średnie cebule1 marchew 1/2 puszki pomidorów 1/2 butelki piwa Porter2 kabanosy podwędzane
kolorowotorcikowoChciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy okazji(...)ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla
Smaczne ZdroweGary. Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około 0,5kg kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem(...)zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie ;) Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli chcemy zagęścić
Czerwona PorzeczkaTaki mój pomysł na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ). Nie specjalnie przepadam za zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały
Buniabaje w kuchnizawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej wieprzowiny. Czas : 30 minut Składniki : ¼ selera 4 średnie(...)masła i śmietanki . Postawić garnek na małym gazie i mieszając ogrzewać by lekko odparowało. Natkę umyć - osuszyć i pokroić ( same listki). Wymieszać natkę z puree. Podawać do pieczonej wieprzowiny ( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu).* Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie
Buniabaje w kuchnikształt gwiazdek, silny zapach i korzenno-słodkawy smak * używać można w całości lub po zmieleniu * działa rozkurczowo, moczopędnie i pobudza trawienie * zmielony anyż dodajemy do świątecznych wypieków oraz wieprzowiny, cielęciny i drobiu * całe gwizdki podniosą smak kompotów oraz kawy z cukrem GOŹDZIKI * są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa goździkowca * maja słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny lekko(...)objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne * można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny * sproszkowane goździki nadają się do mięsnych pasztetów oraz potraw rybnych Wszystkie przyprawy do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam
Magiczne Życie Martysię przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształtwytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym,np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu(...)przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa 3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwłaściwie wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :)Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje.Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team(...)Vindaloo to popularne na całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu, przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także
Smaczna Pyzawolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaCzęsto mam ochotę na jakieś polskie danie, przypominające mi dom, a którego raczej tutaj nie spotkamy. Lubię zaskakiwać Naczelnego Smakami i czuć satysfakcję, gdy otwiera oczy
Kitchens Alphabetjest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Składniki:świeży, umyty szpinakkilka truskawek1 mała czerowna cebulkaser
W kuchni wieczoremmięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu z czerwonego wina i uzupełnić wodą garnek, żeby prawie zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest
W kuchni wieczoremDzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki* 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny)* 20 dag selera* 2 średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki
Mix smakuskładniki* 50 dag schabu bez kości* 50 dag pieczarek* pęczek koperku* kminek mielony* przyprawa do wieprzowiny* sól, pieprz grubo mielony* czosnek granulowany* ostra papryka mielona* 200 ml śmietany 18%* 2 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem.Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju w garnku
Mix smakudodać do mięsa, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku sola w razie potrzeby i zestawić z ognia.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Przygotowany makaron rozłożyć na talerze i podawać z przygotowaną wieprzowiną
Mix smakuDziś kolacja w rustykalnym stylu.Dla 2 osób:1 rzepa2 łyżki śmietany 12% 200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu)Garść suszonych borowikówŁyżka masła2 łyżki śmietany1/2 cebuli2 ząbki czosnkuTymianek, sól I pieprzRzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę
Kulinarna rozmowaBoże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki.składniki:2,5 kg kiszonej kapusty2 garście suszonych grzybów700 g wieprzowiny (może być łopatka,szynka)6 listków laurowychpo kilka ziarenek jałowca i angielskiego zielawodasól3 łyżki majeranku500 g cienkiej kiełbasy2 cebule3 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaGrzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka
Monia miesza i gotujeDzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje
Smaki Brazyliigołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz
mojewypiekiinietylkowodze fantazji moim zmysłom. Przepis na kolorową pieczeń należy właśnie do tego gatunku. Wycięty z gazety i pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka
mojewypiekiinietylkoPrawie każdy ma swoje ulubione gatunki mięs i dania z nich. Jedni preferują dania z wołowiny, inni z drobiu, a jeszcze inni z jagnięciny, wieprzowiny… i nie tylko. Tym razem na warsztat poszedł u mnie schab. Aby urozmaicić jadłospis warto czasem wprowadzić coś nowego, np. zraziki mielone schabowo migdałowe. Składniki: - 800g schabu- 200g mielonych migdałów- 3 jajka
