małego :-) Książka jest naprawdę super, ładnie wydana, każdy przepis jest opatrzony zdjęciem. Mnie urzekły omlety, zamawiam ksylitol i biorę się za nie właśnie. Kolejne będą naleśniki z batatów, wegańskie placuszki owsiane, banany w kokosowej panierce i jeszcze kilka innych. Książka jest dowodem na to, że można jeść zdrowe słodycze bez cukru i białej mąki. Fajnie, bo mam jednego fana słodkości
kruche babeczkiszaleniec. Mąż i córka szaleją razem ze mną. Delikatnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane aromatycznym sosem warzywnym subtelnie słodzonym suszonymi morelami - takie są wegańskie pulpety. Pyszności! Polecamy! Składniki na 15 pulpetów: 3 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej), 1 szklanka płatków owsianych, 2 cebule. 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku
Jeść, by żyć w zdrowiujaglanej: 1. Kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami 2. Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej 3. Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 4. Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 5. Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika 6. Placuszki jaglane z bananem i musem z mango
kulinarne odsłony patiChociaż nie lubię kokosu zdecydowałam się, że zrobię tę tartę. Po pierwsze dlatego, że ostatnio zaczęłam się interesować wypiekami wegańskimi, a po drugie dlatego, że spodziewałam się gościa, który kokos bardzo lubi! Powiem Wam, że jestem mile zaskoczona smakiem! Nawet dla osoby, który za kokosem nie przepada tarta byłą przepyszna! A zdjęcia tarcie zrobiła gościnnie Magdalena Ziemiańska - dziękuję (tylko
Mania Wypiekaniagłęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce ! Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup , wegański majonez , sos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem
BlendmanTen krem to chyba moje najlepsze odkrycie kulinarne ostatniego czasu! Jest niesamowicie przepyszny! Kremowy, gęsty, jakby puszysty, lekko śmietankowy, dzięki użyciu owsianej śmietanki. Przepis jest bardo
Zdrowie na języku :Pwędzonki i kiełbasy i o dziwo nie miałam z tym problemu. Od razu wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku
Dzieje kuchennej Wiewiórylekką górką) łyżka pasty miso, jasnej lub średniej 350-400g cykorii, kapusty bok choy, sałaty rzymskiej albo od biedy kapusty pekińskiej 1,2l rosołu warzywnego (w wersji wegańskiej) albo z kurczaka DO PODANIA makaron ramen prażony sezam jasny i ciemny pasta chili/płatki chili olej sezamowy nierafinowany sok z cytryny Zapisz
Karo in the Kitchenotoczyć toksyny wodą i się przed nimi bronić, serwując nam spuchnięcie zwane potocznie otyłością. Rozwiązanie było proste! Wyobrażam sobie, że jestem królikiem i zajadam zielsko. Inaczej mówiąc dieta wegańska i to na samych warzywach. Piątek rano - Czas START! Zaczynam Maraton sałatkowy! A teraz zgadnijcie ile zajęło mi przywrócenie z powrotem wagi
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMarka Oho Idea Natura , która znana jest bardzo dobrze z wegańskich batoników (klikaj TUTAJ i TUTAJ ) wypuściła w ostatnim czasie nowy produkt, a mianowicie BAMBUCZI , czyli banany suszone z surowym kakao 😍😍. Bambuczi są przecudowne, przesmaczne, przefantastyczne! Uwielbiam je po stokroć 😁 Bambuczi zapakowano w małe, foliowe opakowania, gdzie w środki skrywa się 50 g suszonych bananów. Produkt jest pochodzenia ekologicznego , dodatkowo
Zdrowie na języku :PWielkanoc zawsze oznaczała dla mnie pasztet. Przez większość życia był nim ten roboty mojego dziadka, mięsny i glutenowy. Pewnej Wielkanocy postawiłam na stole pasztet wegański (nikomu nie wspominając o jego roślinnym pochodzeniu oczywiście), a gdy ten zniknął za jednym posiedzeniem, wiedziałam, że będzie stałym elementem wielkanocnego stołu. I tak już jest z nami od paru lat, co roku inny
Fill The Bowlalbo kupcie sobie robota, który zrobi to za was, albo czytajcie składy i śmiało korzystajcie z chrzanów sklepowych. Obiecałam wam najlepszy sos chrzanowy na świecie. Nie jest dietetyczny, koło wegańskiego nawet nie stał, za to jest genialny. Przepis został podstępem zapierdzielony byłemu, ale jak mądrość narodów naucza, co byłego to ogólnoświatowe. Trochę zmodyfikowałam i złagodziłam, bo były miał spaczone kubki
ladykitchenO tym, że kiszonkami trzeba wzbogacać swoją dietę wie każdy świadomy człowiek. Ostatnio dość głośno jest o jedzeniu różnego rodzaju kiszonek, które oprócz zawartości witaminy C
Weekendy w domu i ogrodzieIlość: 0,5 l. Czas przygotowania : 10 min . Składniki: – 1/2 szklanki zimnej wody z ciecierzycy z puszki (może być również woda po gotowaniu ciecierzycy), –
Podwójnaporcjapomarańczowa (na śmietanie, ekspresowa) 2. Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 3. Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona
Kolorowy Przepisownik