wieprzowina - 8831 przepisów (strona:148/589)

Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 153

pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego

Posadzone i zjedzone
wiejska podsuszana kiełbasa 170

należny zachować umiar) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą

Miód i pieprz
PRZYPRAWA DO MIĘS MOJEGO POMYSŁU 119

przyprawę skomponowałam sama.Przyprawa do mięs z drobiu i wieprzowiny.Świetnie się z nimi komponuje.   2 łyżeczki zmielonych goździków 1.5 łyżki rozmarynu suszonego-nie mielić 1.5 łyżeczki kwiatów lawendy-nie mielić 2 łyżeczki mielonej papryki czerwonej 1.5 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki soli 2.5 łyżeczki mięty suszonej - nie mielić 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 2.5 łyżeczki chili

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 173

rosyjskiej) oraz sezonowości. W karcie znajdziemy dziczyznę, bliny, babkę ziemniaczaną podane w nowoczesnej formie. My mieliśmy przyjemność degustować: carpaccio z żubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione

królestwo garów
Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka 207

Pyszne i szybkie w wykonaniu danie azjatyckie, które spokojnie można zabrać ze sobą do pracy. Smacznego!  Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie  mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g  olej kokosowy

Smaki Natalii
Spaghetti bolognese z malmą 144

Składniki: 500 mielonej wołowiny albo wieprzowiny marchew por cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól  makaron spaghetti   Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy

Gotowanie jest łatwe
JAK ZASTĄPIĆ MIĘSO SEREM? 182

Czasami chcielibyśmy po prostu wymienić wieprzowinę czy kurczak w naszej potrawie na coś lżejszego. Oto, jak zastąpić mięso na kilka popularnych i smacznych gatunków sera. Artykuł JAK ZASTĄPIĆ MIĘSO SEREM? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 191

Osoby na diecie redukcyjnej często wykluczają ze swojej diety wieprzowinę, która kojarzy im się z mięsem tłustym, kalorycznym. A niekoniecznie musi tak być. Polędwiczki wieprzowe to część tuszy wieprzowej biegnąca wzdłuż schabu, o niskiej kaloryczności (100 g mięsa dostarcza około 110 kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche

W kuchni Katie
Wieprzowina w sosie 180

dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut. W razie potrzeby dosalamy. Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką. Wieprzowina w sosie  SMACZNEGO

peggiwkuchni
Deser kokosowy z chia i marakują 201

Marakuję odkryłam bardzo niedawno. To niezwykle smaczny owoc, który w połączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie smakuje dopiero w połączeniem z wyrobami mlecznymi. Uwielbiam truskawki, jagody i maliny w połączeniu z deserem chia, ale marakuja bije wszystkie inne owoce na głowę. Dzisiaj przygotował wersję " na drogę" w zamykanym słoiczku, jednak możecie

Humanistka w kuchni
Schab w papryce 152

Już wkrótce sezon na paprykę. Korzystam z niej wtedy ile się da, choć przez cały rok często dodaję ją do potraw i kanapek. Świetnie smakuje dodana do dań z wieprzowiny, przedstawiam pomysł na schab z dużą ilością papryki. Kolory dowolne:). 1 kg schabu 1,5 kg papryki (mix kolorów) 3 duże cebule 2 płaskie łyżki mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej

Szefowa kuchni
KARTACZE-Cepeliny 167

Zadmazka:boczek, cebula i smalec  Ciasto: 10kg ziemniaków  mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ po 700g  1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy male czy duze  6 ząbków czosnku łyżka suszonego majeranku pieprz sól SPOSOB: *mieso

Viola cooks with passion
Pasztet z Sarny 123

ViolaPassion Składniki: 1kg. sarniny 0.750 wieprzowiny najlepiej boczek Cebula×3 Marchew ×2 Pietrucha korzeń Pietruszka natka Czosnek cala główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól pieprz liść laurowy Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki kajzerki Sposób: Mięso pokroić w kostkę średniej grubości Najpierw podsmażyć sarnę (ogólnie mięso do długiej obróbki ) Później boczek Smażyć często mieszając i dusić na małym

Viola cooks with passion
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 203

dania z tymi pysznymi owocami. Są to między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka

Smakołyki Asi
Bitki wieprzowe z szynki 302

Bitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe . A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania