się i na samą myśl, że mam znowu na śniadanie chrupkie pieczywo z liściem sałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest z obiadem. Zainspirowana falafelami wegańskimi z ostatniej książki Eryka Wałkowicza narodził się w mojej głowie pomysł na takie gofry, bo już jeden spokojnie wystarcza, by zaspokoić głód, a dwa są na tyle skuteczne
Kuchnia w czekoladzieoraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół”) oraz Karolina i Maciej Szaciłłowie (autorzy bloga medytujemy.pl, promujący kuchnię wegetariańską i wegańską), oraz David Gaboriaud, kulinarny podróżnik mieszkający w Polsce, którego styl łączy tradycje kulinarne obu krajów. Różnorodność doświadczeń, stylów i koncepcji kulinarnych poszczególnych kucharzy będących autorami przepisów, decydują o wyjątkowości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszybko. A słodkie śniadanie warto celebrować, poświęcić mu dłuższą chwilę żeby cieszyć się świetną fakturą, mocnym smakiem i wspólnym posiłkiem. Spróbujcie tych cudownie przypieczonych tostów w weekend. Ani to wegańskie, ani paleo – ale chyba pamiętacie, że to nie jest blog dla ludzi na diecie? Chałka drożdżowa – super sprawa, wystarczy pokroić i jeść. Jak zrobi się lekko czerstwa, posmarowana masłem, dżemem
Karo in the KitchenZa mną pracowity dzień, podczas którego tzw. mleko ryżowe stało się szybką przekąską. O ile lubię ugotowany ryż bez dodatku jakichkolwiek przypraw, o tyle w przypadku
Weekendy w domu i ogrodzieSmażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami i innymi ulubionymi dodatkami. W wersji wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej
Menu ZdrowiaDomowa "nutella" w wersji fit, której baza to dojrzałe awokado i banan. Wegańska, zdrowa i dietetyczna ;) Składniki: dojrzałe awokado duży banan łyżka miodu 2 łyżki kakao 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych - opcjonalnie Awokado i banana pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera, dodać miód i zmiksować. Dodać kakao i orzechy, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli krem jest
wyzwania kuchennepachnące. Zniknęło w tempie ekspresowym. I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie i wezmą udział w programie Marty Dymek. Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami
Dzieje kuchennej WiewióryPierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś WEGANINEM i jesz samą surówkę na obiad (1/4 główki kapusty pekińskiej + trochę dodatków... itd). Teraz do takiej wegańskiej porcji dodaj małego kotleta (pół kotleta), zacznij jeść od sałatki i kombinuj takie tycie-tycie porcje, by tego kotleta starczyło Ci do końca sałatki...😆 Baw się jedzeniem
Dieta Rozdzielna i Zdrowiestarych "kawalerskich" czasów, rzadko gotowałem sobie zupy. Nigdy nie byłem fanem zup, ale też nie stroniłem od nich. Jedyna zupa, którą sobie gotowałem to jarzynowa. Na dodatek w wersji wegańskiej, czyli nie na rosole... 😄 Nie pamiętam jak to dokładnie robiłem, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedżemik malinowy i zachęcam Was do spróbowania go. Wykonanie to zaledwie kilka chwil, a jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego. Poza dżemem, bardzo fajnym dodatkiem może być oczywiście wegańska bita śmietana , syrop klonowy, miód, czekolada roztopiona, jak i świeże owoce. Artykuł Placki z amarantusa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanzrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko przepisy wychodzą najlepiej. W wersji bezglutenowej (jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych) i mogą być też w wersji wegańskiej, jeśli zamiast jajka użyjecie np. dodatkowego banana (więcej jajecznych zamienników - tutaj ). Składniki na 1 porcję: - 3/4 szklanki płatków owsianych - 1 jajko - 1 średni banan - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon
CookYourselfidealny deser na weekend lub drugie śniadanie, gdyż można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla niektórych to dość istotna informacja, więc wspomnę tylko, że brownie jest także wegańskie (ja swojego nie słodziłam, ale wtedy należy użyć odpowiedniego słodzidła), bez laktozy, a w przypadku użycia odpowiedniego proszku do pieczenia i płatków owsianych – bezglutenowe. Na wierzch dodatkowo możecie przygotować polewę
Fabryka pomysłówwrzucić inne dodatki. Ja miałem akurat otworzony słoik zielonych oliwek i wiecznie otwarte serce dla suszonych pomidorów. Ja zaserwowałem sobie placuszki z prostym ketchupem , ale rewelacyjnie będzie pasował również wegański majonez , sos czosnkowy z kaszy jaglanej czy sos tzatziki ze słonecznika . Do wyboru do koloru. Pytania i odpowiedzi: Czy konieczna jest mąka gryczana? Nie. Spokojnie możesz ją zastąpić mąką pszenną
Blendmansię spodziewał, że wegańskie wypieki mogą pozostać smaczne, mimo odrzuceniu kluczowych (jak to się utarło) składników. Idealne babeczki dla alergików lub po prostu osób chętnych na eksperymenty. Najlepsze w dniu pieczenia, kolejnego dnia smakują równie dobrze, ale podgrzane w mikrofalówce. Nie zawierają zbyt wiele tłuszczu, cukru, a i tak są pyszne. Składniki (12 muffinek) 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku
Słodkie inspiracjeśniadaniowy. Skład: manna kokosowa BIO (30%), orzechy laskowe nieprażone (29%), ksylitol i erytrytol, olej kokosowy BIO, lecytyna słonecznikowa (bez GMO), kakao, karob, olej słonecznikowy zimnotłoczony i sól himalajska. Wegański, bez glutenu i bez cukru. 4. Masło sezamowe słodzone syropem z agawy - Primavika. Skład: pasta sezamowa (60%), syrop z agawy (36%), lecytyna sojowa (emulgator) i wanilina (aromat
Di gotuje