Składniki: 1400 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 5 jajek 1/2 szklanki mleka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1/2 łyżeczki kolendry szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego sól, pieprz 1/4 kostki smalcu 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, zdjąć skorupkę. Bułkę podzielić na mniejsze kawałki, namoczyć w mleku. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy
kulinarnyswiatdomilekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego!. A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku od Eco Blik 1 łyżka suszonej bazylii od Eco Blik sól morska , pierz do smaku Wykonanie : Mięso mieszamy z wszystkimi przyprawami , ścieramy cebulę
Sama słodycz i szczypta chiliświeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru
NA MOIM TALERZUBardzo Tanio . Na tym targowisku można było spróbować rewelacyjnych Pierożków Dim Sum, robionych przez Chinkę. Coś wspaniałego. Delikatne rozpływające w ustach. Pierożki były specjalnością kucharzy z farszem z wieprzowiną i kapustą, serwowane z 4 sosami na bazie oliwy:czosnkowy, pietruszkowy, sojowy z chilli i koperkowy.Za 4 sztuki zapłaciliśmy 2.5 f. Próbowaliśmy również Pizzę Włoską serwowaną w Kawałkach. Pizza
Gotowanie Patkioszczędzić czas na zmywaniu? Zrobić jadalne miski. Tym razem w ulubionym stylu Rumcajsa: po meksykańsku. Świetny sposób, by zaskoczyć gości na imprezie. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 średnia cebula, 1 spora czerwona papryka, 3 ząbki czosnku 4-5 tortilli pszennych, tarty ser, kilka kropli tabasco Przyprawy: 1 łyżeczka: bazylii oregano, słodkiej papryki
Gotuj z RumcajsemSzybko, smacznie, znany wszystkim fast-food w innej odsłonie. Składniki: 2 małe czerwone papryczki chilli bez pestek 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich pieczarek 500g mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze
Gotuj z Rumcajsemrazem bez wsparcia historycznego, bo po rumcajsowemu. Delikatne, lekko pikantne pulpety w smaku przywodzą na myśl okolice Grecji, albo Turcji. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami
Gotuj z RumcajsemIndyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym z mieszanych gatunków mięsa. Te są mocno ziołowe, skąpane w pysznym, piwnym sosie. Idealnie pasuje do nich młoda glazurowana marchewka. SOS Z PIWA PALE ALE American pale ale to piwo wytwarzane na drożdżach
Karo in the Kitchensekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez to nic innego jak emulsja oleju i wody . Coś
Karo in the Kitchenwszechobecnych i niezdrowych kaszek (czytaj więcej: Zboża szkodzą oraz Kaszki – początek nałogu ) Do przyrządzenia zalecam chude mięso mielone wołowe, najlepiej łopatkę, ponieważ ono najmniej odbiega od dzikiego pierwowzoru. Wieprzowina i drób są niestety zbyt sztuczne i za bardzo nafaszerowane lekami i hormonami, posiadają też za dużo kwasów tłuszczowych omega-6 i za mało omega-3. Przepis ten nie jest
PaleoSMAKalbo trochę oliwy z oliwek. Czy jedzenie surowego mięsa i żółtka jest bezpieczne? Kontakt z surowym mięsem drobiowym często prowadzi do zatruć pokarmowych, a w Polsce wciąż zdarza się wieprzowina zarażona włośniem (szczególnie ta „ekologiczna” od rolnika). Surowa wołowina (i cielęcina też) jest zdecydowanie najbezpieczniejsza, pod warunkiem, że jest świeża. W przypadku jajek bakterie Salmonella czasem występują
PaleoSMAKjest kłopotliwe. „Duchówka” nawiązuje do kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie rzeczywiście wyborne, które zadowoli najbardziej wybrednego smakosza
Smaki Ewy