wieprzowina - 9331 przepisów (strona:154/623)

Ryż jaśminowy z wołowiną 188

nich znaleźć naprawdę ciekawe i jak się okazuje ( przetestowa łam na sobie) bardzo smaczne pomysły. Moje dotychczasowe domowe przygody z kuchnią azjatycką ograniczały się głównie do drobiu, rzadko do wieprzowiny, dlatego przepis na wołowinę z ryżem tak mnie zaciekawił. Danie w stu procentach trafione w moje smaki. RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego

Bon appetit mon amie
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 558

stopni z termoobiegiem do zrumienienia. Farsz: Jeśli nie mamy upieczonych lub gotowanych mięs. Proponuję ugotować w wywarze z włoszczyzną i przyprawami co najmniej dwa gatunki mięsa np. kurczak i wieprzowina ( łopatka ). Po ugotowaniu ostudzić. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojona w kostkę cebulę, chwilę smażę aż do odparowania nadmiaru wody. Ostudzone pieczarki wraz

Kuchnia z widokiem na ogród
Żurek na domowym zakwasie 233

Jeżeli szukacie przepisu na dobrze doprawiony i pyszny żurek-to dobrze trafiliście. Nie od dziś wiadomo,że żurek to najbardziej tłusta zupa,wśród polskich zup. Nie

Kopystką po garach
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 195

Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej patelni. Oczywiście nakładając następny gatunek mięsa do podsmażenia dokładamy i rozgrzewamy także następną partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę oraz żeberka lekko solimy i pieprzymy, gdy już będą dobrze zrumienione. Na koniec podsmażamy jeszcze cebulę. Gdy i ta wyląduje w garnku, na patelnię wlewamy wino, które zbierze z niej

Pichceniomania
Pasztet z sarny 195

się Wielkanoc zróbmy sobie przyjemność i podajmy na stół coś troszkę innego. Zaskoczmy bliskich i samych siebie . Cieszmy się czasem który spędzimy z bliskimi ;-) Składniki: 1kg. sarniny 750 dag wieprzowiny najlepiej boczek Cebula×3 Marchew ×2 Pietrucha korzeń x2 Pietruszka natka 1 pęczek Czosnek cała główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól  i pieprz do smaku liść laurowy

Viola cooks with passion
Pasztet mięsny z żurawiną 207

jednym zamachem przygotować pasztety z podwójnej porcji składników, a potem tylko wyjmować gotowy z  zamrażalnika ! Ten, który chcę Wam dziś zaproponować upiekłam z różnych rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem  domowego chrzanu  będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami

Kulinarne przygody Gatity
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim 205

Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny.  Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka

Szefowa kuchni
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 205

Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu

Moja Książka Kucharska
LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 277

mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej) sól i pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały) farsz mięsny: 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa) 1 cebula 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki po kilka ziarenek ziela i pieprzu, kilka listków laurowych 1 jajko sól, pieprz czarny

Moja Książka Kucharska
Schab w sosie 185

czosnku 3 łyżki tłuszczu do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sól do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy na plasterki. Na tłuszczu podsmażamy plastry mięsa oprószone przyprawą do wieprzowiny z każdej strony, razem z czosnkiem i cebulą. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas podlewamy wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, przekładamy na talerz. Przygotowujemy sos. Do kubeczka

Moja smaczna kuchnia
Obiad: Kotlet schabowy z buraczkami 189

zdrowotnych, a chcesz schudnąć to popatrz na mięso wieprzowe przez pryzmat hormonów tucznych, które na pewno nie ułatwi ci odchudzania, więc szybko rozejrzyj się w sklepie za alternatywą dla wieprzowiny, zarówno mięsa na obiad jak i w obszarze wędlin

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Mikroorganizmy w układzie pokarmowym 199

momencie z pomocą przychodzi dieta rozdzielna, która wspomaga naturalne procesy trawienne, minimalizując ilość procesów gnilnych... Warto pamiętać, że najszybciej gnijącymi białkami w jelitach to mięsa; wieprzowina i wołowina, nawet sama w sobie. By takiej sytuacji uniknąć trzeba pamiętać o 3 czynnikach wspomagających: stosować dietę rozdzielną, dobrze i długo gryźć, minimalizować ilości spożywanego mięsa.     Kiedy już zaczniemy dbać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jajka faszerowane kiełbasą 204

Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny.  6 jajek L 150g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 4 ogórki kiszone lub konserwowe garść kiełków rzodkiewki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo

Szefowa kuchni
Jak dobrać wino do kolacji? 230

różnorodny szczep dobrze sprawdzi się jako aperitif, czyli lekki drink przed posiłkiem. Będzie też dobrze współgrać z owocami morza, białym mięsem, drobiem, a w niektórych wypadkach także i wieprzowiną. Przykłady win: PIO DEL RAMO Betola Blanco, połączenie szczepów Chardonnay i Muscat, wina od Marka Konrada dla Frisco. Opinie o tym winie: pasuje do wszelkich dań z owoców morza. Frontera Chardonnay

Tradycyjna Kuchnia
Lekki, delikatny i dietetyczny gulasz drobiowy 280

Idzie wiosna - jemy lżej:). Przedstawiam przepis na zdrowy, niskokaloryczny obiad z kurczakiem w roli głównej. To taka podróbka gulaszu z wieprzowiny - zdrowsza, lżejsza a niektórzy sądzą nawet, że smaczniejsza:).  500g filetów z kurczaka 1 duża cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej

Szefowa kuchni