wieprzowina - 8831 przepisów (strona:166/589)

Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z czarnych oliwek, kaparów i musztardy z oliwą z suszonych pomidorów 135

żeby zamknąć w polędwiczce wszystkie smaki (około 10 minut). Następnie folię zdejmujemy i poddajemy obróbce termicznej do pożądanego stopnia wysmażenia (wszystko zależy od wielkości polędwiczki, ale trzeba pamiętać, że wieprzowina nie może nosić oznak surowości). Polędwiczce dajemy odpocząć na chłodnej części grilla, a w warunkach domowych na ogrzanym naczyniu, przez około 5-7 minut. Po tym czasie kroimy

Życie zamknięte w smaku
Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym 152

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Danie jest proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie (zwłaszcza teraz, gdy cena wieprzowiny spada) i sycące. Spokojnie można również przygotować więcej porcji i przygotować obiad na dwa czy trzy dni lub część zamrozić ;) KARKÓWKA W ZŁOCISTYM SOSIE CEBULOWO-TYMIANKOWYM Składniki: - 500 gram karkówki wieprzowej

Życie zamknięte w smaku
Mielonka tyrolska z szynkowara 174

się w niej znajduje. Warto więc zaopatrzyć się w bardzo proste urządzenie jakim jest szynkowar, koszt jego nie jest duży a będzie nam służył długo. Składniki: 1 kg wieprzowiny II klasy 18 gram soli peklowej 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej 2 łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową

Smaki Ewy
Kiełbasa słoikowa 147

poza tym po zakupie takiej kiełbasy w przeciągu dwóch dni najczęściej staje się ona niejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 185

chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko

Smaki Ewy
Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili. 148

Zauważyłam, że dawno nie było na blogu wpisu z daniem z kurczaka. Ogólnie to najwięcej jem mięsa z kurczaka, najbardziej mi smakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wieprzowina po kubańsku z czarną fasolą 153

jest mi mało znana. Tym razem trochę nadrobiłam i pyszne danie kuchni kubańskiej przygotowałam. W oryginale jest karczek a ja użyłam schabu, fasola natomiast jest przepyszna, zachęcam do wypróbowania. Wieprzowina po kubańsku z czarną fasolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pomidory faszerowane wieprzowiną z pieprzem syczuańskim 147

wraz z nim pyszne soczyste pomidory. W tej odsłonie są bardzo sycące, a dodatek pieprzu syczuańskiego daje lekką nutkę orzeźwienia.  Składniki: 4 duże pomidory 400 g mielonej wieprzowiny 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego w ziarenkach 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 pęczka natki pietruszki sól  olej do smażenia  mozzarella (opcjonalnie) Przygotowanie: Szalotki

Piąty grzech główny
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 167

robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam

Camilla w kuchni
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 228

patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy

W kuchni wieczorem
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 214

posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają

W kuchni Katie
Roladki schabowe nadziewane cukinią i amarantusem 171

mięsa wieprzowego - 2 łyżki startego sera na drobnej tarce - 2 czubate łyżki amarantusa - tarta bułka - 2 jajka Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu rozbić tłuczkiem posypać  przyprawą do wieprzowiny  - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce posolić zostawić  aż puści sok przełożyć na sito bardzo mocno odcisnąć   dodać amarantus posiekane zioła zielone i starty ser  dodać pieprz

W królestwie smaków Beaty
Krupnik z pomidorami 131

domownicy za nimi nie przepadają. Jednak od czasu do czasu ma się ochotę na talerz pysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka majeranku sól pieprz natka pietruszki

O kuchni z uczuciem
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 228

termometr przyda się do pomiaru temperatury w środku kawałka mięsa. To przydatne, kiedy nie mamy wprawy i zależy nam na odpowiednim wypieczeniu potrawy. Unikniemy steku jak podeszwa lub surowej wieprzowiny. Upewnijcie się zawsze, że kupowany termometr ma szeroki zakres mierzonej temperatury. Zdarzają się takie, których do gorącego oleju wsadzać nie można. 4. Młynek do kawy - do przypraw Zdecydowanie trzeba

W kuchni wieczorem
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 194

Chiński sojowo-śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki. Składniki na danie dla 2 osób: 400 g schabu 300 g fasolki szparagowej 100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem) 3 szalotki

Trzeci talerz