też kuchnię hinduską. Dzisiaj połączyłam 2 w 1 . Curry z wołowiny po hindusku. Wspaniały zapach przypraw, pieczonego mięsa i smaczny posiłek to właśnie to danie. Wcześniej przygotowałam curry z wieprzowiny (przepis) równie smaczne i aromatyczne. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli
O kuchni z uczuciemdrobiowe daje delikatność a wieprzowe wyrazisty smak. Mięso jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę mniejsze niż 1 x 1 cm. Składniki 1 kg wieprzowiny ( łopatka) 1/2 kg filetów drobiowych 1/2 łyżeczki soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1/2 łyżeczki cukru 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie) 1 łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku ( może
Eli GotowaniePoza tym Lady trafiła do swojego domu jako prezent bożonarodzeniowy, zatem ostatecznie uznaję, że klopsiki całkiem pasują do klimatu świąt :] Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 duża cebula 1 jajko 4 łyżki tartej bułki oliwa z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie
Przepysznik - BLW i nie tylkofeeri barw i wzorów, by w nosie kręciło od dymu, by policzki zaczerwieniły się od gorąca bijącego od tysiąca rzeźb... Cóż, może kiedyś. Chili con carne 500g zmielonej wieprzowiny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów bez skóry lub 1 kg świeżych 2 papryczki chili przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka
Przepysznik - BLW i nie tylkoBigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna
Pelusiowa KuchniaGulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego 2 łyżeczki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy papryka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso. Dosypać groszek
Smaczne Potrawyprzesolimy bulion, dobrym rozwiązaniem jest wlać do niego roztrzepane białko, które później wyciągamy. Zasady gotowania zup: włoszczyznę trzeba gotować zawsze w naczyniu przykrytym i nie za długo, kurczaka i wieprzowinę lepiej gotować wkładając je do zimnej wody, zupy solimy na końcu gotowania ( kiedy zupę gotujemy dłuższy czas, jej objętość zmniejsza się i zupa może zrobić się za słona), przyprawy, które
Smaczne Potrawyróżnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy) i suszonych grzybach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos.Wedle staropolskiej tradycji towarzyszyć mu powinno pieczywo, najlepiej razowe, a także czysta lub wytrawna ziołowa
Smaczne Potrawybardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi. Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy lub skwarki do okraszenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i podzielić na dwie części. Pół
Smaczne Potrawyprzejdźmy do konkretów i zapraszamy do spróbowania szybkiego i dobrego dania. Przepis Składniki: 1 cukinie 1 papryka 1 bakłażan 3 średniej wielkości pachnące pomidory 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób, lub wołowinę) 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml rosołku 50 g sera feta 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych
KasiaiKrzysiu.plmleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu
Czerwień i błękitBrakuje Wam czasem pomysłu na dodatek do mięska bądź po prostu do drugiego dania? Proponuje pyszną kompozycję warzyw które kryją w sobie moc witamin. Połączenie to pasuje do wieprzowiny, wołowiny jak i drobiu. Dla mnie dodatek koperku nadaje całości rewelacyjny smak, a dla zachowania większej ilości witamin warzywa zostały przygotowane na parze. Marchewka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPołączenie wieprzowiny z ogórkiem i grzybowymi warzywami na patelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz
Kuchnia w czekoladzieMiałam ochotę na treściwą zupę i przypomniałam sobie o gulaszowej. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku do KUCHNI nr 8/2015. Zupa gulaszowa po 500 g chudej wieprzowiny i wołowiny, pokrojone w kostkę oliwa do smażenia sól 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki i pietruszka, obrane i pokrojone w talarki kawałeczek selera, pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona
Dzieje kuchennej Wiewióry