nazwę Anyukám vadasa zsemlegombóccal. Oczywiście do obiadu podaje się węgierskie wino. Składniki 4 Porcje: 1 kg. mięso z dzika ( d ziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny) 2 duże cebule 5 szt. marchwi 4 szt. korzenia pietruszki 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli 3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 szklanki kwaśnej śmietany
Smaczne Potrawytylko, podane z duszonymi ziemniakami z pieczarkami, oprószone świeżymi ziołami. Jest to fajny posiłek na kolację przy grillu w gronie rodziny czy znajomych. Na grilla przygotowałam szaszłyki z wieprzowiny, wędzonego boczku i gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni! Polecam! Duszone ziemniaczki, często nazywane "kociołkiem", od sposobu ich przygotowania, uwielbiają chyba wszyscy. Młode ziemniaczki duszone
SMYKWKUCHNIgłówny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar- podobny do naszego polskiego rosołu- przyrządzany jest na wieprzowinie. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza
Karo in the Kitchenklasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce
Karo in the KitchenPierwszy raz robiłam gulasz z czegoś innego niż wieprzowina. Ta wersja spodoba się osobom, które lubią drobiowe podroby, gdyż smak jest oryginalny. Polecam! Składniki: 600 g drobiowych serduszek 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 papryki czerwonej 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 łyżka
Na Ciasteczkowych PapierachKasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła
Moniki Smakołykideserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można z nich wytwarzać przeróżne alkohole. Poniżej postaram się przybliżyć kilka najpopularniejszych odmian jabłek i ich zastosowanie w naszej kuchni. Odmiany jabłek można podzielić na 3 rodzaje: Deserowe
Ciastka - domowe słodkościWymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis na sos znajdziecie tu ) i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim
Karczma HonoriettyKarczek koczownika To szybka potrawa , jedna z tych , które wkłada się do jednego gara , wsuwa w piekarnik i..wyciąga jak się przypomni ,że czas na obiad
Ogrodnik w podróżywywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · cebula · wieprzowina 25 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1,-2 łyżki · ogórki konserwowe 2-3 szt · sól · pieprz · kminek mielony · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, skropić wodą, udusić
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · wieprzowina bez kości 25 dag · cebula 1,-2 szt · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 lyżki · ser żółty 5 dag · sól · pieprz · jałowiec · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować, mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z cebulą, podsmażyć, skropić
Camilla w kuchninieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą wieprzowinę znajdziecie TUTAJ ) 2 cebule 1 duża marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kolizje SmakówRzadko jemy wieprzowinę. Nie jest to mój ulubiony rodzaj mięsa. Jeśli już, to wybieram polędwiczkę - chude mięso, które przygotowuje się bardzo szybko i bez zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz
Kulinarne InspiracjeWczoraj na obiad miał być schabowy (czyt. kotlety schabowe), lecz ze względu iż ostatnio codziennie na obiad robię coś nowego pomysł podania zwykłych kotletów w panierce
Magiczny Garneksmaku. Odpowiednio dobrane piwo natomiast podkreśla smak wołowiny. Połączenie tej przystawki z piwem typu Koźlak wydało mi się wręcz oczywiste. Piwo to bowiem świetnie komponuje się z wołowiną, wieprzowiną i wszelkimi kluskami. Uznałam, że przystawka tego typu zagra z nim idealnie. Tak też się stało, jedno nie dominuje drugiego natomiast smak piwa świetnie komponuje się ze smakiem przystawki. Składniki
Mango Papaja