Nowy Rok powitałam śniadaniem. Uważam to za świetną wróżbę na cały nowy rok. Zazwyczaj jestem zbyt zaspana, by myśleć o jedzeniu i zadowalam się nocną
Gotuj z Blue RavenJakiś czas temu zobaczyłam u Figi pierogi z marchewką (klik!). Urzekły mnie i wiedziałam, że będę robić. Nadzwyczaj nie lubię lepienia pierogów. Lubię dużo farszu
Gotuj z Blue Ravensojowe, tofu i mleka, ale również różnego rodzaju śmietanki i jogurty. Warto się rozglądnąć po sklepowych półkach i spróbować. Czy jogurt musi być sojowy? Nie. Jeśli nie jesteś „wegański”, to spokojnie możesz użyć innego ulubionego jogurtu. Oczywiście zachęcam Cię do spróbowania sojowego. Artykuł Sos jogurtowy z miętą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanbanana długo zachowują świeżość, otulone błyszczącą czekoladą i oprószone drobinkami czekolady stanowią doskonały prezent lub udane towarzystwo dla porannej lub popołudniowej kawy. Jeśli chcielibyście wykonać doughnuts w wersji wegańskiej, to wystarczy zrezygnować z żelatyny w polewanie, ponieważ ciasto nie zawiera jaj ani masła. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 35 min 1 szklanka mąki pszennej 1/2 banana
Słodki Kompromisreguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany, śmiało więc może obnosić się mianem "wegańskiej". Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 45 min 0,5 kg botwinki 0,5 kg młodych ziemniaków 1,5 l wywaru warzywnego lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
Słodki Kompromisbiałko ryżowe, proste cukry i witaminy. Do tego trochę tłuszczu. Niektórzy nazywają to semen , zgadnijcie dlaczego :) Producent zapewnia, że jego produkt jest o tyle dobry bo jest koszerny, bezglutenowy, wegański etc. Natomiast, co jest istotne tutaj, jest tani. Tzn. zrobienie jego jest mało kosztowne :) W każdym razie postanowiłem zrobić coś podobnego. Bazą jest ryż, z płatkami owsianymi i glukozą. tylko
Kryzysowa Książka Kucharskainaczej podane mało w ekskluzywnym miejscu Tylko normalnie musielibyśmy się nagadać :) Dzięki temu zabiegowi danie zyskuje na wartości. Jeżeli jeszcze dodamy do tego jakiś epitet np. bezglutenowy, wegański itp., nawet jeśli jest to oczywiste, bo jaka inna może być marchewka, to już w ogóle możemy za to dużo policzyć. I to tylko za sam fakt poddania taniego składnika
Kryzysowa Książka Kucharskamoich ulubionych. Jest bardzo wyrazista w smaku i ma piękny kolor, który zawdzięcza buraczkom. Świetnie smakuje również z dodatkiem jajek. Czasem robię t ą sałatkę również w wersji wegańskiej, z majonezem z fasoli i jest równie smaczna. Składniki: buraczki konserwowe 1 średni słoik, ziemniak 2 duze, cebula biała pół szt, groszek mrożony 1 szklanka
kulinarne odsłony patiUwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. Tym razem przygotowałam wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet jest pełny witamin i mikroelementów, o wiele zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Pasztet jest naprawdę pyszny i znika bardzo szybko. Znam
kulinarne odsłony patidziwne, że jak byłam dzieckiem i w sumie jeszcze też za nastoletnich czasów, to byłam strasznym niejadkiem i nie lubiłam większości warzyw. Teraz jednak jestem coraz bardziej zainteresowana kuchnią wegańską i wegetariańską, czyli, że jem więcej w arzyw. O losie, jak człowiek się zmienia na przestrzeni lat. Składniki, na 3 - 4 porcje: opakowanie pieczarek (250g) średniej wielkości
Delusional Trinedzisiaj mam przepis na wegańskie burgery! Zbierałam się do wypróbowania tego przepisu już od jakiegoś czasu, aż w końcu zmotywowana tym, że założyłam bloga zabrałam się do gotowania! Burgery są całkiem całkiem, ale spodziewałam się trochę innego smaku, gdyż, pewnie za sprawą marchewki są trochę słodkawe, ale bardzo mi się podoba smak świeżej kolendry. Składniki na 4 - 6 burgerów
Delusional Trineartykułów na ich bazie. W głównej mierze są u nas znane napoje roślinne, aczkolwiek w ogólnej ofercie znajdują się także jogurty, olej czy masło. Produkty są w 100% wegańskie . Dodatkowo każde wzbogacono w wapń , odpowiadający normalnej dawce, jaka znajduje się w mleku krowim. W ramach współpracy otrzymałam do testów 3 smaki napojów roślinnych, których recenzje znajdziecie poniżej, zapraszam
Zdrowie na języku :PBędąc w posiadaniu wegańskich deserów kokosowych od KOKO YOGO postanowiłam przygotować z ich udziałem coś w stylu sernika. Dokładnie sernika w wersji na zimno, kokosowego z przepysznym spodem. Trochę miałam problemów z dobraniem odpowiedniej ilości agaru, ale w końcu się udało. Biorąc agar rozpuśćcie go w jak najmniejszej ilości wody, aby masa była zwarta i bardziej kokosowa niż wodnista. Całość
Zdrowie na języku :Pbloga. Jest ich całkiem sporo, bo żeby gotować z Minimalist baker potrzeba mieć tylko 1 miskę, 30 minut i do 10 składników. Większość tych przepisów jest też bardzo zdrowa, wegańska i często bezglutenowa. To po prostu smaczna nieskomplikowana kuchnia fussion z meksykańskimi i indyjskimi inspiracjami. Co bym minimalistycznego zrobiła z przepisów z tej książki? Bardzo lubię ryż kalafiorowy, burrito
Ugotowane pozamiatane