10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta mąka masło klarowane przyprawa do wieprzowiny przyprawa włoska lub inne wg. upodobań WYKONANIE: kotlety maczamy w mące-rozkłóconym jajku-bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia, szynkę kroimy w paski, smażymy na maśle
Kuchnia Beatyzagęszczenia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu. Zagotować. Dodać parmezan. Do sosu dodać przetarte pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięsa: cielęciny, wieprzowiny, dziczyzny. Podałam z karkówką z grilla. zastawa
królestwo garówNadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze
Poezja smakusmaczny i soczysty. A tak naprawdę nie trzeba mu wiele. To delikatne mięso więc nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej, ale też nie powinien być krwisty bo tak się wieprzowiny nie podaje. Całe danie jest raczej szybkie do przygotowania i nie wymaga wiele pracy. Polędwiczka już się marynuje więc pora pomyśleć o dodatku, którym dzisiaj będzie brokuł
Smaczna Pyzadosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko
Ogrodnik w podróżytemperatura powietrza podpowiada, że trzeba zjeść coś dobrego. No i wymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy do dietetycznych, ale czasami potrzebujemy zjeść trochę więcej kalorii szczególnie w takie
Kulinarne przemysleniaDzisiaj mam dla Was szybką propozycję na obiad, kotlety schabowe z szałwią. Pyszne schabowe z szałwią, a i zębów nie trzeba myć po obiedzie…ha
codojedzeniaśrodku i kruche na zewnątrz. Przygotowanie mięsa do grillowania Dania na grilla zachwycą wszystkich gości i domowników, jeśli będziemy trzymać się kilku wskazówek. Do grillowania najlepiej nadaje się wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina. Po umyciu i obtłuczeniu mięsa, należy je marynować przez minimum 60 minut. Soczyste mięso z grilla Aby mięso było soczyste, trzeba trzymać się kilku zasad: Przygotuj marynatę – dzięki
Kuchcik gotujeDzisiaj druga, a w zasadzie trzecia odsłona pasztetu na naszym blogu. Pierwszy był pasztet z samej wieprzowiny, później pojawił się typowy przepis na pate wietnamskie, używane do wietnamskich banh mi czyli ulicznych kanapek 😉 Dzisiaj chętnie Wam przybliżymy trochę inną, … Czytaj dalej
slodkokwasnaplŚwięta się już skończyły, ale dostaliśmy z Piotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery
GRUBY WAŁEKprzepis na kołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina: 200 g 1 szklanka bulionu lub wody 2 cebule 2 łyżki oleju Natka pietruszki świeża i suszona czosnek granulowany np. marki Galeo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta się już skończyły, ale dostaliśmy z Piotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakoś zachciało mi się czegoś konkretnego, mianowicie mięska. Uwielbiam sosy więc zrobiłam dwa w jednym. Składniki: wołowina 250 g wieprzowina 250 g jajko 1 szt sól i pieprz do smaku koperek 3 łyżeczki Proeco Polska Dodatkowo : śmietana 30 % 150 ml 4 marchewki listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz do smaku Krok 1 Mięsko myjemy
Różowa kuchniakawałka boczku, gdyż trudno coś takiego małego zwinąć i do tego czymś nadziać, musicie się zaopatrzyć w duży płat boczku ok. 3 kg i na farsz ok. 1 kg wieprzowiny zmielonej. Ale nie martwcie się, że z takim kawałkiem mięsa goście sobie nie poradzą, jak faceci się do niego dosiądą, to na raz połowę boczku zaliczą (sprawdzone z autopsji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię