wieprzowina - 8831 przepisów (strona:135/589)

Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 124

przesadzać); słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście słony lub ostry. Czas marynowania Zwyczajowo marynowanie musi zostać wykonane odpowiednio wcześnie, by dać zadowalające rezultaty. Optymalnym jest włożenie mięsa do marynaty

Słodkie okruszki
Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej 210

Piękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Schab ze śliwką... 201

schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie.   Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce na nadzienie. Następnie nadziewamy suszone śliwki, z obu stron wejdzie po 15 szt. suszonych owoców. Potem mięso

chleba naszego
MEDALIONY INDYCZE W KOKOSIE 125

uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się z drobiem, może dlatego, że nie jestem fanką schabu i ogólnie wieprzowiny 😉  I tak w łatwy sposób możemy odczarować codzienne, nudne kotlety!   Składniki: 300-400 g medalionów z indyka 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych sól, pieprz olej do smażenia

Kuchnia MagdaLeny
Makaron soba z wieprzowiną i warzywami 126

inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka  lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 124

Przepis wg Agaty Wojdy  Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta sól pieprz 2 średnie cebule 3 kromki pieczywa tostowego 150 ml czerwonego wytrawnego wina Sos : 6 łyżek oliwy 1 starta marchewka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 3 puszki pomidorów pelati ( po 400 g ) 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami 220

dobrze dobrane przyprawy - smacznego! Czas przygotowywania:  do 30 minut Czas pieczenia: 2h Ilość porcji:  6 Składniki do warstwy mięsa: • 500 g mielonej, chudej wieprzowiny (szynka, polędwiczka) • 1 duża cebula • 2 łyżki oliwy • przyprawy: łyżeczka majeranku, soli, pieprzu np. ziołowego, czosnku niedźwiedziego lub zwykłego Składniki pozostałe: • do 2 kg ziemniaków • 3 łyżki oliwy

AniaGotuje.pl
Pikantny gulasz po meksykańsku 160

Przed nami coraz chłodniejsze dni. Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:).  500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki

Szefowa kuchni
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny) 247

zawsze jest to by był on prawidłowo zbilansowany, urozmaicony i żeby dostarczał nam niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Nie powinien ograniczać się tylko do jajek, sera, śmietany i wieprzowiny czy drobiu podlewanego tłuszczem (boczek, karkówka, golonka, żeberka, łopatka), co zauważam po publikowanych przez Was w grupach i na forach rozpiskach i zdjęciach. Należy pamiętać o wywarach z kości, innych

Ola la LCHF
makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 141

składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 161

cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory wizualne włoskiego dania. 5. Kurczak Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy, nie musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski lub kostkę filet z kurczaka. Jak jeszcze „odchudzić” pizzę? Pamiętaj, że na kaloryczność pizzy wpływa wiele czynników

W kuchennym oknie Ewy
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 252

Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 219

ciepłe ziarna słonecznika i przyprawy – paprykę, bazylię, sól, pieprz i cukier. Ponownie miksujemy na gładką pastę. Próbujemy, czy jest odpowiednio doprawiona. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Zobacz także: Wieprzowina na ostro To moja ulubiona wersja makaronu po chińsku. Danie najlepiej... Quiche z kurkami Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta - bardzo p... Ryż z kurczakiem po hiszpańsku Przepis

Poezja smaku
Kotleciki Orientalne 132

Kotleciki - idealne na obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem .  Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem.  Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka

Gotowanie Patki
Koreański gulasz z tofu i kimchi 175

Tradycyjny koreański gulasz z tofu składa się z wieprzowiny ugotowanej na wywarze z kombu i sardeli (ang. anchovies) zagęszczonej kimchi i tofu. Ja “zweganizowałam” tę potrawę i zastąpiłam mięso grzybami. Jest pysznie pikantna, super rozgrzewająca, a podana z ryżem bardzo sycąca. Polecam! Składniki: Bulion: 25 g (1 opakowanie) suszonych wodorostów kombu (inaczej zwanych kelp) korzeń małej pietruszki 2 szklanki wody

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania