wieprzowina - 9331 przepisów (strona:132/623)

Środa: Drobiowy kebab z kuskusem 169

rządy trwały od 700 r. Do 1400 r. z grubsza licząc. Ślady panowania islamskich władców można znaleźć w wielu hiszpańskich przepisach. Pinchos morunos robione są co prawda z wieprzowiny, której muzułmanie nie jedzą, ale szaszłyki równie dobrze można przyrządzić z kurczaka, czy, jak my, z indyka. Przepis na drobiowy kebab wzorowany na wpisie z bloga Tienda.com Składniki: 3 polędwiczki

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Smażone sajgonki 139

prostu sos sojowy, ale można do niego dodać trochę sosu słodko-kwaśnego, sosu sriracha i rozrobić z odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga Danaandcuisine.com Składniki: 200 g mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść

Niedzielny kucharz
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 179

ananasa, który nadaje sosowi słodyczy, a zawarte w nim enzymy dodatkowo zmiękczają mięso. W Japonii teriyaki częściej używa się do przyrządzania ryb, na Zachodzie raczej drobiu i wieprzowiny. My polecamy Wam kurczaka w sosie teryaki, danie banalnie proste do zrobienia. Piękne w nim jest to, że wystarczy mięso zalać niewielką ilością sosu teriyaki i odstawić na kilkadziesiąt minut. Kurczaka

Niedzielny kucharz
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 118

koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania) 200 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka

Niedzielny kucharz
Bitki w kremowym sosie śmietankowym 132

Bitki w kremowym sosie śmietankowym – szybki i pyszny obiad. PRZEPIS NA BITKI W SOSIE ŚMIETANKOWYM Składniki na bitki w sosie śmietankowym: 600g wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 1 marchewka 1 szkl śmietanki 18% sól pieprz 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki w sosie śmietankowym: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy je młotkiem do mięsa. Rozbite plastry

Dorota Smakuje
Chow main z wieprzowiną, papryką i pieczarkami 168

się je błyskawicznie i zdążyła się do niego przekonać cała rodzina. Najbardziej smakuje nam z pokrojonym w paski schabowym (może być też wołowina, kurczak lub krewetki), ale to właśnie wieprzowina podsmażona na oleju sezamowym i sosem sojowym ma ten smak, który bardzo nam odpowiada.  Pozostałe dodatki, poza makaronem, to już kwestia gustu i zapasów domowych. Papryka, pieczarki (a najlepiej

bistro mama
Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce 164

Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce , to naprawdę znakomity przepis na obiad lub ciekawą imprezową przystawkę . Takie kotlety

Ogrodnik w podróży
Pielmieni 234

Pielmieni to słynna potrawa kuchni rosyjskiej czy ukraińskiej, która mocno zadomowiła się również w kuchni polskiej. Jest to rodzaj pierożków z luźnym mięsnym farszem. Oryginalne pielmieni przygotowuje się z wieprzowiny. Jednak na przestrzeni wielu lat powstało bardzo dużo różnych kombinacji. Ja jednak uwielbiam opcję z mieszanką mięsa wieprzowego i wołowego. Najważniejsze, aby farsz był aromatyczny, soczysty i wyrazisty. Polecam pielmieni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tzatziki z chrzanem 124

niby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny... no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka

Kardamonovy
OGÓRKI Z CHILI 216

podniebienia. Ten przepis na słodkie, ale zarazem pikantne  krojone ogórki pozwala zachować ich wyrazisty smak i chrupkość. Takie ogórki świetnie się sprawdzą  jako dodatek do kanapek, pieczonej wieprzowiny lub grillowanego steku - idealne więc i do letniego grilla, jak i z zimową kanapką. Ogórki te można odcedzić wraz z papryką z zalewy i pokroić na małe kawałeczki, a następnie

Moja Książka Kucharska
Tagliatelle w sosie bolońskim 173

prostu sos mięsny, zaś jego odmian jest mnóstwo. Tą najbardziej znaną jest ta, która pochodzi z Bolonii, czyli właśnie sos boloński. Gęsty i konkretny, na bazie wołowiny (lub wieprzowiny) to coś, co kochają nie tylko Włosi, ale i my. W tej tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej z makaronem spaghetti

Analiza Smaku
Polędwiczki w sosie kurkowym 151

cieczą zgromadzoną na dnie garnka. Wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 3-4 min, aż sos lekko zgęstnieje.  Do sosu układamy usmażone kawałeczki wieprzowiny. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 7-8 min. Sos powinien zgęstnieć i przypominać konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec, danie doprawiamy solą i pieprzem wedle smaku, oraz ziołami prowansalskimi i majerankiem

Kuchnia Łukasza
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 142

koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania) 200 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka

Niedzielny kucharz
Fajitas z wieprzowiną i piklami z awokado 157

której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami. W hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz. Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia w odniesieniu do wołowej przepony. Dziś jest

Moje Małe Czarowanie
Bitki w sosie koperkowym 172

czas je zjeść). Sos zagęściłam mąką pszenną, ale w wersji bezglutenowej mona użyć mąki ziemniaczanej. PRZEPIS NA BITKI W SOSIE KOPERKOWYM Składniki na bitki w sosie koperkowym: 600g wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 1 marchewka garść fasolki szparagowej – opcjonalnie sól pieprz mały pęczek koperku 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki w sosie koperkowym: Mięso kroimy

Dorota Smakuje