wieprzowina - 8831 przepisów (strona:158/589)

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 96

Składniki : 80 dkg wieprzowiny ( np. łopatki ) 2 średnie czerwone papryki slodkie 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 5 dkg masła 1 łyżka mąki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   M ięso opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Oprósz mąką , przesmaż

Przepisy i porady kulinarne
„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 188

polecam wydanie z czystym sumieniem. Przecież każdy wie że ryby są zdrowe i powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Mięso ryb przewyższa pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Udowodniono, że ryby poprawiają nastrój, sprzyjając produkcji serotoniny, więc kochani kto chce być zdrowy i mieć dobry nastrój zachęcam do przyrządzania potraw

Marta Gotuje
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 186

blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby

Karo in the Kitchen
Paszteciki z pieczarkami . 214

Pasztet królewski od Tradycyjnego Jadła  170 g  1/2 szklanki startego sera żółtego 1 płaska łyżeczka oregano od  Skworcu   1 plaska łyżeczka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu  Sól, pieprz do smaku  3 łyżki masła  1 jajko Wykonanie : Do miski pokruszyć drożdże , wlać wodę , dodać sól , oliwę i jajka , wymieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 372

Kolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się gryzie", ale potem spróbował i uznał, że chyba się mylił :) ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona

Kolorowy Przepisownik
Duszona wołowina z dynią 237

pierwsze, nie bierzmy wołowiny jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być

Kulinarna Pokusa
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 127

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 4-5 ziemniaków 2 jajka 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny sól, pieprz Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.  Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki,  smażymy z obu stron na rumiano

kulinarnyswiatdomi
Gulasz czeski na ciemnym piwie 174

Wartość kaloryczna:   500 kcal Składniki:   ·   500g  wołowiny, wieprzowiny lub obu rodzajów mięsa ·          1 spora cebula ·          3-4 ząbki czosnku ·          4 łyżeczki majeranku ·          sól

Bazując na smaku
Marynata do mięsa 113

godzin. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 1 do 1,5 godz. Marynata bardzo uniwersalna, nadaje się zarówno do drobiu jak i do wieprzowiny. Doskonała na grilla

Gotowanie moimi oczami
Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 145

Dziś wtorek, a więc, zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią na facebooku, na blogu pojawia się przepis z wieprzowiną. Na początek akurat padło na mięso mieszane, czyli wieprzowo-wołowe, ale z powodzeniem można taką pieczeń przygotować z samego mięsa wieprzowego. Dlaczego uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego

Kolorowy Przepisownik
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 224

dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada

Karo in the Kitchen
Gęsi pasztet z żurawiną 149

zalecanych i bardzo zdrowych gatunków mięsa. Zawiera dużo białka oraz zestaw witamin i związków mineralnych, takich jak fosfor, żelazo i magnez. Jest więc dużo zdrowsze niż na przykład wieprzowina. Czemu o gęsinie przypominamy sobie w listopadzie? Ponieważ jest wtedy najlepsza i bez problemu można ją kupić, gdyż cykl chowu gęsi rozpoczyna się wiosną a kończy właśnie późną jesienią w listopadzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 319

domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie!  Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera dużo białka i jeżeli jest przygotowana w poprawny sposób jest

Kuchnia Łukasza
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 178

bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka) 10 dag. rodzynek 2 duże pomidory 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka koperek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 236

Jedliście kiedyś kozę? Ja tak i mięso to bardzo mi smakuje. Nie znam się za dobrze na ,,obróbce" mięsa innego niż dostępna nam tradycyjnie wieprzowina czy drób jednak gdy dostałam udziec z bardzo młodego koźlaka to pomyślałam, że nie jest to czas na eksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było Pieczony

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania