Mało to świąteczny przepis ale smaczny tak, że nie mogłam się oprzeć! W ogóle pomysł miał być na wegańskie, bezglutenowe babeczki do koszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą
Mango Papajaczekoladowy z dwóch składników - dobra czekolada gorzka lub mleczna i piana z aquafaby. Brzmi ciekawie prawda? Jak się okazuje, poza musem czekoladowym, z wody po cieciorce, mozna przygotować wegańskim majonez czy beziki. To będzie z pewnością jeden z moich ulubionych czekoladowych deserów. Mam przeczucie, że często będzie gościć u mnie, bo kocham cieciorkę! Mus czekoladowy z aquafaby / 2 porcje Składniki
Moja smaczna kuchniajajeczna z awokado i rzeżuchą. Zdrowa, smaczna - idealna na śniadanie - nie tylko świąteczne. Jeżeli lubicie pasty na kanapki polecam Wam również pastę jajeczną z serem feta lub wegańską koreańską pastę sojową :) Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Rzeżucha Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej
Czarnawisienkamały włos nie miałabym modela do zdjęcia. Pasztet jest wegetariański, a gdyby pominąć masło do smażenia i zastąpić go olejem roślinnym np. kokosowym, to będzie to doskonałe danie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Pasztet wielkanocny składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki
Przysmaki Karolkizakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka
Karo in the KitchenWegańskie arabskie kotleciki z ciecierzycy i ziół, u mnie w wersji pieczonej w piekarniku. Podawane w bułce lub samodzielnie z sosem tahini, hummusem lub jogurtem. Składniki na około 30 sztuk: 500 g ciecierzycy namoczonej przez noc mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka kolendry 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka soli łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki
wyzwania kuchennełyżeczka cynamonu 50 g oleju kokosowego (Cocofina) 60 g nektaru kokosowego (Cocofina) 80 g płatków owsianych 50 g chipsów kokosowych (Cocofina) 50 g gorzkiej czekolady wegańskiej Dodatkowo: banan chipsy kokosowe (Cocofina) Przygotowanie: Banana pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera i miksuj wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, nasionami chia, migdałami, mlekiem, cukrem waniliowym, cynamonem, olejek
Zdrowie na języku :Psię i na samą myśl, że mam znowu na śniadanie chrupkie pieczywo z liściem sałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest z obiadem. Zainspirowana falafelami wegańskimi z ostatniej książki Eryka Wałkowicza narodził się w mojej głowie pomysł na takie gofry, bo już jeden spokojnie wystarcza, by zaspokoić głód, a dwa są na tyle skuteczne
Kuchnia w czekoladzieoraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół”) oraz Karolina i Maciej Szaciłłowie (autorzy bloga medytujemy.pl, promujący kuchnię wegetariańską i wegańską), oraz David Gaboriaud, kulinarny podróżnik mieszkający w Polsce, którego styl łączy tradycje kulinarne obu krajów. Różnorodność doświadczeń, stylów i koncepcji kulinarnych poszczególnych kucharzy będących autorami przepisów, decydują o wyjątkowości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszybko. A słodkie śniadanie warto celebrować, poświęcić mu dłuższą chwilę żeby cieszyć się świetną fakturą, mocnym smakiem i wspólnym posiłkiem. Spróbujcie tych cudownie przypieczonych tostów w weekend. Ani to wegańskie, ani paleo – ale chyba pamiętacie, że to nie jest blog dla ludzi na diecie? Chałka drożdżowa – super sprawa, wystarczy pokroić i jeść. Jak zrobi się lekko czerstwa, posmarowana masłem, dżemem
Karo in the KitchenZa mną pracowity dzień, podczas którego tzw. mleko ryżowe stało się szybką przekąską. O ile lubię ugotowany ryż bez dodatku jakichkolwiek przypraw, o tyle w przypadku
Weekendy w domu i ogrodzieSmażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami i innymi ulubionymi dodatkami. W wersji wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej
Menu ZdrowiaDomowa "nutella" w wersji fit, której baza to dojrzałe awokado i banan. Wegańska, zdrowa i dietetyczna ;) Składniki: dojrzałe awokado duży banan łyżka miodu 2 łyżki kakao 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych - opcjonalnie Awokado i banana pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera, dodać miód i zmiksować. Dodać kakao i orzechy, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli krem jest
wyzwania kuchennepachnące. Zniknęło w tempie ekspresowym. I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie i wezmą udział w programie Marty Dymek. Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami
Dzieje kuchennej WiewióryPierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś WEGANINEM i jesz samą surówkę na obiad (1/4 główki kapusty pekińskiej + trochę dodatków... itd). Teraz do takiej wegańskiej porcji dodaj małego kotleta (pół kotleta), zacznij jeść od sałatki i kombinuj takie tycie-tycie porcje, by tego kotleta starczyło Ci do końca sałatki...😆 Baw się jedzeniem
Dieta Rozdzielna i Zdrowie