wieprzowina - 9331 przepisów (strona:150/623)

makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 184

składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 207

cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory wizualne włoskiego dania. 5. Kurczak Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy, nie musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski lub kostkę filet z kurczaka. Jak jeszcze „odchudzić” pizzę? Pamiętaj, że na kaloryczność pizzy wpływa wiele czynników

W kuchennym oknie Ewy
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 306

Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 280

ciepłe ziarna słonecznika i przyprawy – paprykę, bazylię, sól, pieprz i cukier. Ponownie miksujemy na gładką pastę. Próbujemy, czy jest odpowiednio doprawiona. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Zobacz także: Wieprzowina na ostro To moja ulubiona wersja makaronu po chińsku. Danie najlepiej... Quiche z kurkami Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta - bardzo p... Ryż z kurczakiem po hiszpańsku Przepis

Poezja smaku
Kotleciki Orientalne 185

Kotleciki - idealne na obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem .  Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem.  Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka

Gotowanie Patki
Koreański gulasz z tofu i kimchi 227

Tradycyjny koreański gulasz z tofu składa się z wieprzowiny ugotowanej na wywarze z kombu i sardeli (ang. anchovies) zagęszczonej kimchi i tofu. Ja “zweganizowałam” tę potrawę i zastąpiłam mięso grzybami. Jest pysznie pikantna, super rozgrzewająca, a podana z ryżem bardzo sycąca. Polecam! Składniki: Bulion: 25 g (1 opakowanie) suszonych wodorostów kombu (inaczej zwanych kelp) korzeń małej pietruszki 2 szklanki wody

Lamarida.pl
Żeberka pieczone z pachnotką 191

odmiana czerwona używana jest jako przyprawa shiso. Do mięsa okazała się znakomita więc jeśli tylko uda się ją gdzieś zakupić nie wahajcie się ani minuty. Użyłam tutaj przyprawy do wieprzowiny w skład której wchodzą: pieprz, kurkuma, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, cząber, rozmaryn, curry. Żeberka pieczone z pachnotką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety z szynki, w sosie warzywnym 191

łyżeczkę cukru. Ostatnie 2 min dusimy pod przykryciem... Potem dorzucamy pulpety na minutę i serwujemy na gorąco. Podajemy z ryżem, makaronem albo bez dodatków. Jest to smaczna słodko kwaśna wieprzowina, z woka ... Polecam !  Smacznego

chleba naszego
A co zrobic z burakami z zakwasu? - Po prostu bigos 198

Składniki: 70 dag wieprzowiny surowej 70 dag kiszonych czerwonych buraków 2 cebule sól pieprz liść laurowy natka pietruszki parę gałązek olej Wykonanie Buraki kiszone pozostałe po kiszeniu barszczu przeważnie są wyrzucane. tymczasem bigos z nich można zrobić .Pokroić je w kostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę mięso

w mojej kuchni
Pieprz 221

owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone

Pomysłowa kuchnia
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 354

natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 374

żeby zdążyły się upiec razem z ciastem. Jeśli chcecie robić tą pizzę z mięsem pamiętajcie o naprawdę krótkim czasie pieczenia i nie kładźcie na nią surowego drobiu albo wieprzowiny – tylko wcześniej przygotowane: usmażone , upieczone lub ugotowane. Z surowego mięsa na tą pizzę nadaje się jedynie wołowina, np. antrykot, łata lub polędwica, cienkie plastry surowego łososia albo krewetki. Surowe wędliny

Karo in the Kitchen
Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 155

tych z fasoli jak i tych z psa. Śmieszą mnie te wszystkie teksty, że burger nie może być z tego czy tamtego, bo większości tych "obrońców tradycji" burger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza. Tak, jeśli już chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być

Kryzysowa Książka Kucharska
Delikatny gulasz wieprzowy 185

litr wody. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać obsmażone mięso. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na tym samym oleju, na którym smażone było mięso. Dodać do gotującej się wieprzowiny. Dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać obraną i startą marchewkę. Doprawić papryczkami, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać

Zielona Kuchnia
Paprykarz wieprzowy 228

Kolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich.  Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju -3 ząbki czosnku -łyżka koncentratu pomidorowego -1,5 łyżki słodkiej papryki -pół łyżeczki ostrej papryki -po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej) -100 ml słodkiej śmietany -sól i pieprz Przygotowanie Mięso

Zielona Kuchnia