niemalże zawsze z resztek. Tym razem miałam również ugotowany batat i groszek. Pomyślałam, że lepiej je dodam do krokietów za nim o nich zapomnę. Ziemniaczane krokiety to pyszne wegańskie danie, do którego zdarza mi się przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż i dlatego również podaję je jako przystawkę do mięsa. Ziemniaki na ogół przepuszczam przez maszynkę. Sprawdza
codojedzeniajednak przełamane słodyczą stewii. Wyglądają uroczo i są idealnym zamiennikiem (choć lekko się różniącym) oryginalnych. Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 30g czekolady gorzkiej min. 70% kakao (może być wersja wegańska i bez glutenu) 2 łyżki stewii w proszku Garść pokruszonych orzechów (nerkowce/ziemne/włoskie) Przygotowanie: Do foremek na czekoladki nakładamy pokruszone orzechy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym
CzarnawisienkaWegańskie domowe i zdrowe lody. Są lekko orzeźwiające za sprawą mięty i mają fajny aksamitny smak dzięki awokado. Z gruszką fajnie się komponują. Proste lody do zrobienia w domu. 2 gruszki 2 awokado 1 banan 1/2 cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść listków mięty Banana kroję na kawałki i zamrażam w woreczku wcześniej. Gruszki obieram i skrapiam połową soku
wesoła kuchniadrgnęła... w dół oczywiście! Trzymajcie kciuki ;) A przepis zapiszcie zarówno mój jak i Doroty, bo naprawdę warto zastąpić nim zwykłe pszenne bułki. Pokuszę się też o nazwanie go wegańskim, bo choć na tej kuchni wcale się nie znam, to w składnikach nie widzę nic, co mogłoby weganom popsuć humor. Chyba, że się mylę... ? Jeśli tak, to poprawcie mnie natychmiast
Kuchnia w czekoladziezaczerpnąć tego piękna stawiajmy na pierwszym miejscu bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. A na deser ciasto malinowe bez jajek! Smacznego! :) Ciasto z malinami Pyszne, wilgotne, błyskawiczne do wykonania i wegańskie. Przepis bardzo prosty, podobny do ciasta jogurtowego, tylko bez jajek i jogurtu Zainspirowany przepisem z bloga Trochę inna cukiernia Składniki: 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa gładka) 1 szklanka
Moja Mama GotujeWieczorem, gdy nie ma się zbyt wiele czasu, a w lodówce zostały resztki warzyw, można z nich przyrządzić różne smaczne dania. Jednym z nich są sajgonki
Weekendy w domu i ogrodziechurros. Po przepis – kliknijcie w jego tytuł. Otworzy się w nowej karcie. Zapisz Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros Pączki wegańskie – na szybko Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne Faworki z mascarpone Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenPrzepyszne wegańskie burgery z kapusty bez jajek czy innych składników pochodzenia zwierzęcego. Ważne jest by dobrze doprawić główny składnik – kapustę, ponieważ całość może wyjść trochę jałowa. Dlatego użyłam bardzo dużo przypraw: czosnku, kurkumy, chlli, bazylii oraz soli i pieprzu. Dodatkowo upiekłam ziemniaczane łódeczki. Składniki: połowa małej białej kapusty duża cebula 5 ząbków czosnku łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki
wysmienityBardzo lubię cebulę. Czerwoną. Białą. Żółtą. I pora. I zieloną cebulkę. Mają jednak jedną wspólną cechę – powodują łzawienie. W moim przypadku odczucie jest o tyle
Gotuj z Blue Ravenproduktów powyższych, stworzyłam niesamowity deser zawierający wszystkie te składniki! Jednak nie znajdziecie w nim ani białego cukru, ani glutenu, ani mleka, ani żadnego innego nabiału. Jest w 100% wegański przepyszny! Będziecie potrzebować : - dobrej jakości, kremowego masła orzechowego, najlepiej bez dodatku cukru i oleju palmowego, - opakowania suszonych daktyli , - płatków jaglanych - w przeciwieństwie do kaszy nie wymagają gotowania, wystarczy je zalać gorącą
Kuchnia EllieMój mąż stwierdził, że dzisiejsze kotlety to zdecydowanie najsmaczniejsza wegańska ich opcja. Moja córka potwierdziła jedząc z niezwykłą radością jeden za drugim burgerkiem. Mnie samej ostały się tylko dwa kotleciki. To wystarczyło, by również się zakochać w ich smaku, rekomenduję je więc i ja! O właściwościach ryżu - głównym ich składniku - nie zamierzam pisać, bo nie cenię go zbytnio
Jeść, by żyć w zdrowiuCiasteczek owsianych na blogy było już sporo. Były klasyczne z czekoladą w środku i kruche z czekoladą na zewnątrz, wegańskie z bananem i masłem orzechowym oraz marchewkowe z żurawiną . Nie było jednak ciasteczek owsianych bezglutnowych. Oczywiście, żeby je zrobić potrzeba dorwać bezglutenowe płatki owsiane ale coraz więcej ich widzę w dużych sklepach spożywczych, więc z tym nie powinno być już
Cooking for EmilyPolubiłam ciecierzycę i dania wegetariańskie - wegańskie. Mięso też jem, ale jak gotuję dla siebie to staram się gotować bez mięsa. Jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do mojej propozycji kurczaka, będzie równie dobre a to za sprawą robionego od podstaw sosu słodko kwaśnego ;) Składniki na dwie porcje 3/4 szklanki ciecierzycy 5 pieczarek pół dużej czerwonej cebuli
Delusional TrineDziś danie wegańskie. Tofu samo z siebie tak sobie mnie przekonuje, ale jako dodatek do różnych dań bardzo mi odpowiada, a do tego smak cudownej kolendry tworzy świetny efekt. Składniki: sałata lub kapusta pekińska, tofu, pestki słonecznika, pomidorki małe, świeża kolendra i mięta, cytryna, olej lub oliwa z oliwek (u mnie olej z orzeszków arachidowych), czosnek, sól, pieprz. Przygotowanie: sałatę
Państwo Wojtczuk gotują