wieprzowina - 9331 przepisów (strona:134/623)

Środa: Drobiowy kebab z kuskusem 151

rządy trwały od 700 r. Do 1400 r. z grubsza licząc. Ślady panowania islamskich władców można znaleźć w wielu hiszpańskich przepisach. Pinchos morunos robione są co prawda z wieprzowiny, której muzułmanie nie jedzą, ale szaszłyki równie dobrze można przyrządzić z kurczaka, czy, jak my, z indyka. Przepis pochodzi z bloga Tienda.com   Składniki: 3 polędwiczki z indyka 1 łyżeczka tymianku

Niedzielny kucharz
PIECZEŃ WIEPRZOWA MARYNOWANA W CZOSNKU I MAJERANKU 158

łyżek oleju * pół łyżeczki soli * 2 łyżki majeranku suszonego (użyłam  Skworcu ) * 6 ząbków czosnku drobno pokrojonego * 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do wieprzowiny (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: W misce wymieszać olej z musztardą, dodać przyprawy, zioła i czosnek, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nasmarować mięso. Odstawić je do lodówki na 3-4 godziny. Mięso

Zrób to smacznie
Bitki wieprzowe w sosie 154

sosie można podać z ziemniakami puree albo z ulubioną kaszą czy ryżem oraz oczywiście sezonową surówką. PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE W SOSIE Składniki na bitki wieprzowe w sosie: 800g wieprzowiny bez kości 1 cebula 500ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżeczka oregano 2 łyżki mąki olej Jak zrobić bitki wieprzowe

Dorota Smakuje
Chiński makaron smażony. Zrób go tak jak lubisz! PRZEPIS 172

talerza pełnego pysznego jedzenia dzieli cię zaledwie kwadrans! Tym razem zrobiliśmy makaron z warzywami i krewetkami, ale jak chcesz, możesz użyć na przykład cienko pokrojonego fileta z kurczaka czy wieprzowiny lub pominąć mięso, jeśli gotujesz wege. Bardzo fajnie pasują też grzyby mun, a nawet brokuł porwany na malutkie różyczki. Wszystko zależy tylko od waszej inwencji! Przepis na chiński makaron smażony

Kulinarna Polska
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 164

również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów czy innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 164

również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów czy innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 155

kolorowe i bardziej fit.  Co zrobić, aby dania z grilla były lżejsze? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na produkty, które wrzucacie na ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku. 154

zależy od osobistych preferencji. Mięso powinno być poprzerastane tłuszczykiem (wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku), dlatego wybrałem łopatkę. Możesz sięgnąć po chudszy kawałek mięsa, też będzie OK.   Wieprzowinę pokrój w kostkę, jak do gulaszu, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na oleju roślinnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, mięso nabierze dodatkowego

kuron.com.pl
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 170

mielonym, przyprawami i serem. Pycha! Dla obieżyświatów Mięso i kapusta znakomicie czują się w orientalnych klimatach. Imbir, sos sojowy i kiełki fasoli mung pomogą zamienić te składniki w przepyszną wieprzowinę w chińskim stylu. Takiej potrawy nie powstydziliby się najlepsi azjatyccy szefowie kuchni! Światowe inspiracje znajdziemy także znacznie bliżej. Francuski choucroute garnie to bigos, w którym możemy cieszyć się dużymi, niepokrojonymi

Codogara
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 195

podać gyros W Polsce gyros nie jest specjalnie znany w przeciwieństwie do przyrodniego brata – kebaba. Mięso co do zasady jest takie samo (Grecy lubią też gyros wieprzowy, podczas, gdy wieprzowina nie jest jedzona przez muzułmanów), przyprawia się je w podobny sposób, griluje tak samo, inne jest tylko wykończenie: Grecy dodają na koniec sos tzatziki, obowiązkowo czerwoną ceulę i lubią jeść

Niedzielny kucharz
Aromatyczny gulasz z szynki 213

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym sosie 145

Dzisiaj coś bardziej polskiego, czyli wieprzowina z ziemniaczkami. Ale przygotowana w trochę inny sposób z  lekko orientalnym sosie.  Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym sosie składniki: 3 - 4 dużych ziemniaków 200 g polędwicy wieprzowej Sos: 2 łyżeczki sosu sriracha 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu z białego wina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Przyprawa do wieprzowiny 150

Domowa mieszanka przypraw do wieprzowiny, dodając łyżkę oleju będziemy mieli świetną marynatę do mięs na grilla. Składniki: dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, szczypta chili, łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka czosnku, łyżeczka suszonej cebuli, pół łyżeczki rozmarynu, łyżeczka majeranku, szczypta soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie przyprawy mieszamy razem, przysypujemy do słoiczka

Lena Gotuje
Faszerowany schab z piekarnika 223

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Fasolka czerwona z mięsem 213

parę puszek fasolki czerwonej, trzeba było je wykorzystać, tak powstało kolejne, pyszne danie.  Użyłam mięsa z udźca indyka, ale danie to można przygotować z innym mięsem, kurczakiem czy wieprzowiną, kto co ma lub lubi :) Zapraszam :) 80 dag mięsa z uda indyka  Fasolka czerwona konserwowa ( 2 puszki x 400g)  Pomidory krojone w puszce (400 g)  2 łyżki

Takie tam pichcenie