mojewypiekiinietylkoDylemat, czyja to potrawa, zostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny)- 3 cebule- 2 papryki (różne kolory)- 500g pieczarek brunatnych- 2 puszki czerwonej fasoli- 1 puszka kukurydzy (285g)- 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g)- 1 świeży pomidor (bez skórki)- 4 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkobardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych
mojewypiekiinietylkoPrzepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików).Składniki pulpecików:- 250g mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie
Smaczne Zdrowecharmoulaprzepis z książki Mediterranean fresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki
Chilli Czosnek i OliwaPyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki.Składniki:250 g mielonej wołowiny250 g mielonej
Kuchnia domowa AniNajzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflamiskładniki: (6 kotletów)500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)1 cebula1 jajko1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tartabułka tart do obtoczenia sól pieprzewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)masło i olej do smażeniaprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Cebulę
Stare Garypiórka cebulę, podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piec aż mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się ok 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso zawinąć w folię aluminiową , a sos przelać przez sito na głęboką patelnię , przecierając czosnek i cebulę. Zagotować
Stare Garywędzona papryka jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły. Sos wyjątkowo smaczny! przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewartskładnikipulpety1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina1 średnia cebula , drobno posiekana 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki papryki wędzonej3 - 4 łyżki tartej bułki2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane3 łyżki posiekanej natki pietruszki3
Stare Garypotrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)1 łyżka startego imbiru4 starte ząbki czosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz
Stare Garybyła jeszcze resztka ostrej paprykowej pasty Rolnika, i właśnie ją postanowiłam wykorzystać do zamarynowania mięsa. Kotlety wyszły faktycznie miękkie, kruche i bardzo smaczne. Jeżeli macie możliwość kupienia wieprzowiny PQS - warto spróbować. składniki1 kg karkówki4 łyżki ostrej węgierskiej pasty paprykowej marki Rolnikprzygotowaniemięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7szt. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić
Stare Garyrazem karkówka w zielonej marynacie. To kolejne próby z wieprzowiną ze znakiem PQS (Pork QUALITY SYSTEM ). Poprzednio robiłam karkówkę wieprzową w ostrej marynacie. Wyszła znakomicie. Kotlety w marynacie z czosnku i pietruszki też są świetne - miękkie, kruche i bardzo smaczne. To zasługa dobrej jakości mięsa i smacznej marynaty. Smażyłam na patelni
Stare Garymajerankuolej do posmarowania foliifolia srebrnaprzygotowanieMięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a mięso nieco rozkleiło.Folię
Stare GaryKolejne faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem mięsa. Użyłam papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe papryki, ale
Stare GaryRobiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze - jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy
Stare GaryJeżeli znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj. Użyłam wieprzowiny ze znakiem QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję. składniki500 g schabu - 6 kotletów ( 3 porcje)3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)kilka plastrów cheddara3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie
Stare GaryCIASTO:* mąka pszenna – 3 szkl* mąka pszenna do podsypywania – 0,5 szkl* woda – 2/3 szkl* sól – 0,5 łyżeczkiFARSZ:* miękka wołowina – 400 g* miękka wieprzowina – 200 g* cebula – 2 szt* natka pietruszki – 1 garść* woda – ok. 4 łyżki* kolendra – 1 garść* sól – 0,5 łyżeczki* pieprz
Ostra na Słodkokolejny przepis zainspirowany kuchnią indyjską.Znalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu.Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ).Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków.Polecam! SKŁADNIKI:( 2 porcje )* mięso mielone
Ostra na Słodkoużycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa, w tej cienkiej kiełbasie długodojrzewającej jest 100 % mięsa w najwyższej jakości.Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak i aromat.Teraz można nadziewać kiełbasy mechanicznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4 Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki
SzczyptaSmaQKuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające
W poszukiwaniu inspiracjiulubionych dań. I choć wypróbowane w różnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :)Potrzebne nam:- 500 g mielonego mięsa wieprzowego- duża cebula- jajko- czerstwa bułka lub pieczywo tostowe- mleko do namoczenia bułki
W poszukiwaniu inspiracjisosem), jak i na zimno (np. do kanapek).Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.Pietruszkę i koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem
Gospodyni Miejskażaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 190 st. C przez ok. godzinę.Filed under: Dania mięsne, Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej, Wieprzowina, Wędlina
kuchcikowniaOczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg
Walijskie PichcenieNiestety nie byłam nigdy na Węgrzech, dlatego trudno mi odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się
Kitchens Alphabetmiesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćNadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :)BULION Z PIEROŻKAMI WONTONCiasto wonton (72 krążki*):1 jajko1/3 szklanki wody2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliFarsz (do 18 pierożków):odrobina oleju200 g wieprzowiny mielonej2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane1 ząbek czosnku, starty na tarce1/2 łyżki świeżo startego imbiru1 łyżka sosu sojowegoZupa:1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 ząbek czosnkuodrobina oleju2
Tajskie smakidodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki:2 bakłażany400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny)1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki pomidorów (po 400 g)3 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 duże ziemniaki1 laska cynamonu1 łyżeczka oregano1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka rozmarynustarty parmezanoliwa z oliweksól, pieprzSos beszamelowy
Oryginalny smakPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2
Oryginalny smaktreściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe. Składniki: 600 g wieprzowiny (u mnie łopatka) 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule
Walijskie Pichcenieoryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie
Walijskie Pichcenienieco droższe, ale naprawdę warte swojej ceny. W smaku nie odbiegające od mięsa, które dostaję ze swojskiej świnki. W handlu, ale w niewielkiej ilości dostępna jest również wieprzowina z rasy złotnickiej - podobno również wyśmienite mięso, na którym bazują najlepsze restauracje i polecane jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest
Malinowe PocałunkiPyszne roladki, wspaniale nawiązujące smakiem do jesiennej aury. Bardzo aromatyczne i proste danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw i wieprzowiny jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku. Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża
Mania Gotowaniaduża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Do podania: gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
My Culinary ArtPokazywałam Wam jakiś czas temu przepis na pulled pork, czyli długo pieczoną wieprzowinę. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania kolorowych bułek. Wystarczy jedna bułka, trochę warzyw, sos, mięso a nawet owoc i powstaje jesienna, kolorowa, pyszna kanapka do szkoły czy pracy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikuchroni od przeziębień! Joke zawiera dużo odżywczych składników, dzięki czemu już od rana czujesz się gotowy na resztę dnia! :) Podstawa (4-5 porcji): 6 szklanek wody 250 g mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony
Tajskie smakiomletów. Inaczej mówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy umiarkowanie głodne osoby lub dwie bardzo głodne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny. Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego z puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju
Tajskie smakiWieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje
Tajskie smakikuchni sprawdzić co też tam mogę znaleźć. Będąc już na miejscu stwierdziłam, że mam ochotę na gulasz węgierski z chrupiącymi plackami. Ochota bardzo dziwna, bo nie przepadam za wieprzowiną. Jednakże szybko doszłam do wniosku, że jeśli mam ochotę na jedzenie to znaczy, że zdrowieje. Podniesiona tą myślą zaczęłam szukać potrzebnych produktów, a nie jest ich wcale aż tak dużo. Wystarczy
Kolizje Smakówfetą i botwinką oraz lemoniada z rabarbaru. Kto ma ochotę? Pity z klopsikami, botwiną i fetą przepis własnyna 4 porcjeczas przygotowania: 45 min.Składniki:na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek
Chilli Czosnek i OliwaWeekend spędziliśmy bardzo czynnie, bo ktoś nam podłożył świnię!!!!!!!! Na zaproszenie właściciela hotelu Nest z Gniezna w ubiegły weekend 4-6.10 uczestniczyliśmy w warsztatach z wieprzowiny. Przerabialiśmy dwie półtusze od A do Z, począwszy od rozbioru półtusz, a na podaniu gościom gotowych dań kończąc. Efekty naszej pracy, były głównym punktem programu otwarcia nowego skrzydła hotelu. Warsztaty Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGulasz z woka? Czemu nie! Składniki: 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki) 2 marchewki 15 dag groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 1 gałązka rozmarynu 3 gałązki mięty sól pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy
Blondynka GotujePierogi z mięsem to danie wyjątkowo popularne i lubiane w całej Polsce. Pozwala na wykorzystanie mięsa, na którym ugotowana była zupa. Wieprzowinę można zastąpić mięsem drobiowym. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryPrzepis na spaghetti z pulpecikami znalazłam kilka lat temu w książce "Nigella gryzie" Nigelli Lawson i przepadłam na dobre. Te małe kuleczki są tak doskonałe, że
Obiad za dychęFrancuski szef kuchni", którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego gotowania. Pierwszy przepis z tej książki to smakowity gulasz na wieprzowinie z winem. Obiad był obłędny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz:Ok 0.5 kg wieprzowiny lub wolowiny1 cebula2 papryki- czerwona I zielona200 gr pieczarek3 trojkaciki sera topionegoSol, pieprz i paprykaPlacki ziemniaczane:Ok 1 kg ziemniakow1 cebula2 lyzki maki1 jajko2 zabki czosnkuSol, pieprzWykonanie:1 . Mieso pokroic , wrzucic do garnka, dodac soli, pieprzu i papryki- podsmazyc, a pozniej dusic ok 1 godziny. Dodac pokrojona w poltalarki cebule i pieczarki? dusic
Smaki Edyty