wieprzowina - 9331 przepisów (strona:145/623)

"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką 220

Dirty rice to tradycyjna potrawa zapoczątkowana przez Kreoli. Nazwa pochodzi od koloru, który uzyskuje pierwotnie biały ryż po przyrządzeniu z wątóbką i mieloną wieprzowiną.  Brudny ryż występuje najczęściej w kreolskich regionach południowej Luizjany, jednak można go znaleźć również w innych obszarach Ameryki Południowe, gdzie określany jest jako kurczak z ryżem lub sos ryżowy. Składniki (4 porcje

Zielona Kuchnia
Schab gotowany z azjatyckimi grzybami 249

dolać wody z moczenia grzybów lub bulionu. Po tym czasie dołożyć boczniaki, gotować   jeszcze 20 minut.  Makaron przygotować zgodnie z instrukcją  a następnie dobrze odcedzić. Wieprzowinę wyjąć ostrożnie z sosu, owinąć w folię aluminiową aby nie ostygła. Sos doprowadzić  do wrzenia,  dodać do niego makaron i zdjąć naczynie z ognia.  Makaron wymieszać

Stare Gary
Szynka confit idealna na Wielkanoc 265

Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina jest przyjemnie krucha i aromatyczna. Nie zawsze udaje nam się pohamować apetyt na świąteczne potrawy. Pomoc w razie przejedzenia, może nam zapewnić Espumisan MAX. To wyrób medyczny CE, stosowany w zaburzeniach

Kierunekuchnia
Pasztet z kaczki z pistacjami 211

Pasztet z kaczki na sposób francuski. Z dodatkiem mięsa mielonego, wątróbki i pistacji. Author: Cooking for Emily Ingredients 1 kaczka (ok 1,5 kg wagi) 250 g mielonej wieprzowiny 350 g wątróbki kurzej 50 ml brandy (albo podobnego alkoholu) 150 g wyłuskanych pistacji 1 łyżeczka tymianku 1.5 łyżeczki soli ⅔ łyżeczki pieprzu tłuszcz kaczy albo smalec do nasmarowania formy Instructions

Cooking for Emily
Placuszki z batatów i ziemniaków 295

śmietaną, na słono lub posypane cukrem, na słodko, podobnie jak placki ziemniaczane. Również doskonale będą smakować w towarzystwie polędwiczki w kremowym sosie własnym czy też prostego gulaszu z wieprzowiny . Zachęcam Was do ich przygotowania. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z kalafiora Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placuszki z batatów i ziemniaków

Kuchnia Bazylii
#21 Domowy, zdrowy kebab z ziołowymi frytkami 248

tylko jeden lokal mogę polecić w 100%. Jednak kebab jest bardziej... fat niż fit :) Więc ja postanowiłem swoją wersję z mięsa mielonego zrobić w domu. 500g mięsa mielonego (200g wieprzowiny, 300g wołowiny)  cebula czerwona natka pietruszki sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros małe jajo Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, jajo

Taste of imagination
Łata wołowa duszona w musztardzie 216

danie sprawi wiele przyjemności. Do tej pory dusiłam i piekłam zazwyczaj karczek wołowy i smażyłam steki, ale teraz łata wołowa zdobyła również moje uznanie. Warto od czasu do czasu wieprzowinę zastąpić o wiele zdrowszym i lepiej przyswajalnym przez nasz organizm mięsem wołowym. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg łaty wołowej 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 3 cebule

Kuchcik gotuje
Królik w sosie musztardowym 191

ogórków i ziemniakami puree. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna). Polecam! 1 tuszka z królika 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 5 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka

O kuchni z uczuciem
Surówka z czerwonej kapusty 315

wina. Bez żadnych zbędnych dodatków. Bez śmietany, bez majonezu, bez cukru, bez cebuli czy jabłek. Tylko kapusta, olej, ocet i miód. Idealna do dań obiadowych. Ulubiona do dań z wieprzowiny. Wegańska i bez glutenu. The post Surówka z czerwonej kapusty appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
kotlety basmati z szalwia 174

kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia

w mojej kuchni
Tonkotsu Ramen 262

szkl. wody 3 łyżki mirinu łyżka startego imbiru dodatkowo: ugotowany świeży makaron ramen boczek Chashu np. z TEGO przepisu szczypior z dymki Mayu (olej z czarnym czosnkiem) sezam biały Wieprzowinę zalać zimną wodą, zagotować i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, następnie wylać całość, dokładnie opłukać racice i kości. Włożyć ponownie do garnka i zalać 2 litrami świeżej wody

wyzwania kuchenne
Rolada z karkówki z sosem chrzanowym 313

Rolada z karkówki z sosem chrzanowym to pieczeń idealna zarówno na niedzielny obiad jak i wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal

Poezja smaku
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 229

marchewce pół małego selera lub dwie gałązki naciowego 2 małe cebu;e 2 łyzki masła łyzka oliwy 150 g pęczaki listek laurowy sól i pieprz pulpety: 500 g wieprzowiny do zmielenia jajko 2 łyżki bułki tartej wielka garść posiekanej natki pietruszki 100 ml przecieru pomidorowego Pietruszkę, selera i marchew obieramy, myjemy a nastepnie kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Obiadowe Dania Wegetariańskie 181

przerośniętych kurczakach, albo tym jak traktuje się zwierzęta w ubojniach? To wiecie o co mi chodzi.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drugi aspektem jest fakt, że hodowle, zwłaszcza  wieprzowiny mają duży wpływ na efekt cieplarniany i nasze środowisko. W dokumencie zrobionym przez Martina Scorsese i Leonardo DiCaprio jest to w bardzo przystępny sposób pokazane i wytłumaczone. Jedni powiedzą

Delusional Trine
Pieczeń po Toskańsku 164

Dzisiaj zajrzałam do kuchni włoskiej i udało się przygotować Pieczeń po Toskańsku. W oryginale przepisu jest wieprzowina Ja zamieniłam to na cielęcinę i wśród warzyw w mojej wersji nie ma oliwek. Składniki 3 gałązki rozmarynu (dałam suszony 2 łyżki) 3 ząbki czosnku 1 cytryna 1 pomarańcza 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 80 dkg- … Czytaj dalej Pieczeń po Toskańsku

gotuj ze mną