pływały w Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się spodziewać po czerwonej kapuście? Tak doskonale doprawionej surówki nie jadłem jeszcze - idealny balans
Right Behind The Kitchenaromat pozostawiony z dymu wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko
Right Behind The Kitcheninteresujący jak w przypadku mięsa, a z kolei ilość glazury wokół zamrożonej ryby zniechęca jeszcze bardziej do jej kupna. No cóż, jednak chęć zjedzenia czegoś innego niż drobiu czy wieprzowiny roztapia nawet najgrubszą glazurę... Dlatego spośród wszędobylskiej pangi i półproduktów w postaci paluszków rybnych można wybierać coś jeszcze - np. solea solea zwana po prostu podeszwicą tudzież po prostu solą
Right Behind The Kitchentańszej opcji możemy zjeść tatara z żółtkiem (!), flaczki teściowej czy wielkopolską potrawę zwaną gzikiem. Za 12 zł zjemy już normalny obiad - od kurczaka, po wieprzowinę i pierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana
Right Behind The Kitchenzarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny bardziej popularny jest Wiener Schnitzel Art - przygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku
Right Behind The KitchenChorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki. Plasterki kiełbasy chorizo pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam pokrojone pomidory. i na koniec czerwoną fasolę z puszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty
potrawyregionalnedojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki. Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli - polecam przepis na KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ dań mięsnych polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM i na powidła. POWIDŁA ŚLIWKOWE W 100 g jest zaledwie 45 kcal. Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon. Proponuję pyszne
potrawyregionalneNajlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabrokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaUwielbiam połączenie pomidorów i mielonej wieprzowiny z cebulą. Smak jest bardzo wyraźny, lekko słodki dzięki pomidorom, ale nie przyćmiewa smaku samego mięsa. Wystarczy dodatek sera i makaronu i mamy gotowy obiad czy kolację
Milion Smakówwieprzowiny (łopatka) 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/5 l wody 3 ziemniaki sól pieprz ziele angielskie listek laurowy oregano 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu 2 pomidory (mogą być mrożone) 2 łyżki śmietany natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę średnio o boku 2x2 cm. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również w kostkę, drobno posiekać czosnek i wszystko
Gotowanie jest łatwewieprzowiny (szynka-łopatka) 1 szkl grochu łupanego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 3-4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej natki selera pół łyżeczki białej gorczycy 1 łyżeczka oregano sól pieprz koperek Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyrumienione mięso przełozyć do garnka, patelnię przepłukać i dodać do garnka. pokroić warzywa oprócz
Gotowanie jest łatwegarść natki rzodkiewki wywar wołowy ok 1 litr kilka młodych ziemniaków pół marchewki 1 cebula sól pieprz majeranek bazylia mięta 2-3 łyżki śmietany jajka na twardo 200 g wieprzowiny z łopatki Nastawić w garnku wywar, dodać obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz cebulę. Zagotować, Następnie dodać umyte i pokrojone liście rzodkiewki, Dotować aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować
Gotowanie jest łatwemączystych ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 4 ząbki czosnku majeranek pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski sól Połowę ziemniaków ugotować i utłuc dokładnie Resztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię
Gotowanie jest łatwewiedzieć o mięsie wszystko! Musimy szczerze przyznać, że te ostatnie dwa tygodnie były mocno mięsne - dziś dowiecie się więcej o jagnięcinie i cielęcinie, ale my przeszliśmy już przez dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę! Były momenty, kiedy myśleliśmy, że mięsa przez tydzień nie ruszymy - mówimy zupełnie szczerze - ale wszystko było tak pyszne, że nie mogliśmy nie spróbować. Nie mogliśmy odmówić sobie nacieszenia
Plate of Joy