wieprzowina - 8831 przepisów (strona:141/589)

Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 221

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale

Karo in the Kitchen
Kugel, kugl, a może rejbak. 181

wspomnieć o okolicach  Przedborza, gdzie króluje do dziś i jest prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką,  wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania, tak dla pewności, że ładnie się

Dieta moja pasja
Pulpety w sosie cebulowym 196

Składniki: - 500g mielonej wieprzowiny - 2 jajka - kilka łyżek bułki tartej - marchewka - 3 spore cebule - mąka - olej - przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: 1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. 2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy

Od łyżki do widelca
Gulasz wołowy 168

gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały  obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona

kulinarne odsłony pati
Imbir – dlaczego jest zdrowy? 179

kupimy go w postaci mielonej , marynowanej i jako świeży korzeń . Świeży imbir posiada w sobie najwięcej olejków eterycznych, aniżeli ten w wersji sproszkowanej i jest idealny do owoców morza, wieprzowiny i potraw, którym chcemy nadać ostrości. Imbir w postaci zmielonej świetnie będzie pasował jako przyprawa do ciast , ciasteczek i wszelkiego rodzaju deserów. Natomiast marynowany imbir to nieodłączny składnik każdego sushi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta pomidorowa z wołowiną 197

oprócz wędliny i sera lubią urozmaicać sobie poranne śniadanie.  Taka pasta również dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Oczywiście można użyć dowolnego pieczonego mięsa. Dobrze sprawdzi się wieprzowina czy kurczak. Składniki: 250 g pieczonej wołowiny (użyłam resztek z obiadu wołowiny pulled pork) 50 g pomidorów suszonych z oleju 3-4 jogurtu naturalnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Delicious Titbits
Kartacze albo cepeliny 229

potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze

Obiad gotowy
Schab z pieczarkami 156

Wlewamy wino. Dusimy pod przykryciem przez 30-45 minut. Mięso wyciągamy z garnka. Sos zabielamy śmietaną. Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy schab. Jeszcze chwilę dusimy. Wieprzowinę przygotowaną w ten sposób podaję w towarzystwie ziemniaczanych talarków i sałaty. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 1, 30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami czyli Niedzielne Mielenie odc.40 200

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojony boczek smażymy na patelni, dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Rodzynki namaczamy w occie jabłkowym i zostawiamy by stały się miękkie. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą i czosnkiem, ugotowaną kaszą oraz rodzynkami. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy we wrzątku. Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy w ruloniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
PRZYPRAWY - ZRÓB JE SAM. 139

CAJUN: Mieszanka z południa USA. Nadaje wspaniały aromat m.in. kurczakowi, rybom, wołowinie i wieprzowinie. Świetna też do pieczenia ziemniaków. Zmiel: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu, 2 łyżki pieprzu Cayenne, łyżkę granulowanego czosnku, łyżeczkę ziaren gorczycy, po 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu oraz łyżkę tymianku. CHERMOULA: Ostra marokańs ka pasta, doskonała do warzyw

JejKuchnia
Kiełbasa Swojski Mix podsuszana 202

gorczyca czarna ziarno -6 g/kg świeży czosnek wyciśnięty przez praskę -jelita i sznurek wędzarniczy w razie potrzeby ROZDRABNIANIE MIĘSA -kl.1 krojona w kostkę 2 cm -3 cm max -kl.2 wieprzowina i wołowina na sitku 10-13 mm -kl.3 sitko 3 mm -podgardle 8 mm WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Następnie peklujemy i solimy. Czas peklowania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 179

ryż stanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia

Słodki Kompromis
Spaghetti & Chorizo 147

Podstawą dania jest oczywiście Hiszpańska kiełbaska Chorizo. Chorizo charakteryzuje się przede wszystkim mocnym i charakterystycznym zapachem. Jest mnóstwo rodzajów Chorizo, ale ich wspólną cechą jest jest rodzaj mięsa czyli wieprzowina oraz słodka wędzona papryka i pimienton czyli mała hiszpańska papryczki chili.  Będziesz potrzebować 4 porcję Chorizo - 250 gr Czosnek - 3 ząbki Spaghetti - 70 gr/ os  Cebula - 1 mała

Wylizany Rondel
Kot duszony w tymianku. 158

tania sprawa, bo robi się to z mąki o czym już zresztą pisałem TUTAJ. Cała sztuka w podrobieniu mięsa kota polegała na tym, aby uzyskać coś co smakuje jak wieprzowina, ale ma bardziej czerwony kolor i sprawia wrażenie żylastego. Przepis według szwajcarskiej receptury. Składniki:  - mąka pszenna  - musztarda  - pieprz  - czosnek granulowany  - papryka słodka  - tymianek

Kryzysowa Książka Kucharska
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra 318

boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo pieczona wieprzowina

Codziennik Kuchenny