wieprzowina - 9331 przepisów (strona:137/623)

Karczek duszony z selerem naciowym 387

Pyszny aromatyczny karczek duszony z  selerem naciowy to moja propozycja na szybki  i smaczny obiad.  Ja podałam z  kluskami śląskimi i surówką

magiczna kuchnia Kasi
Mięso w sosie musztardowym 164

następnie dodaję dwie lub trzy łyżki musztardy, pora pokrojonego w talarki (lub szalotkę) i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewam wodą. Po musztardę sięgam najczęściej przygotowując wieprzowinę, ale także do ryby. Znacznie rzadziej przygotowuję sos, który z powodzeniem można wykorzystać do dań z jajek lub szparagów 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka wody 2 łyżki

Kucharzyca
Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem 186

khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Składniki (na ok 25-30 sztuk): ciasto: 500g maki (typ 650) 220ml wody  1 łyżeczka soli nadzienie: 500g wołowiny (karkówka, łata) 250g tłustej wieprzowiny 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 0,5 łyżeczki papryki  2/3 szklanki wody mineralnej opcjonalnie: po pół pęczka natki pietruszki i kolendry

Obiad gotowy
Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym , pyszna domowa wędlina 181

liściem laurowym, pyszna domowa wędlina Domowe wędliny to temat który ciągle powraca na moim blogu . Wołowa karkówka to nowość w mojej kuchni , do tej pory trzymałam się raczej wieprzowiny , cóż czas na zmiany . Wędlina okazała się niebiańsko smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej powrócę . Powracając do tematu , powracających wędlin domowych , chcę po raz enty powiedzieć że warto

Ogrodnik w podróży
Pasztet drobiowo wieprzowy 193

cebula sól pieprz ziele anielskie listek laurowy lubczyk pieprz ziołowy 2 łyżki mączki grochowej 4 łyżki kaszy manny Mięso oczyszczamy (wątróbkę odkładamy) Do garnka wkładamy udka i tłustą wieprzowinę, dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk i trochę soli do smaku i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy wątróbkę i gasimy ogień a garnek pozostawiamy jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Sznycel wieprzowy w cebuli z dipem retro 148

Sznycel wieprzowy w cebuli z dipem retro Sznycel wieprzowy w cebuli to prosta , smaczna i efektowna potrawa . Pozwala ona także ograniczać kaloryczność posiłku np. przez zastąpienie wieprzowiny indykiem lub kurczakiem . Moi chłopcy lubią mięso , więc lubią też oczywiście sznycle , co nie jest niczym zaskakującym dla mnie . Pewnie gdyby marchewka miała świński ryjek lub jeszcze lepiej piórka , była by o wiele

Ogrodnik w podróży
Gulasz z szynki 188

W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską 370

jednak bez nich smaki także komponowały się świetnie – sosy je dodatkowo wzmocniły. Do dania możecie użyć także świeżych warzyw. Jeżeli lubicie dania z ryżem, wypróbujcie także poniższych przepisów: Wieprzowina po chińsku z ryżem Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Jednogarnkowa ryba z ryżem Ryż z kurczakiem i jarmużem Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Drukuj przepis Porcji

Kuchnia Bazylii
Menu na tydzień: Awaryjne menu na tydzień 136

dany dzień. Poniżej przedstawiamy listę składników do pięciu lanczy i koszt ich zakupu. Wszystko kupiliśmy w jednej z sieci marketów. Lista zakupów Mięso Mielona wołowina 400 g Mielona wieprzowina 400 g Podwójna pierś z kurczaka 500 g 2 nogi z kurczaka Prosciutto Owoce morza Krewetki surowe Makaron Opakowane linguini Zioła Szałwia pęczek Pietruszka pęczek Bazylia suszona Zioła prowansalskie suszonych Tymianek

Niedzielny kucharz
kotlety basmati z szalwia 152

kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia

mojej kuchni
klopsiki z szafranem 152

ładniki 500g mielonej wo łowiny lub wieprzowiny (lub mieszanina obu) \ ½ cebuli , drobno posiekanej 1 czosnek z ąbek, posiekany 2 łyżki natki pietruszka ,lub suszona 3-4 łyżki panko,lub bułki tartej 1jajko m ąka do obtaczania opcjonalnie-ja bez mąki smażę 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos 2 marchewki pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana 3 czosnku

mojej kuchni
Nowe orientalne przyprawy Knorr 221

taka jest też ta przyprawa, która na pewno nieźle Was rozgrzeje. Znajdziemy tutaj paprykę, cukier trzcinowy, imbir, czosnek i pieprz cayenne. Ta mieszanka nada daniom wyrazistego smaku. Idealna do wieprzowiny, wołowiny, ryb, owoców morza oraz wszelkich marynat.  Wszystkie przyprawy są 100 % naturalne i odpowiednie dla wegan

kruche babeczki
Domowy pasztet 183

świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru

Na moim talerzu