wieprzowina - 8831 przepisów (strona:134/589)

Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 238

oznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny  mięsny wywar, przypominający  nieco nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny  i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju warzywami

Kulinarne przygody Gatity
Rolada z cebulą i boczkiem 169

Związać roladę sznurkiem do wędlin 9. Przygotować marynatę 10. Podsmażyć mięso 11. Poddusić mięso 12. Polać mięso marynatą Poprzedni 1 z 12 Następny Kurczak, indyk, wołowina, baranina czy wieprzowina? Podziel się ze mną i czytelnikami bloga swoim ulubionym mięsem w komentarzu poniżej. Artykuł Rolada z cebulą i boczkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Drobiowa fajita 128

której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana , guacamole , salsa , pico de gallo , ser i pomidory . źródło: https://pl.wikipedia.org

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ryż po chińsku z wieprzowiną 123

opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut, odcedzamy. 2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw

Szefowa kuchni
Wieprzowina zapiekana w kiszonej kapuście 348

Doskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i brukselka, które urozmaicą i tak już dobry smak kapusty z mięsem. Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy na kawałki,  które włożymy do kapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które

chleba naszego
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 145

Klasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej

Zasmakuj Kuchni
Organizujesz Sylwestra? Pamiętaj o dobrym jedzeniu! 450

menu, że lepiej zamówić catering na imprezę. Gdyby ktoś zobaczył na imprezowym stole makaron gryczany, sporą miskę wypestkowanych winogron z puszki, owoce morza, zupę z soczewicy, kilka dań z wieprzowiny i 12 całych okrągłych owoców, starannie ułożonych wzdłuż stołu, pomyślałby z pewnością, że taka biesiada to trochę dziwny sen. Podobnie, jak czekoladowe ciasto, niczym niezaskakujące do czasu… podzielenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 141

górskich sos robiony jest z dodatkiem grzybów. Liguryjskie lasagne jest z pesto, a Veneto ma jako dodatek czerwoną cykorię z Treviso. Umbria i Marche podają swoją ulepszoną wersję z wieprzowiną i podrobami z kurczaka, a w regionach wzdłuż Apenin sos wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam.  Ten wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei

Z Kuchni Do Kuchni
Koreańskie bulgogi z boczniaków 175

Bulgogi to bardzo popularne koreańskie danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone Wegańskich wersji tej potrawy mam opracowanych kilka – dzisiaj prezentuję tę na bazie grzybów boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym

Lamarida.pl
Królik w białym winie i czosnku 158

drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika i cielęcina. Białe mięso jest zdecydowanie mniej kaloryczne, niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti all'Amatriciana 157

Jak to Włosi-uwielbiają się kłócić, kto i gdzie wymyślił daną potrawę. Tak samo jest z Spaghetti all'Amatriciana. Mieszkańcy Rzymu, kontra mieszkańcom miasta Almatrice-każdy

Kopystką po garach
Placki po węgiersku 295

Najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne placki po węgiersku. Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w idealnym gulaszu na wieprzowinie. Te placki to jedno z dań, któremu nie sposób się oprzeć

AniaGotuje.pl
Meksykańska zupa limonkowa 222

mieści się w Łodzi na OffPiotrkowka. O Baccaro już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina

Wylizany Rondel
O tym jak postanowiłam zapanować nad skutkami choroby tarczycy przy pomocy diety 159

jadłospisu także suche nasiona roślin strączkowych. W diecie pacjenta z nadczynnością tarczycy zaleca się także ograniczenie udziału nasyconych kwasów tłuszczowych, poprzez ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. tłustych wędlin, wieprzowiny, boczku, żółtego sera). Jednak nie należy ograniczać tłuszczów pochodzenia roślinnego; można zaproponować pacjentowi stosowanie np. oliwy, oleju lnianego lub słonecznikowego. W literaturze pojawiają się informacje o konieczności zwrócenia uwagi na podaż

Kulinarne Inspiracje
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 129

przesadzać); słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście słony lub ostry. Czas marynowania Zwyczajowo marynowanie musi zostać wykonane odpowiednio wcześnie, by dać zadowalające rezultaty. Optymalnym jest włożenie mięsa do marynaty

Słodkie okruszki