wieprzowina - 8831 przepisów (strona:146/589)

Frytki z piekarnika 162

minut włączamy termoobieg ( podwyższy temp. pieczenia o ok. 20 stopni). Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowo- jogurtowym lub z keczupem, majonezem, z tym co lubimy 🙂 Frytki zostały podane do wieprzowiny z piekarnika o smaku shawarmy . The post Frytki z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
41 przepisów na dania jednogarnkowe 327

cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce

Moja smaczna kuchnia
Bataty faszerowane kurczakiem fajitas 254

restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak

Wędrówki po kuchni
własna wędzona kiełbasa paprykowa 238

podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, saletrą  i cukrem

Miód i pieprz
"Spaghetti" z dyni makaronowej z klopsami ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 122

dietetyczne ;-) Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: "Spaghetti" - 1 dynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 jajka - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska) - trochę sosu pomidorowego do polania Przygotowuję dynię

Wielopokoleniowo
Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą 188

pisać. Ile kuchni, narodów tyle pomysłów i przepisów. Różne gatunki mięs, różne dodatki i w efekcie – różne smaki. Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, więcej niż wieprzowina i wołowina. Jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu, szczególnie osób z delikatnym przewodem pokarmowym, np. dzieci i osób starszych. Mięso z kurczaka jest

mojewypiekiinietylko
Kartacze -Cepeliny 141

gotowego już wyrobu Ciasto: 7.5kg ziemniaków  mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jeżeli ziemniaki są bardzo mokre) sól Farsz mięsny: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy małe czy duże  6 ząbków czosnku przeciśniętego na prasie łyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka  czerstwa namoczona

Viola cooks with passion
Rillettes z łososia 151

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.  Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby

Codziennik Kuchenny
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 155

Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie

Food Square
"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki 170

borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce. Rozdział

kruche babeczki
Jesienny gulasz z dynią i opieńkami 204

przyjęcia. A dynię uwielbiam :). I to by było na dzisiaj tyle... Nie chce mi się pisać - na lekach, zasmarkana i rozkaszlana :( Składniki: 700 – 800 g mięsa  gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny), około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni, 300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych, 1 duża słodka papryka, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki

Nie tylko w kuchni
Barania łopatka w jagodowej wódce z melisą i cząbrem 256

łatwa w przyrządzeniu, jej smaku nie warto zakłócać. Lekkie niuanse i marynowanie w kefirze na noc - czynią cuda. Gulasz z baraniej łopatki może sprawić że zapomnicie o bardzo niezdrowej wieprzowinie :). Zapraszam do przepisu. Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki: 0,6 kg łopatki baraniej Duży kubek kefiru Świeża melisa Wódka jagodowa 50ml Suszony cząber

Kuchnia PROzdrowotna
Winny sos śliwkowy 90

klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach

Milion Smaków
Wieprzowina czesana czyli pulled pork 205

Długo zwlekałam ze zrobieniem tej wieprzowiny. Trochę mnie przerażała spora ilość mięsa jak na jeden raz, gdyż moja rodzina liczy cztery osoby. Ale mięsko było tak pyszne, że nic się nie zmarnowało i zajadaliśmy z apetytem. Ja przygotowałam ją w wolnowarze i piekłam 12 godzin. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki cukru

Ala piecze i gotuje
Pulled pork, czyli rwana wieprzowina 206

Robiliście, próbowaliście ??? My mieliśmy okazję zrobić, ta rwana wieprzowina jest rewelacyjna, delikatna, miękka, bardzo smaczna. Można używać jej do kanapek lub po prostu do obiadu. Super doprawiona, no idealna. Powiem Wam, że lepszego mięsa pieczonego nie jadłam. W przygotowaniu jest bardzo prosta, niestety trzeba ją długo marynować, a potem piec, ale smak nam wszystko wynagrodzi. Polecam, warto zrobić :-) Inspiracja: klik

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania